Šta je novo?

Република Српска

Mislim da su i jedni i drugi u pravu, biti će zajedničke ali odvojene po smerovima. Na izlazu iz Doboja gradi valjda Republika (naplata za pređeno u Republici i izdavanje kartice za Autoceste Federacije). Dok na izlazu iz Tešnja, gradi Federacija (naplata za pređeno u Federaciji i izdavanje kartice za Autoputeve Republike).

Ovo je tek za nijansu manje ludo od stanja u Makedoniji sa onom hrpom naplatnih rampi.

Ипак боље сваком своје, тако боље функционише јер све што је заједничко у БиХ буде неки камен спотицања, долази до међусобних опструкција, чекања око договора, уцјена итд
Pa svako bi i dobio svoj deo, jednom kad je sistem podešen automatski bi se naplata raspodelila bez zadržavanja, ucenjivanja, opstrukcija. Pa u Italiji (a i drugde) ima više firmi koje održavaju i naplaćuju različite sektore, ali to ne znači da svako malo prolazim kroz nečiju naplatnu rampu. I u HR su dugo postojala dva operatera autoputa na deonicama Zagreb - Split, i Zagreb - Rijeka, gde je deo do Bosiljeva zajednički, pa je bila samo jedna naplata.
Ovo rešenje je prosto naprosto debilana.

Cela ta Bih je jedna debilana, ne znam koja je poenta te drzave uopste kad se vec Jugoslavija onako raspala. I ovo pricam iz cisto prakticnih razloga, bez ikakvog nacionalistickog zanosa. RS sa Brckom da se pripoji Srbiji, a Bosnjaci neka se dogovaraju sa Hrvatima onda kako ce da se podele pa nek se organizuju kako je kome volja. Granice i carine izmedju nas i njih da se onda relaksiraju maksimalno i da saradjujemo ali da se zna sta je cije. Jer ovo kako je sad napravljeno je tempirana bomba do nekog novog krvoprolica kad nekome pukne film.

EBRD obećao novac za brzu cestu Višegrad-Vardište

Ништа није потписано само су изразили спремност. Да ли je ова иста банка требалo да финансира 5ц у Републици Српској али нису због политичких неслагања?

Inače, skoro sam prelazio preko Šepka. Duvao je vrlo jak vetar i most se dosta ljuljao. Uopšte nije prijatan osećaj u toj situaciji stajati u koloni.

Имао и ја нешто слично: Господине, видим да нисте одавде. Бурек је са месом остало су - пите! :ROFLMAO:

To je jedna od malo stvari oko koje svi Bosanci I Hercegovci imaju istovetno mišljenje... :)
Bolje išta nego ništa :)

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/drustvo/do-beograda-autoputem-iduce-godine/572650

До Београда аутопутем идуће године​

Пише: Маријана Миљић Бјеловук31.03.2025 09:33
20250330221732_572650.jpg

Фото: До Београда аутопутем идуће године
БАЊАЛУКА - Изградња дионице аутопута од Раче до Бијељине, дуге 20 километара, тече по плану, а тренутно на овој траси грађевинци без предаха раде на градњи насипа и првих објеката.

Поменута дионица дио је будућег аутопута од Београда до Бањалуке, који је стратешки национални пројекат Републике Српске, а чија је реализација увелико у току.
Local cuisine recipes

- На дионици од Раче до Бијељине урађено је 55 одсто планираног посла на изради насипа, али је изграђено и више од стотину шипова за изградњу објеката. У току су припреме за извођење радова у наредним грађевинским фазама - казао је "Гласу Српске" вршилац дужности директора "Аутопутева РС" Недељко Ћорић.
Уговорена вриједност радова, подсјећа он, износи 258,16 милиона КМ без ПДВ-а, а закључно са фебруаром ове године исплаћено је, наглашава Ћорић, 103,95 милиона КМ без ПДВ-а.

- Сам пројекат финансирају Влада Републике Српске и Влада Србије. До сада је Република Српска уложила 64,84 милиона, док је Србија издвојила износ од 39,11 милиона КМ - нагласио је Ћорић.
Уколико не буде непредвиђених околности, наводи Ћорић, план је да дионица аутопута од Бијељине до Раче буде завршена до почетка 2026. године.
- Та дионица аутопута ће преко већ изграђеног моста на Сави бити повезана са аутопутем Кузмин - Рача и даље према Београду. Мост је саградила Србија, на чијој ће страни бити и интегрисани гранични прелаз између Србије и БиХ - поручио је Ћорић.
Local cuisine recipes

Када је ријеч о преостале двије дионице будућег аутопута Београд - Бањалука, односно од Бијељине до Брчког и од Вукосавља до Брчког, Влада Републике Српске је спровела поступке јавне набавке услуга пројектовања, финансирања и изградње поменутих траса.
- У оба случаја посао је повјерен реномираним кинеским грађевинским фирмама. На дионици Вукосавље - Брчко током ове године требало би да буду интензивирани грађевински радови, док се почетак градње на правцу од Бијељине до Брчког такође очекује у наредним мјесецима - нагласио је Ћорић.
Наводи и да кинески партнер припрема пројектну документацију те да увелико води и активности на обезбјеђењу кредита кинеских банака.
- Преговори о коначном кредитном споразуму са кинеским финансијским институцијама у самом су финишу - закључио је Ћорић.

"Dobojska obilaznica" neće biti završena do kraja godine: Problemi sa geologijom 09. 04. 2025.​

Čekaju se stručnjaci iz Slovenije...

Да ли зна неко какав је пут од Малог Зворника до Живиница, магистрални пут М4 преко Калесије? Идем из Београда у Живинице. Гугл мапе воде новим мотопутем од Шапца до Лознице којим сам свакако хтео да идем, али не занима какво је стање на М4 у БиХ.

"Dobojska obilaznica" neće biti završena do kraja godine: Problemi sa geologijom 09. 04. 2025.​

Čekaju se stručnjaci iz Slovenije...
Sigurno tempiraju otvaranje u 2026. jer je izborna godina. I ovo i autoput Rača-Bijeljina...

Да ли зна неко какав је пут од Малог Зворника до Живиница, магистрални пут М4 преко Калесије? Идем из Београда у Живинице. Гугл мапе воде новим мотопутем од Шапца до Лознице којим сам свакако хтео да идем, али не занима какво је стање на М4 у БиХ.
Od Zvornika do Capardi je vrlo dobar magistralni put, prolazio sam par puta. Mislim da je i nadalje kroz FBiH vrlo dobra magistrala, preko Kalesije, ali nisam nikad prolazio. U svakom slučaju ti je to najbolja i najbrža opcija. Srećno i javi utiske kad prođeš.

Ako ne bude gužve, predlažem ti da granicu pređeš na GP Trbušnica (kod Loznice). Na GP Mali Zvornik su rekonstruisali most, ne znam dokle su stigli sa tim, ali zadnjih pola godine su stalno radovi na mostu, semafor... A svakako je magistrala od Loznice do Zvornika u RS odlična, možda i udobnija za vožnju od magistrale na SRB strani.

Највероватније ћу тако и да урадим, на ГП Трбушница ћу ићи. Хвала!

Vrh