Verovatno ste i sami primetili da se sve više ugostitelja useljava u prostor pivare Bajloni u Cetinjskoj. Ranije je tu bila samo Jazz kafanica, a sada su otvoreni i Polet i Zaokret. Uskoro se otvara Dvorištance (ista ekipa koja je bila u Savamali), a i Gun klub se iz Miloša Pocerca seli u pivaru (samo ne znam da li će raditi pod istim imenom).
To sve verovatno znači da vlasnici pivare neće uskoro početu izgradnju planiranih objekta i da su našli drugi način da zarađuju lovu dok ne krenu sa radovima. I realno - pivara je na odličnoj lokaciji za nešto tako - u samom centru grada je, a opet relativno ušuškana, ima taj "industrial" izgled koji je sada veoma popularan, i bukvalno mu dođe kao paralelna "hipsterska Skadarlija"
Ali, ono što mene brine jeste da će taj prostor sada lepo da se razvije, otvaraće sse kafić za kafićem, klub za klubom, pa posle možda dođe i neka galerijica, atelje, "vintage" radnja... a onda će da dođu vlasnici da kažu: "e, mi sad tu gradimo hotele, stanove i tržni centar, aj' ćao", polepiće naredbe o iseljenju po klubovima, i onda ćemo opet, kao u slučaju BIGZ-a, pa i Savamale, biti zatečeni: "Šta se to, dovraga, dešava!?"
Mislim da se mora u startu nekako naglasiti ljudima da je cela priča privremena i da će, kad tad (2, 3, 5 godina), doći bageri i da će sve to nestati. Možda je Stf u pravu kada je pričao na temi o Savamali da će ova vrsta ugostitelja brzo naći drugo mesto (možda je Bajloni i najbolji dokaz za to), možda je i čitava poenta u tom seljakanju i oživljavanju određenih prostora, možda čak oni u neku ruku i rade posao za investitor (ne samo time što im plaćaju kiriju, već i što njihove buduće komplekse stavljaju na mapu grada), i možda ja grešim što sam sentimentalan - ali opet mi je nekako žao kada vidim koliki se entuzijazam i euforija stvaraju oko ovog prostora, kad znam da će za te ljude, ova priča imati tužan kraj.
Inače, kada je o planovima investitora za pivaru reč - sve je i dajle u magli. Nekoliko puta su se menjali vlasnici prostora, sad je iza cele priče neka američko-bugarska kombinacija. S vremena na vreme se na nekim konferencijama o nekretninama pomenu planovi za taj prostor koji se svode na ono što znamo od ranije - hotel, stanovi i komercijalni prostor, ali ništa više od toga. Poslednje što sam našao o tome su
neke skice sa sajta američkog arhitektonskog studija "Gensler":
Skadarlija
Belgrade, Serbia
Gensler provided a mixed-use urban design and landscape strategy for a high-profile quarter of this historic city. The site, housing a number of significant buildings that reflect the city’s industrial past, is surrounded by rapidly changing urban districts and a growing residential population. The design focuses on a series of narrow arcade streets linking small-scale squares, each of which reinforces a distinct identity and use. A wider “boulevard” bisects the site, providing views to the historic buildings. A pocket park offers a focal point for a collection of restaurants and cafés.