Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Šteta što na mestu hotela Balkan nije izgrađena lepša zgrada. Dalje, onaj raspali kalkanski zid Moskve strašno kvari ceo potez, bar SPC leži na parama i može tu da izgradi nešto bolje.. Zgrada sa klimama koja mrači Nušićevu isto mora sa se renovira, ali šteta je što je uopšte ta ulica tako zatvorena.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=844479#p844479:1923qmm7 je napisao(la):
Vox91 » Sub Apr 24, 2021 3:18 pm[/url]":1923qmm7] Dalje, onaj raspali kalkanski zid Moskve strašno kvari ceo potez, bar SPC leži na parama i može tu da izgradi nešto bolje..
Pa ima na forumu struja ljudi koja bi da po svaku cenu čuva tu straćaru i prizemljušu gde je Pop Shop.


A, na stranu da li bi se ''sekla'' za Nušićevu ili ne (ja razumem i jedno i drugo viđenje), zgrada Robnih kuća bi mogla majstorski da se sredi i modernizuje ako bi se dala u ruke stručnim i entuzijastičnim arhitektama i dizajnerima. Verujem da bi Zexland za jedno popodne napravio majstorski predlog bolji nego bilo šta što bi Stojko i Goksi smislili.
 
Ту је била лепа зграда која је страдала у бомбардовању. Ваљало би да се обнови у пуној висини. Мени више смета неколимо калкана са графитима у том низу.
 
Srpska pravoslavna crkva kao da samo zna da trosi pare, evo na primer ta zgrada na terazijama tu bi mogli da naprave originalnu zgradu i sa zadnje strane u balkanskoj isto dogradnju, mogli bi da imaju tu bar 7,8 ultra luksuznih stanova koje mogu da prodaju svaki po 1 milion evra obzirom na lokaciju i da sa parama koje su tu zaradili da daju pare na plato ispred hrama na Vracaru. Ja da sam na mestu drzave bio bi u fazonu daj imovine po gradu koje posedujes Direkciji kako bi ih ona pustila u promet mi cemo da u kompenzaciji da damo pare za park. A SPC dobija i jare i pare, e pa rodjaci nema smisla.
 
I onda bi se pisalo kako ne plaćaju porez.

Mada, ušli su u nekretnine (Blok32), pa je sve moguće.
 
Nova 1966. godina

178148510_2871731439748168_5555799380140488567_n.jpg
 
Пантограф":2t15gcxc je napisao(la):
I onda bi se pisalo kako ne plaćaju porez.

Mada, ušli su u nekretnine (Blok32), pa je sve moguće.
Blok 32 je sramota i države i crkve i društva. Na ime restitucije dele crkvi parcele po Novom Beogradu , pa onda niču manastiri među komi blokovima i poslovnim zgradama koji stoje kao žabi bicikla. I na kraju za maksimum sprdnje, baš za taj blok 32 ta crkve stoji ne malterisana deset godina sa tugaljivim natpisom gde moljakaju dobre vernike za priloge. A onda sa Službinim SDPR-om grade na placu pored ultra luks stanove of 3000+ € kvadrat gde nema stana manjeg od 60 kvadrata. Ali ovaj jadan narod su ubedili kako je povratak u srednji vek i u feudalizam najbolja moguća stvar.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
 
Apsolutno između palate Anker i hotela Moskva, umesto te dve udđerice, treba sagraditi ili jednu vellepnu palatu ili dve, ali u istoricističkim stilovima ili secesiji, ako se već ne želi rekontruisati ona koja je postojala.
Takođe, potrebno je u isto vreme napraviti rekonstrukciju Terazija, realizovati prema Meštrovićevim planovima onu velelepnu fontanu, vratitit tramvaje i ukinuti autobuse i automobile, osim dostavna vozila.
https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pd ... 06227B.pdf

A potom Terazijsku terasu realizovati, bar delimično, koliko se može, po planovima Šentala ili Emila Hopea. Tada će Beogradu neviđeno skočiti turistički potencijal i postaće velelepna prestonica kakve nema u ovom delu Evrope.
Naravno, uz sve to, Starom dvoru treba vratiti dva kubeta prema parku, vratiti ogradu, sagraditi Korunovićevu porušenu zgradu i od tog kompleksa napraviti rezidencijalni i muzejski kompleks, kavih takođe nema u ovom delu Evrope.



