Balkan je specifično područje, i kolevka evropske civilizacije, što je i naučno dokazano (Vinčanska kultura, kao najstarija društvena zajednica, pa helenska kultura, kao najstarija civilizacijska tvorevina)
To znači da je Balkan od samih početaka bio među najnaseljenijim područjima. Teško da je uopšte ostvarivo da bilo koji narod došljak, može da asimiluje već postojeće stanovništvo. Tehnički neizvodljivo. Tako da je jako diskutabilno bilo kakvo masovno doseljavanje bilo Albanaca, bilo Srba ili nekog trećeg.
Takođe, ono što još upada u oči je toliki broj naroda na tako malom prostoru. To je jednostavno suludo. Ako je jedan od naroda starosedeoc, zašto bi se toliki broj naroda doselio baš tu i samo tu, od tolike Evrope? Zašto da se guraju, kad tolika evropa zvrji "prazna"?
Iliri se smatraju najmasovnijim narodom na balkanu u antičko vreme. Nemoguće je da toliki narod bude potisnut na mali prostor jedne Albanije, i da se povlači i biva asimilovan od dosta manjeg broja došljaka. Pogotovo što Albanaca ima jako malo, a imaju enorman prirodni priraštaj. Tahnički je neizvodljivo da su jedino oni Iliri.
Moje skromno mišljenje je da je većina naroda balkana ilirskog porekla, tj. da smo mi samo plemena istoga naroda, koja su se drugačije nazivala da bi se raspoznavali, i onda su vekovima nastajali narodi.
Mi se decenijama koljemo po pitanju ko ima istorijsko pravo na teritorije, a to pravo imamo svi podjednako. Zato je moje mišljenje da narodi Balkana treba da sednu, izbrišu granice i raspodele teritorije po etničkom principu. Bez ikakvih posrednika i velikih sila. Ako se svi dogovorimo, nema ko više da nas zavadi, jer nema zbog čega.