Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Ускрено, ја бих из тог платоа издвојио римске терме, откопао их, конзервирао и застаклио, а путању кретања преместио на садашњу башту кафића Плато а споменик Његоша изместити на острво код тролејбуске окретнице.
 
Njegosu ne fali nista tu gdje je sad
Kafancinu plato ponovo zatvoriti vratiti ulazu faks gdje je bio ...
Terme otkopati zastakliti sve ponovo poplocati ....
 
Кафанчина Плато је више оплеменила зеленилом и амбијентом тај плато него ишта што је градска власт урадила задњих 30 година
 
Nece moci Njegos na ostrvo jer ce se menjati ceo skver. Nema potrebe da se pomera. Terme zastakliti i samo promeniti plocnike. Mozda dodati jos malo zelenila posto tu puno studenata prolazi-dolazi-sedi.
 
Sumorno jutro nad gradom se budi... :)
Prvu sliku sam morao kroz filter da ubijem ovo jutarnje sivilo.
Screenshot_20201110_080236.jpg

Screenshot_20201110_080120.jpg

Screenshot_20201110_080101.jpg

Screenshot_20201110_080044.jpg

Screenshot_20201110_075917.jpg

Screenshot_20201110_075844.jpg
 
Ovo je jedno od njvecih iznenadjenja, prognozirao sam da ce zelenilo da bude jadno i da ne moze u ovolikim betonskim zardinjerama da bude lepo, ali eto, ga izgleda da moze.
 
Ovu puzavicu da koriste gde god je moguće, recimo uz zid kod stepenica na Kosančićevom vencu itd, zaista dobro rešenje da se spreče bolidi u svom nagonu.
 
Neko se pismen setio da posadi ono sto treba za ovakve zagadjene prostore i srazmerno samim potrebama prostora i ideje.

Brsljan super vadi stvar, kao i ova lovor visnja koja je ok oblikovana.

Sve u svemu vrlo ok.
 
Симпатичан плато и користан на путу из Шабачке ка булевару. Штета што степениште ка Милана Ракића није шире, као и што има ове ограде уместо степеништа целом дужином ка булевару и ка овој згради.
 
Ovaj skver sada samo okretnica autobusa i stajalište Bg voza
Kod Pancevackog mosta iza BIM Slavije, vapi za sredjivanjem

Sredšnja zelena površina idealna za neku umetnicku instalaciju koja bi mu dala originalni pecat skvera - trga i tako
bezličnost, postala lep reprezativni deo

To bi bio znacajan pocetak uredjena tog rugla ,zapuštenog i devastiranog dela Bgda koj se decenijama gura u čošak.
:sesir:
 

Prilozi

  • gradski-skenderija.jpg
    gradski-skenderija.jpg
    192,3 KB · Pregleda: 3.598
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=793739#p793739:hjvukyoj je napisao(la):
Igor » Пон Нов 16, 2020 4:09 pm[/url]":hjvukyoj]
andricev-venac01.jpg

andricev-venac02.jpg
Штета што нису урадили крак ка Кнеза Милоша :( Могло би то и сада да се доврши.
 
Vec je mjenjan kamen u fontani kao i poplocavanje pored kao i vrhovi rasvete...naravno moglo bi da se završi...samo vesic da vidi ...Ali onda bi ostali bez divljeg parkinga ....inace ovo je iz časopisa urbanističkog zavoda ...
 
Паркинг имају подземни. Ово стварно греота што није урађено комплетно.
 
Dokaz da se ni tada nije moglo verovati renderu :lol:
 
ZELENI TRG NA CRVENOM KRSTU: Konkurs za idejno rešenje uređenja dela Vračara u januaru
40863_beogradskodramskopozoriste2901201903_f.jpg

VRAČARCI bi 2022. godine trebalo da dobiju novi uređeni trg na Crvenom krstu i podzemnu garažu na ovoj lokaciji.

Grad je pokrenuo postupak da se pripreme uslovi za raspisivanje javnog konkursa za idejno rešenje kako bi ovaj prostor trebalo urediti. Plan je da se uradi studija izvodljivosti kako bi se procenilo da li okretnica vozila gradskog prevoza može da se izmesti malo dalje ka Voždovcu.