[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=844479#p844479:7txgeq11 je napisao(la):
Vox91 » Sub Apr 24, 2021 3:18 pm[/url]":7txgeq11]Šteta što na mestu hotela Balkan nije izgrađena lepša zgrada. Dalje, onaj raspali kalkanski zid Moskve strašno kvari ceo potez, bar SPC leži na parama i može tu da izgradi nešto bolje.. Zgrada sa klimama koja mrači Nušićevu isto mora sa se renovira, ali šteta je što je uopšte ta ulica tako zatvorena.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845235#p845235:3kjtwlue je napisao(la):
Strahinya » Uto Apr 27, 2021 9:29 am[/url]":3kjtwlue]
Takođe, potrebno je u isto vreme napraviti rekonstrukciju Terazija, realizovati prema Meštrovićevim planovima onu velelepnu fontanu, vratitit tramvaje i ukinuti autobuse i automobile, osim dostavna vozila.
Ma najbolje da se sve vrati da bude isto kao 1920.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=844528#p844528:aalftkb5 je napisao(la):
KartmenBG » Sat Apr 24, 2021 6:58 pm[/url]":aalftkb5]Srpska pravoslavna crkva kao da samo zna da trosi pare, evo na primer ta zgrada na terazijama tu bi mogli da naprave originalnu zgradu i sa zadnje strane u balkanskoj isto dogradnju, mogli bi da imaju tu bar 7,8 ultra luksuznih stanova koje mogu da prodaju svaki po 1 milion evra obzirom na lokaciju i da sa parama koje su tu zaradili da daju pare na plato ispred hrama na Vracaru. Ja da sam na mestu drzave bio bi u fazonu daj imovine po gradu koje posedujes Direkciji kako bi ih ona pustila u promet mi cemo da u kompenzaciji da damo pare za park. A SPC dobija i jare i pare, e pa rodjaci nema smisla.

Slazem se da bi SPS mogla da bude malo angazovanija i apsolutno se slazem da bi trebalo obnoviti Viktorovićevu zgradu i upotpuniti je aneksom prema Balkanskoj (ako je zakonski moguce). Vec je o tome pisano u temi o rekonstrukciji davno srušenih zgrada. Ali mi nije najjasnije zasto bi SPC platila uredjene parka koji nije na njenom zemljistu.
 

Prilozi

  • 2856417_20190215180236_5c66f8c8b789684e9f02553bjpeg_ls.jpg
    2856417_20190215180236_5c66f8c8b789684e9f02553bjpeg_ls.jpg
    87,4 KB · Pregleda: 8.320
Како је дошло до тога да нису срушили зграду број 39? Невероватна је дрскост комунистичких апаратчика да проглашавају ту зграду безвредном, док се на прсте обе руке може набројати шта су они архитектонски и естетски значајно пројектовали у Београду.
 
То је вероватно био класно-идеолошки поглед на украшене зграде као реторградне и буржујске. Мада мислим да су више гледали на то да цео низ у Теразијама буде исте спратности, као што су у Дечанској и Чика Љубиној урадили оне накарадне надоградње.
 
file.php


Meni su ovakva resenje gotivna u posebnim slucajevima (kada zgradi preti rusenje), ali je ipak dobro sto je ostalo kako jeste.
 
Znaci ode jos jedna grupa zgrada koje su poslednji ostaci istorijskog Beograda na Slaviji. Meni je ovo obicna svinjarija.
 
