Generalno, Terazije kako danas izgledaju su uzasno ruzne! Mozda sam mlad i neiskusan i sta li vec, takodje i podrzavam cinjenicu da treba postovati relikvije svoga vremena, ali zasto da postujem tu arhitekturu posle WWII koja je radjena na ustrb fenomenalne, i vec postojece i ustaljene arhitekture Beca?? Posle rata je trebalo obnoviti mnoge zgrade, kao sto je radjeno sirom sveta, a "nasi" su jedini morali da budu ultra pametni i da ruze grad! Tu zgradu RK na Terazijama mozemo da slikamo i da je stavimo u muzej, a na njenom mestu da napravimo nesto za sva vremena! Fasada te zgrade ubija ceo potez Terazija i potencijalnog trga na tom mestu. Tuzna je i sumorna i ogromna i totalno jednolicna i hladna!! Pa kao takva, ne znam sta doprinosi tom delu grada! Sa druge strane, svako sa kime sam pricao, da li iz Beograda ili iz inostranstva bi odmah dao nalog za rusenje bas te "monumentalne" zgrade!! ja licno nisam za to da se zgrada rusi, ali nesto sa fasadom mora da se uradi!
A sada povratak na Slaviju - Slavija je mislim deo starog Beograda gde treba napraviti ultra moderan trg sa par solitera, naravno tako rasporedjenih da ne zaklanjaju pogled na Hram! Sto se tice starih zgrada na Slaviji - nikako ih ne treba rusiti vec jednostavno konzervirati, slicno JDP-u, i ostaviti, recimo, bar spoljasnje zidove u staklu, kao deo buducih fasada modernih zdanja!! U sredini trga bi stavio neki stub, kao recimo u Berlinu, ili Parizu (place la Vendome), Londonu (Nelson) itd, i to sa nekom monumentalnom fontanom oko njega, i sve je reseno! Spomenik mozemo da dignemo recimo u ime "Pobede" ili jos bolje "Slobode" i buducnosti! To bi recimo bio kontrast kao na trgu Bastille u Parizu, gde se nalazi divan pilon na kruznom toku, a iza njega je ultra moderna zgrada opere Bastille!
Sa Jatovih hotela moraju da se pod hitno skinu reklame, a onaj deo ispred banke moze vrlo brzo da se uredi "odnosenjem" onih drvenih baraka!
Sta se inace desava sa tim tenderom za Slaviju - jel ce se Bobic ponovo ujedati za jezik? Rece on prosle godine, na jesen 2006 tender za kulturni centar na mestu gradica Pejton, pa onda tender za Slaviju, pa tender za gradsku galeriju, i to je sve trebalo ja mislim u januaru da se desi, medjutim, svi cute ko kurve i verovatno mole Boga da smo zaboravili sta su pricali u proslosti!