Ideja je, kako za "Novosti" obrazlaže gradski urbanista Marko Stojčić, da Vračar, posle platoa ispred Hrama Svetog Save, dobije još jedan tako uređeni trg. Arhitektonsko-urbanistički konkurs mogao bi da bude raspisan već u januaru sledeće godine.

- Namera je da dokumentaciju pripremimo u prvoj polovini 2021. godine i da kroz taj konkurs dođemo do rešenja za ovaj prostor - navodi Stojčić. - Lokacija je od prostora ispred Beogradskog dramskog pozorišta, parka, koji je sada prilično neuređen prema Ulici Vojvode Šupljikca, gde se sada nalazi mala pumpa, koja će biti izmeštena.

Kako Stojčić obrazlože, neće biti samo plato poput Cvetnog trga, već kombinacija i platoa sa ozelenjavanjem, a cilj je da se maksimalno poveća slobodna površina parka.

- Biće to, posle platoa kod Hrama, najznačajniji vračarski plato - objašnjava gradski urbanista. - Uredićemo i sam plato ispred pozorišta, a da se zadrži što više zelenila, kao i da se dodaju nove sadnice. Ukoliko sve bude kako treba, radovi bi počeli 2022.

U sklopu ovog projekta biće urađena i revizija saobraćajnih rešenja, što uključuje izmeštanje okretnice, ali i više pešačkih pravaca. Neophodno je da bude pronađena odgovarajuća lokacija za podzemnu garažu, tvrdi Stojčić, a tek tada će biti poznata tačna zona u kojoj će se smestiti. Ova garaža mogla bi da ima više od 200 parking-mesta.

SVETOSAVSKI PLATO

POČETKOM septembra počeli su radovi na poločavanju mermerom platoa ispred Hrama Svetog Save. Osim ovog uređenja, ideja je da celokupni plato, po zamisli arhitekata, bude otvoren napredniji prostor sa drvoredima, i dve-tri urbanističke celine. Ovaj posao je planiran za narednu godinu.

https://www.novosti.rs/beograd/vesti/93 ... ra-januaru

Ovo treba ispratiti ....
 
Ovo cu ja da ispratim pa cu javljati sta se desava...
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XDVSOgah6d0[/youtube]
 
skver palmoticeva hilandarska "genijalni" plan bez plana vesica i njegovih mutanata i tako vec dvadeset meseci. rezultat disfunkcionalni slepi sokaci u centru grada.
 
Nisam znao da su toliko retardirani da im je usred rekonstrukcije palo na pamet da zatvore Palmotićevu i Hilandarsku. Ovo je sad već novi vrh debilizma.
 
tzoran1":2d0md1e3 je napisao(la):
skver palmoticeva hilandarska "genijalni" plan bez plana vesica i njegovih mutanata i tako vec dvadeset meseci. rezultat disfunkcionalni slepi sokaci u centru grada.
По тој логици све улице које излазе на Кнез Михајлову су дисфункционални слепи сокаци. А молим да неко јави Року Жнидаршичу да је Весићев мутант и да му је пројекат без плана, да обрише из портфолиа. :kafa:
 
Sokaci oko kneza su u sklopu pesacke zone a ovo je deo potrebnih alternativnih komunikacija.
Uzgred boli ona stvar Žnidaršiča o funkcionalnosti saobracaja i potrebama stanovnika palmoticeve i hilendarske. On je projektovao skver po vesicevom i stojcicevom projektnom zadatku (koji apsolutno nema logike) pa da ne mesamo Roka u ovu budalastinu. Da Dzordza Vasingtona zatvorimo za saobracaj kao sto je prikazano na renderu pa da ovakav skver i ima neku svrhu.
 

Prilozi

  • Novi-skver-u-Beogradu-2.jpg
    Novi-skver-u-Beogradu-2.jpg
    86,6 KB · Pregleda: 1.387
Ne znam odakle vam to da Hilandarska i Palmotićeva postaju slepe? Iznošenje neproverenih informacija u javnost nikud ne vodi i samo zbunjuje ljude, saobraćaj će biti isti kao i pre samo će kolovoz biti popločan.
 
Vrh