Iz Dekijeve firme kažu da će ipak biti međunarodni konkurs, da je maketa samo radna studija. Skrećem pažnju da je oglašen tek rani javni uvid u izmene plasnkog dokumenta, kada je savršeno vreme da se reaguje i da javnosst zatraži zaštitu objekata koje smatra istorijski vrednim.

„Planiramo kompleks, ali ovo je samo radna studija“

Nova građevinska investicija Dejana Stankovića, proslavljenog fudbalera i trenera "Crvene Zvezde", koja bi trebalo da bude izgrađena u neposrednoj blizini Trga Slavija dospela je u žižu javnosti, nakon čega su Dragan Ruvarac, direktor firme Stefial-Maison Royale, čiji je suvlasnik Dejan Stanković, i arhitekta Ivan Rašković objasnili o kakvom kompleksu je reč.


Nakon što je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio rani Javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjina, Svetozara Markovica, Kralja Milana, Kralja Miutina i posto je investitor, firma Stefial-Maison Royale, pokrenula postupak izrade elaborata za izgradnju kompleksa na lokaciji između ulica Svetozara Markovića, Kralja Milana, Kralja Milutina i parka Manjež, interesovanje javnosti je ogromno. Tako se pojavila i fotografija makete koja je predstavljena kao idejni projekat pomenutog kompleksa.

Dragan Ruvarac, direktor firme Stefial-Maison Royale, čiji je suvlasnik Dejan Stanković, objašnjava šta je zapravo u planu.

„Tačno je da planiramo da uradimo ekskluzivan kompleks koji će biti jedan od simbola Beograda. Maketa ne predstavlja idejni projekat, već samo radnu studiju za potrebe investitora. Za detaljnije objasnjenje kako će izgledati objekat, prava adresa je Društvo Arhitekata Beograda koje je sprovodilac javnog međunarodnog konkursa za predmetni prostor“, kaže Ruvarac.

Profesor Ivan Rašković, predsednik Drustva arhitekata Beograda da se o konačnom izgledu kompleksa odlučivati putem konkursa.

Ovih dana će se upravo i raspisati Javni međunarodni anketni arhitektonsko urbanistiki konkurs za dobijanje koncepta buduće morfologije bloka između ulica Nemanjina, Svetozara Markovica, Kralja Milana i Kralja Milutina i parka Manjež. Formiran je međunarodni žiri koji ce izabrati najbolja rešenja. Ocekujemo da veliki broj eminentnih stranih i domaćih arhitekata uzmu ucesće u ovom konkursu, jer je interesovanje ogromno. Mi ćemo izabrati najbolje rešenje, koje će poslužiti kao osnov za izradu planske dokumentacije, koja će definisati na koji način će pomenuti blok biti izgrađen“, objasnio je Rašković.

Izvor: Nova.rs
 
Čim je međunarodni konkurs možemo da očekujemo opet staklo i čelik.

Kome treba da se dostave primedbe? Odnosno gde treba da se piše?
 
Jesam ja lud sto mi nisu bas najjasniji ovi odnosi ovde? Jel Stefial vlasnik tih parceli? Ako nije (kao sto katastar kaze da nije), u kom se svojstvu oni sad pojavljuju? Hoce da grade na parcelama koje nisu njihove, sa idejnim resenjem koje nije izabrano na konkursu?
Meni ovo zvuci kao neka marketinska kampanja
 
xfhdshdthdttd.jpg


Борис Ошмјански је долазио у Београд августа 1938. године ради оснивања Прве београдске задруге "Етажна својина", основане по Закону о привредним задругама, као институционалном и нормативном формату по коме је предвиђенa стимулација и развој метрополског изгледа Београда. Његов пројекат стамбено-пословне зграде на Теразијама, на месту такозваног Кузмановићевог пролаза између Дечанске и Пашићеве с једне стране, и Чумићеве улице с друге стране. Пројекат је добио дозволу Грађевинског одељења Београда, према писању листа Политика од 28. августа 1938. године.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 585&type=3
 
Ово би баш занимљиво изгледало да је изграђено.
 
Vrh