kakvo crno drvlje i kamenje, ovo je samo diskusija o prozorima. jeste tacno da je mnogo lakse ulaziti u hipoteticke restauracije tudjim parama nego u prave svojim. ja sam relativno skoro kupila salonski stan u kojem su originalni prozori zamenjeni PVC-om. mislila sam da cu odmah to da počupam i zamenim replikama originala, fotografisala sam te originale na drugim stanovima, nasla majstora koji to radi (takvi postoje). ali vremenska i finansijska realnost renoviranja, raspolozivost i sposobnost radnika je brzo stavila cupanje i zamenu potpuno funkcionalnih PVC prozora na kraj liste prioriteta.
znaci jeste to tacno, da su resursi u svakom smislu ograniceni. ali ipak tu postoji i jedna crta aljkavosti. konkretno kod ovih okruglih prozora obicno se radi o samo jednom takvom prozoru u stanu, koji se pri tome u svakom slucaju menja, znaci neka sredstva tu postoje. ne verujem da je to bas tako veliki dodatni izdatak za nekog ko vec ima para da promeni prozore. skrenucu paznju na jos jednu pojavu vezanu za prozore koja to bolje ilustruje.
cesto se desava da ljudi ne skinu zastitnu ambalazu (obicno bele trake sa slovima) sa svojih PVC prozora nego je ostave tako, na spoljnjem svima vidljivom ramu novih prozora. toga se moze videti po centru grada, cak i na jednom stranu u mojoj zgradi, ali srecom okrenuto ka dvoristu. bivsi vlasnik mog stana (inace obrazovan covek koji je tu dugo ziveo) je doduse skinuo te zastitne trake sa PVC prozora medjutim nije to uradio dovoljno pazljivo i deo trake je ostao zaglavljen u bravi od vrata terase. brava nije zbog toga mogla dobro da nalegne, ona je strcala, mada su uz malo manevrisanja vrata terase mogla da se otvore. i to je tako stajalo bar nekoliko godina dok se nisam pojavila ja, da isceprkam taj visak trake i montiram kvaku koja sad normalno naleze. e to sad vise nema nikakve veze ni sa novcem ni sa majstorima, nego sa cistom aljkavoscu i nezainteresovanoscu. to je taj neki drugi momenat na kojem bismo mogli da poradimo i koji delimicno provejava i kroz te okrugle prozore.