Šta je novo?

Скадарлија - Бајлони

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820405#p820405:3t2ac2ye je napisao(la):
solecar » 04 Feb 2021, 20:37[/url]":3t2ac2ye]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820361#p820361:3t2ac2ye je napisao(la):
uros92 » 04 Feb 2021 16:30[/url]":3t2ac2ye]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820165#p820165:3t2ac2ye je napisao(la):
tzoran1 » Čet Feb 04, 2021 2:09 am[/url]":3t2ac2ye]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=819905#p819905:3t2ac2ye je napisao(la):
astrodule » Wed Feb 03, 2021 9:47 am[/url]":3t2ac2ye]

Pada mi na pamet jedno zanimljivo rešenje, ali to je ipak previše avangardno. Ne znam da li postoji neka providna gumo-plastika-beton kojom bi se moglo iznivelisati, a opet da se vidi kaldrma.
epoxy
Da ne bude malo klizavo kad padnu kisa i sneg? :mrgreen:
I meni pade na pamet isto ovo.

Ma to ja samo sanjarim. Ne verujem da je igde u svetu kaldrma zalivena epoksijem. A kada bi i zalili, sigurno postoje materijali koji bi sprečili klizanje.

uglavnom se zaliva sljunak sa epoxy i ocigledno da nije klizavo posto se cesto koristi oko bazene. a posto mi volimo da smo prvi u svetu u kojecemu eto prilike sa kaldrmom. mozda bi i ispalo dobro i bar se ne bi lomatalio :D

Prilozi

• epoxy-stone-long-patio-after.jpg
    epoxy-stone-long-patio-after.jpg
    70,8 KB · Pregleda: 6.005
  • IMG_2664.jpg
    IMG_2664.jpg
    263,4 KB · Pregleda: 6.008
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=819792#p819792:1lra1obs je napisao(la):
Вожд » 02 Feb 2021 08:21 pm[/url]":1lra1obs]
Скадарлија више неће бити иста, највећа промена чека баште локала

Последња фаза реконструкције Скадарлије је у току, а главни београдски урбаниста Марко Стојчић каже да ће радови бити урађени тако да ће, између осталог, све баште у тој боемској четврти бити унифициране.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/stor ... rlije.html

Da li ce to vaziti i za Dva bela goluba tj Zavicaj danasnji?

ја не знам да је у Београду јавни сектор нешто до сада самостално направио или организовао а да је заиста туристичка атракција која се нуди туристима али зато врло зна да се накачи на грбачу свима осталима и да их преправља, "унифицира" и говори како треба да се организују и троше своје паре

Јавни сектор заиста јесте тумор а све што чини "дух Београда" се развило упркос, а не захваљујући њему.

Па шта по теби треба да се остави ова Ц****, где свако забетонира тротоар испред своје кафане, подигне шатру... у ком то граду има...

Алтина и Калуђерица су ти пример приватне иницијативе без учешћа јавног сектора...

Слажу облутке

Нови дрворед са обе стране

Prilikom poslednje rekonstrukcije sredisnjeg dela Skadarske napravljena je greška zalivanjem kaldrme nepropusnim cementom, kada je kisa stvara se ogroman broj barica, nadam se da će sada primeniti dobro rešenje sa savskog trga gde su izmedju kocki nalivali onaj vodopropusni "beton" koji je koriscen i oko sadnica na trgu republike.

I samo da srede fasade, otera klime uređaja, antene i kablovi..

toliko puta sam citao godinama u nazad na raznim forumima o klimama kablovima i sl. al ni u jednoj bg vlasti nit volje nit zelje da se tu ista promeni...
dok ostane tako kako je bice ruzno ma koliko se krecile fasade i sredjivale ulice i trgovi....tuzno al istinito....

по некој хијерархији сређивања мени су климе на последњем месту

а) прво је најважније да зграда изгледа нормално, да нема сулуде надоградње и аматерско-архитектонске експерименте
б) затим да је фасада чиста и боје која јој одговара
в) затим столарија
г) а онда клима уређаји

јесте да руже зграду на којој стоје али је свакоме ко гледа јасно да саме по себи немају никакве везе са квалитетом архитектуре зграде и да су стављене из пуке потребе ту где јесу.

Лепота зграда једног града првенствено говори о квалитету људи који у њему живе, без обзира на ниво новца који имају. Поготово за старије зграде, важи да:

а) не захтева никакав новац, само показује да станари имају иоле основне пристојности и поштовања према граду у коме су, архитектури, лепоти и својим суграђанима
б) захтева одређени трошак али релативно мали будући да је у питању нешто што спада у нормално одржавање дословно свуда у свету
в) захтева релативно велики издатак за визуелни ефекат који оставља. Показује да грађани имају и новца и свести о томе да је важно да поштују архитектуру свог града и чине да буде најлепша и најскладнија могућа
г) захтева велики издатак за проблем који је махом изузетно тешко решити у старим зградама без да се просто осуде станари да се кувају на температурама 35+ степени лети. Иако је технички решиво, јако је тешко и само јако богати и савесни грађани се у тако нешто упуштају

Клима уређаји на фасадама стамбених зграда су феномен и у далеко богатијим градовима од Београда а склањати их и заменити неким другим системом хлађења на међуратним фасадама је равно слању ракете у свемир за наше услове

jedna stvar koju sam nedavno primetila i od tad me izludjuje (daleko vise klima-uredjaja) je promena stolarije na prozorima ovalnog ili okruglog oblika. ne govorim o zameni drveta pvc-om sto takodje ne volim ali sam uglavnom na to oguglala, nego o promeni oblika stakla. promenjena stolarija je skoro uvek kvadratnog/pravougaonog oblika i ne odgovara obliku prozorskog otvora.

da lepo si sve opisala kad si napisla oguglala....na zalost ljudi prestanu da primecuju takve stvari i naviknu se i to postane nesto sasvim normalno....

