Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Pa 30% stanovništva živi u Gemeindebauten, koje su počeli da grade komunisti, nastavili socijaldemokrate, pa ti prebrojavaj zgrade. Tu je i Karl Marx Hof, najduža zgrada u Evropi. I tako.

Kako su tek smeli ove palate da sruše da bi sagradili Beograđanku... cccc

Pogledajte prilog 170742
Пази, могли су да сруше у Г потез Краља Милутина-Краља Милана, и да направе зграду од двадесет спратова попут Београђанке или хотела Славија на самом ћошку, дуж два краља две дуже зграде од 8 спратова и да оставе купус салату у Светозара Марковића.

Пази, могли су да сруше у Г потез Краља Милутина-Краља Милана, и да направе зграду од двадесет спратова попут Београђанке или хотела Славија на самом ћошку, дуж два краља две дуже зграде од 8 спратова и да оставе купус салату у Светозара Марковића.
A što bi ostala kupus salata u centru? Šta će nam kupus salata?

Pa 30% stanovništva živi u Gemeindebauten, koje su počeli da grade komunisti, nastavili socijaldemokrate, pa ti prebrojavaj zgrade. Tu je i Karl Marx Hof, najduža zgrada u Evropi. I tako.
Budi konzistentan. Malopre kažeš da oko jedne trećine Beča izgleda kao Paviljoni, a sad da u tom delu Beča živi koji izgleda kao Paviljoni živi 30% stanovnika Beča
I lako je proveriti, neka bilo ko uđe u random ulicu u Paviljonima i random ulicu u Beču gde su zgrade Gemeindebau, ima ih u delu zvanom Ottakring.

A što bi ostala kupus salata u centru? Šta će nam kupus salata?
Па центар ће заувек остати купус салата. Славија поготову. Попуниће овај блок, Митићеву рупу и још оне две ка Макензијевој, и остаће онај несклад ка Немањиној.
Погледајмо само спратност на оси Кнез Михаилова-Теразије-Краља Милана-Славија-Светог Саве.

Budi konzistentan. Malopre kažeš da oko jedne trećine Beča izgleda kao Paviljoni, a sad da u tom delu Beča živi koji izgleda kao Paviljoni živi 30% stanovnika Beča
I lako je proveriti, neka bilo ko uđe u random ulicu u Paviljonima i random ulicu u Beču gde su zgrade Gemeindebau, ima ih u delu zvanom Ottakring.
Gemeindenbau imaš i u drugom Bezirku, živ ti meni bio. A šesti i sedmi su bukvalno Paviljoni. Što ideš dalje, sve više imaš Paviljona. Nema tu pravila.

@Дошљак
U najužem centru Beograda, u zoni Terazija, baš postoji izuzetna i veštačka konzistentnost u visini zgrada, što je posledica posleratnog regulacionog plana, po kojem su mnoge zgrade nadzidane.

Evo, posle ovoga, jedna glavica u kaci kupusa manje. Pa jedna po jedna, sa kompletiranjem Slavije i Pozorišnog trga kao šlagom na torti. Tek tada će Beograd imati pristojan centar.

Gemeindenbau imaš i u drugom Bezirku, živ ti meni bio. A šesti i sedmi su bukvalno Paviljoni. Što ideš dalje, sve više imaš Paviljona. Nema tu pravila.
Ima komunjarskih zgrada i u Beču, proporcionalno znatno manje nego u Beogradu kada su u pitanju višespratnice. Kod njih se bolje održavaju zgrade. Neuporedivo je. Bizarno je porediti Beograd i Beč u arhitekturi. Beograd se može porediti sa Sofijom.

Ima znatno viśe 'komunjarskih' zgrada u Beču, u Beogradu ih je izuzetno malo. I Sofija je cela u 'komunjarskim' zgradama, jer su je Amerikanci temeljno porušili.

Ima čak i gigantski 'komunjarski spomenik' u Beču, sa sve pominjanjem druga Staljina, što u Beogradu nema. Čak smo Marksu i Engelsu uzeli trg, a tamo obojica imaju po jedan.

Poslednja izmena:
Čekaj, rođo, od Zagreba i Beča stigosmo do Sofije kad su ti izbiVeni argumenti. 🥹
Dobro, maštaj šta hoćeš. Pre ovo liči na Bukurešt, kada je Čaušesku potamanio tone straćara da izgradi Palatu Naroda.

@Дошљак
U najužem centru Beograda, u zoni Terazija, baš postoji izuzetna i veštačka konzistentnost u visini zgrada, što je posledica posleratnog regulacionog plana, po kojem su mnoge zgrade nadzidane.

