I to, ali i činjenica da je grad već dovoljno haotičan i ovako. Svi vide samo stvari na ulici, poput saobraćaja i zauzeća parking mesta. Ali nije samo to. Ometa ljude kada moraju da čekaju da dođu do svog ulaza ili izađu, da slušaju arlaukanje i buku. Da čiste za njima, da spuštaju roletne da im reflektori ne biju u prozore i slično. Dakle ne radi se samo o stvarima vidiljivim sa ulice, i ne radi se samo o pojedinačnom snimanju koje dođe pa prođe. Radi se povezanim problemima koji se sve više ređaju u zadnje vreme, kako se javni prostor prodaje ko maramice.
Dodajte na to i zatvaranja drugih vrsta (delegacije, trke, protesti, utakmice, ovo ono... ) i zaista postaje previše.
Sad, neko će reći ''pa i američki gradovi se zatvaraju za snimanja''. Pa da, naravno. Samo, kod njih sve to mora da isprati dozvola, što ovde nije slučaj. To jest, dobije se i ovde, ali mimo zakona i struke. Drugo, ameri u proseku od jednog takvog filma namlate stotine miliona dolara. I treće, kao što i sam kažeš, kod njih te debele pare od taksi za prostor odu u budžet. A ovde se em malo plati, em se to posle razbacuje na gluposti.
Posto sam radio s njima, imam razumevanja prema običnim radnicima tih firmi, pogotovu tih što provode najviše vremena na terenu, jer rade ko konji. Ali imam problem sa onima na vrhu, a tek imam sa onima u gradskim službama koji im povlađuju. Prosto, postoje neka pravila kad se za kulise koriste ulice, a kad se pravi scenografija po potrebi. U redu je koristiti prave objekte za neke upečatljive momente (npr neka scena na Trgu republike). Ali jbg, za neke druge stvari, ako hoćeš da snimaš, izvoli pa napravi kulise i koristi studio. A nije da ih nema ovde. A ne da za najobičniju scenu lika koji hoda po trotoaru se zatvara centar grada jer gospoda neće da odu u Filmski grad, podignu par kulisa, stave par pločica i naprave maketu ulice. To je već bezobrazluk.