Šta je novo?

Стадиони у Србији - Изградња, реконтрукција

Ja ne mislim da su nepotrebni, ali ruku na srce verovatno nisu na vrhu prioriteta.

Sa druge strane, bolji uslovi za treniranje mogu biti preduslov da se više dece bavi sportom, a fudbal je, svi znamo, najprofitabilniji sport (globalno gledano).

Sećam se analize Ace Stojanovića od pre nekoliko godina, da smo u Evropskim ligama (ne samo lige 5 nego dosta šire) bili u top 3 ili top 5 zemalja po broju internacionalaca, u društvu Brazila i sličnih. E sad kakve to veze ima, pa možda i ima. Ako se sećam dobro (a stvarno je bilo davno i nemojte me držati za cifre) reč je bilo o 100-200 igrača koji su igrali van Srbije od Portugala do Rusije i Kazahstana. Dosta njih ima milionske ugovore, neka svaki drugi uloži nešto nazad u Srbiju to je opet neki obrt novca.

Možda ovo zvuči naivno, ali to je jedini benefit za budžet do kog sam mogao doći.

Sa sportske strane, imamo primer Madjarske koja je dugo tavorila, uložili su u infrastrukturu, i sada im je reprezentacija dosta ozbiljnija (doduše pretpostavka je da je bolja infrastruktura do toga dovela).

Ono što mi možda smeta je što svi ovi novi stadioni ostaju bez atletske staze. Na upravo završenom EP u atletici smo osvojili rekordne 4 medalje od kako se takmičimo kao Srbija, a atletika kao bazični sport bi trebala imati dobru infrastrukturu u svakom mestu.
 
fino izgleda ovo u Loznici, neke stvari mi deluju lepo osmišljeno za stadion te veličine, jedino su mi ovi metalni paneli za krov nekako jeftini.. delovalo mi je de će ova konstrukcija nositi nešto ozbiljnije

sveže fotografije sa Kraljevice u Zaječaru, tribine su izgleda skroz kompletirane, radi se krov/fasada sa južne strane i polako se dižu stubovi za reflektore
 
Stadion Slovackog (na kome Partizan trenutno igra prvo kolo Lige konferencija) treba da bude standard za Suboticu, Novi Sad, Kragujevac, Niš i Leskovac. Idealan! Takav umesto nekih perverzija kojima se "razvijaju" Zaječar i Loznica.
 
Nisam gledao utakmicu. Kakav je stadion, u čemu se razlikuje od ovih koji se grade u Srbiji a koje si pomenuo?
 
Jednostavan je, ne deluje skupo i napucano. Nema veliki kapacitet, ali to se da naštelovati.
 
Malo sam istražio u medjuvremenu. Stadion koji pominješ, na kome igra FK Slovacko je otvoren 2003. godine i ima oko 8.500 sedećih mesta, slično kao i stadioni u Zaječaru i Loznici. Cena mu je bila tadašnjih 10.5 miliona eura (ako sam dobar podatak pronašao), a pritom na oko mi se uopšte ne svidja.

Razumem šta si hteo reći, i taj deo ima smisla, pogotovo jer Zaječar, Leskovac i Loznica nemaju ni prvoligaša a kamoli učesnika u Evropi. Sa druge strane, ne mogu da se složim da je onakav stadion nivo Novog Sada, Subotice ili NIša. Takvi gradovi zaslužuju lepše objekte.

Iskreno, neki sportski objekti koji su sagradjeni u poslednjih 20 godina u Srbiji su toliko bezlični. Sportske dvorane u Zrenjaninu ili Kraljevu, na primer. Bukvalno osnovni dizajn.
 
Razumem šta si hteo reći, i taj deo ima smisla, pogotovo jer Zaječar, Leskovac i Loznica nemaju ni prvoligaša a kamoli učesnika u Evropi. Sa druge strane, ne mogu da se složim da je onakav stadion nivo Novog Sada, Subotice ili NIša. Takvi gradovi zaslužuju lepše objekte.

Нови Сад је више за стадион типа ОПАП Арене у Атини, док су Ниш и Крагујевац за нешто типа Арена комбетаре у Тирани или Фортуна арене из Прага. Суботица је за стадион ранга Виндзор парк у Белфасту
 
Pa, dobro, možda treba 'za broj manji' u pomenutim gradovima, redom (što kažu danas, 'respektivno').
 
ја се водим логиком да капацитет главног стадиона у градовима у Србији треба буде максималних 10% становника тог града, тако да капацитети наведених стадиона улазе у ту неку логику. али опет, примери су само илустративни и у ком правцу треба размишљати у будућности. свакако свим наведеним градовима предстоји сређивање и реконструкција стадиона
 
за Београд то не важи јер већ имају два велика стадиона и Наци у плану
 
Od ove serije najavljenih 6 stadiona u Srbiji, od kojih se trenutno gradi 3, da li se zna kada ce krenuti novi stadion u Kragujevcu koji je najveci od svih planiranih?
 
Po kojim kriterijumima su Loznica, Leskovac i Zajecar dobili stadione?
 
Loznica da bi se mazale oči lokalcima dok Rio Tinto ne krene. A i naravno ogromno pranje para na lokalu.
 
Vrh