Evo, posle ovoga, jedna glavica u kaci kupusa manje. Pa jedna po jedna, sa kompletiranjem Slavije i Pozorišnog trga kao šlagom na torti. Tek tada će Beograd imati pristojan centar.
Шта би фалило да се изгради објекат какав је планирао Митић? Кула на ћошку, са стране висина као у остатку улице.
Зашто је битно да се и Светозара Марковића равна са Хилотном и НБС? И онако су заклоњени крошњама.
Нек се ћошак краљева равна са хотелом Славија и Београђанком.

Čekaj, rođo, od Zagreba i Beča stigosmo do Sofije kad su ti izbiVeni argumenti. 🥹
Dobro, maštaj šta hoćeš. Pre ovo liči na Bukurešt, kada je Čaušesku potamanio tone straćara da izgradi Palatu Naroda.
I dalje stojim iza svega što sam rekao. Beč nisam ni spomenuo prvi jer je neuporediv sa Beogradom. U Zagrebu se ne radi to što se radi u Beogradu. Beograd će prestići i Sofija ako se ovako nastavi.
Samo ti maštaj i teši se i živi u nekom svom balonu.

Dobro, korektno je stajati iza svoje gluposti, ne kažem.
P.S: U ZG se ne radi ništa, grad im je u stanju raspada. A za Sofiju me zabole.

Da, kao i kod nas, gradonačelnik Zagreba je totalni tenkre, samo leftardskog tipa.

Sofija se lepo razvija, ali su svi ostali bugarski gradovi lepši (nisu srušeni).

Predlažem da se u Karađorđevoj u sledećim decenijama ne ulaže u održavanje predratnih zgrada pa neka i tamo sve bude ruinirano pa nek se prilagođavaju zgrade arhitektonski i visinski ovoj zgradi. Naravno da sam sarkastičan ali me ni to ne bi iznenadilo u budućnosti.

Inače, malo pogledati šta radi zeleno-leva ekipa u Zagrebu da bi se shvatilo zašto u osnovi te priče leži prevara. Ali to je već druga tema.

Dokle ste spremni da idete, a samo se radi o tome da imamo jedno neuspesno i aljkavo resenje u S. Markovica.

I uz to golubarnik i uz to nepoznanicu kako ce sve da izgleda, deo S. Markovica, cela ulica uz NBS...

I uz to prekrajanje i krsenje propisa, zakona i obecanja.

I sve to i moze da se proguta pod parolom ,,progresa'' kada bi nas lepo arhitekta lepo sve ucutkao i popisao svojim grandioznim projektom, ali ne...

Imamo zgradu koja izgleda kao bag ili glic ili kako vec to gejmeri zovu.

Mogao je i BNV isto tako da ucutka sve zute patke pa cak i nekako i K distrikt. Ali opet nam se sve ponavlja po stoti put jer bolje novo nego pacov, zmija i narkoman, pa kakvo god to novo bilo, kako god izgledalo i koliko god zakona bilo prekrseno.

Ali dobro, nece se videti od drveca svejedno.

Ne bih ni ja dalje, nego mi zabavan taj vaš sentiment iz Ranjenog orla. Evo kako su to rešili u Njujorku.
Mesas babe i zabe, ja ne prizeljkujem Ranjenog orla, mozes se vratiti na stranicu kada je objavljeno resenje. Ne znam sta radis celo vece na temi gde te ne zanima kako izgleda otprilike trecina projekta jer ce drvece svejedno zakloniti.

Dobili smo prve rendere gde se video samo deo u Kralja Milana i deo koji se vidi sa Slavije i meni je tu jedino golubarnik bio sporan, ali ajde, bar je u liniji sa NBS, nije tek tako random visina nadogradjena i dobio je dozvolu. U tom trenutku uopste ne vidimo kako ce izgledati S. Markovica, ali stoji neko staro obecanje da se nece dirati zgrade. A onda dobijamo rendere gde ne samo sto nema vise zgrada nego su uradili neko najbudjavije moguce resenje koje kao da je neko za tri minuta nacrtao, a veze nema o poslu.

Mi na kraju ne dobijamo jedan zaokruzen, moderan blok, nego opet jedan buckuris, kao sto je i do sada bio buckuris. Niti je moderno, niti su ostale zgrade.

1692171017-render-6-jpg.170329

slavija-kraljamilana-pre-jpg.170737

Na renderu nije prikazan petospratni objekat bliže NBS-u koji najverovatnije u ovoj fazi neće biti srušen. Moguće da su pregovori u toku ili završeni pa se priprema papirologija za rušenje i kasnije dobijanje građ. dozvole.

Srušiće je sigurno, verovatno već u narednim danima. Neko je ovde nedavno kačio slike i te zgrade, i ona je isto ispražnjena. Možda se samo čeka da se potpuno isprazni.

Vrh