Sad će da poleti drvlje i kamenje (mada, i naviko sam se zadnjih dana) ali morate da razumete da su zgrade sa takvim stolarijama rađene u doba izuzetno jeftine radne snage, a za vrlo imućne vlasnike. I tada je bilo mnogo, mnogo više stolara koji su sposobni i - još bitnije - voljni da prave tolike količine stolarija sa posebnim oblicima i od posebnih materijala.

Danas toga gotovo da nema. Zašto bi se današnji stolar obučavao i opremao da pravi okrugli prozor od drveta? Ili drvene prozore visine 2 metra i širine metar i po, za velike i visoke salonske stanove? Za koje klijente to da radi? Za koju zgradu? Koliko ljudi uopšte gleda toliko u detalje?

Ljudi na Beobuildu stare zgrade posmatraju kao oldtajmer automobile. Sve je to lepo i bajno, ali kad si u perspektivi posmatrača. A kada si zapravo ti taj koji mora to da održava u životu, onda je to sasvim druga priča. I snalaziš se kako znaš i umeš, i sa onim što imaš. A svake godine, ''materijala'' i resursa za to je sve manje. Ne samo zbog para, nego zato što prosto ni-ko vi-še to ne ra-di.

Mislim da je pre pitanje interesovanja i cene naravno.

Ok, iskreno, nisam znao. Da me pita neko, npr neko dete informativno, da li postoje okrugli PVC prozori... rekao bih da svakako može da se napravi ali da je retko i skupo. Ne sećam se da sam ikad negde lično video okrugli PVC prozor. Izgleda da nisam naletao na takve situacije.

Ali i dalje ostajem pri suštini onoga što sam napisao gore. Svakako da treba povesti računa o izgledu koliko se može. Ali često nailazim i na situacije gde vidim ljude kako, da ilustrujem kroz jednu paralelu/metaforu: kukaju na vlasnika Jaguara iz 50ih što, ne znam, nije stavio original felne nego koristi neke moderne slične, ali ne 100% identične.

Pa msm batice... izvoli probaj i ti da preuzmeš takvu obavezu na sebe na pet godina pa vidi koliko ćeš izdržati. I onda komentariši do mile volje.

kakvo crno drvlje i kamenje, ovo je samo diskusija o prozorima. jeste tacno da je mnogo lakse ulaziti u hipoteticke restauracije tudjim parama nego u prave svojim. ja sam relativno skoro kupila salonski stan u kojem su originalni prozori zamenjeni PVC-om. mislila sam da cu odmah to da počupam i zamenim replikama originala, fotografisala sam te originale na drugim stanovima, nasla majstora koji to radi (takvi postoje). ali vremenska i finansijska realnost renoviranja, raspolozivost i sposobnost radnika je brzo stavila cupanje i zamenu potpuno funkcionalnih PVC prozora na kraj liste prioriteta.

znaci jeste to tacno, da su resursi u svakom smislu ograniceni. ali ipak tu postoji i jedna crta aljkavosti. konkretno kod ovih okruglih prozora obicno se radi o samo jednom takvom prozoru u stanu, koji se pri tome u svakom slucaju menja, znaci neka sredstva tu postoje. ne verujem da je to bas tako veliki dodatni izdatak za nekog ko vec ima para da promeni prozore. skrenucu paznju na jos jednu pojavu vezanu za prozore koja to bolje ilustruje.

cesto se desava da ljudi ne skinu zastitnu ambalazu (obicno bele trake sa slovima) sa svojih PVC prozora nego je ostave tako, na spoljnjem svima vidljivom ramu novih prozora. toga se moze videti po centru grada, cak i na jednom stranu u mojoj zgradi, ali srecom okrenuto ka dvoristu. bivsi vlasnik mog stana (inace obrazovan covek koji je tu dugo ziveo) je doduse skinuo te zastitne trake sa PVC prozora medjutim nije to uradio dovoljno pazljivo i deo trake je ostao zaglavljen u bravi od vrata terase. brava nije zbog toga mogla dobro da nalegne, ona je strcala, mada su uz malo manevrisanja vrata terase mogla da se otvore. i to je tako stajalo bar nekoliko godina dok se nisam pojavila ja, da isceprkam taj visak trake i montiram kvaku koja sad normalno naleze. e to sad vise nema nikakve veze ni sa novcem ni sa majstorima, nego sa cistom aljkavoscu i nezainteresovanoscu. to je taj neki drugi momenat na kojem bismo mogli da poradimo i koji delimicno provejava i kroz te okrugle prozore.

Ok, ali mora pvc, ne znam zasto ne rade neke varijacije na tu temu, nego moraju uvek da budu u beloj boji?
Mozda nije problem u materijalu, vec u boji i obliku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830344#p830344:98eh253h je napisao(la):
busspoter » 11 Mar 2021 11:49 pm[/url]":98eh253h]Evo fotki od danas, 11.3.2021.
IEEnQ25.jpg
Eto originalnog i autentičnog izgleda ulice iz XIX veka. Ne dirati ništa dalje. :mrgreen:

Vrh