Šta je novo?

Република Северна Македонија

Не разумем људе који имају потребу да поред нашег богатог језика, богатијег од енглеског у својим коментарима убацују енглеске речи. Имамо ми у српском речи за то што сте хтели да кажете...
 
@Diogen
Mislio sam da im "fali" jezik u smislu da je grčki jezik sličniji jeziku koji se govorio pre 1500 godina u Atini, pa je lakše bilo uspostavljati kontinuitet. To što su Grci velikim delom potomci Albanaca i Slovena koji su živeli na tim prostorima je bilo nevažno, važno je bilo neko kulturno nasleđe, ideja civilizacije. Grci su imali dve struje, vizantofile i helenofile, ljude koji su naglasak stavljali na pravoslavlje i istoriju istočnog rimskog carstva, i one koji su govorili o paganskom periodu i slavlju antike. U 19. veku, mnogima je ova druga opcija zvučala isto tako glupo kao i u Makedoniji.

Inače, u Grčkoj JESU građene replike i konstrukcije antičkih hramova. Celokupna Atina 19. veka je građena u tom fazonu, npr:

3551558-Neoclassical_Trilogy_Academy_University_Library-Athens.jpg


Da se razumemo, mislim da je ovo što se radi u Skoplju (po treći put kažem) čista glupost. Uostalom, ja sam i započeo ovu temu upravo zbog toga. Ali, takođe to treba posmatrati u atmosferi jedne države sa dubokim problemima da se etablira na međunarodnoj sceni, države koju muče unutrašnji etnički problemi, države kojoj se poriče identitet. Sad zezati Makedonce (e oni su mali, nemaju nikakvu naciju, baš su šuntavi tako, veštačka nacija pa pravi gluposti), bez razmišljanja da je tako nekad neko govorio i o nama (a mnogi i danas govore) je problematično. Valja poštovati pravo na postojanje drugih, inače ćemo se i dalje nagledati ovakvih gluposti.


@prostorni planer
U pravu si, potrudiću se za sledeći put.
 
vucko":20filnwe je napisao(la):
Uzgred receno Albanci su Iliri,so the rest of the nations on the balkans can just GTFO :lol:
Pa red bi bio da svi ostali pokupe prnje i pale sa Balkana u svoje blatnjave prapostojbine... :laugh:
 
И то је дискутабилно колико су Албанци Илири. Велики број албанских племена са севера Албаније (Малисори) су можда и више од пола поалбанизовани Срби, који су насељавали северну Албанију у време Немањића, иначе исти Малисори су сада на Косову велики србомрсци. У централној Албанији има велики број Албанаца који су пореклом од Анадолских племена која су се населила за време Отоманског царства. Они су албанизовали и Цинцаре који су живели у западној Албанији. Тако да питање је колико су они заправо староседеоци, а колико то истичу због политике, како би они сада доказали да имају легитимно право да заузимају територије по Балкану. Волео бих да ураде ДНК анализу Албанцима са Косова и Метохије, па да виде колико су они заправо генетски Срби... Иначе Грци су потомци Јелина или ти Хелена, тако да они упркос свим мешањима јесу најчистији староседеоцима и једини имају право на хеленску историју.
 
@jovanovm

A nisam u pocetku razumeo da si podrzavalac tog nacionalnog eksperimenta u Makedoniji. Meni su naravno svi uzroci ove skaradne istorijske konstrukcije potpuno jasni, kao i sve okolnosti koje pod kojima je do te devijacije doslo. Medjutim, podrzavati taj "projekat" je cisto politicko pitanje, posto nema potporu u istoriji. Mislim da je zamena teza deo gde kazes da treba postovati postojanje drugih. Niko ovde ne spori njihovo postojanje, ali zamisli svet u kome je dozvoljeno i svi rade ovo sto rade Makedonci. To bi bilo znacajno problematicnije od toga da se "ispostuje" zelja Makedonaca da budu Heleni.
Na kraju krajeva, slican projekat otimanja istorije se desava i na Kosovu i Metohiji, gde Albanci prisvajaju kulturna dostignuca srednjevekovne srpske drzave, kao nekakvu "kosovsku" istoriju i kulturu. U tom slucaju nije tesko razumeti Grke po ovom pitanju.

Sto se tice arhitekture, pa elementi grckih stilova gradnje su dominirali citavom Evropom u tom periodu, kao i u ranijoj estetici renesanse, pa i duboko u 20 vek. Zato ja i ne sporim toliko arhitektonski stil, jer je on gradio estetiku citave zapadne civilizacije, kojoj i Srbija pripada. Pogledajte procelje naseg parlamenta, pa sve do Bele kuce i Kapitol Hila na drugoj obali okeana.
A ni tvoju antropolosku ocenu Grka, kao neke mesavine Albanaca i Slovena ne mogu da prihvatim. Prodor Turaka u Evrpu je zamutio vodu na Blakanu dosta, ali zato treba prestati da se i dalje muti jer ce to tek da stvori probleme. Zapravo stvorilo je i mi zivimo sad te probleme, pa i kroz ovaj spor oko Makedonije.

@prostorni planer

Slozio bih se sa tobom. Mislim da je to prava etnicka slika na Balkanu danas.
 
Balkan je specifično područje, i kolevka evropske civilizacije, što je i naučno dokazano (Vinčanska kultura, kao najstarija društvena zajednica, pa helenska kultura, kao najstarija civilizacijska tvorevina)

To znači da je Balkan od samih početaka bio među najnaseljenijim područjima. Teško da je uopšte ostvarivo da bilo koji narod došljak, može da asimiluje već postojeće stanovništvo. Tehnički neizvodljivo. Tako da je jako diskutabilno bilo kakvo masovno doseljavanje bilo Albanaca, bilo Srba ili nekog trećeg.

Takođe, ono što još upada u oči je toliki broj naroda na tako malom prostoru. To je jednostavno suludo. Ako je jedan od naroda starosedeoc, zašto bi se toliki broj naroda doselio baš tu i samo tu, od tolike Evrope? Zašto da se guraju, kad tolika evropa zvrji "prazna"?

Iliri se smatraju najmasovnijim narodom na balkanu u antičko vreme. Nemoguće je da toliki narod bude potisnut na mali prostor jedne Albanije, i da se povlači i biva asimilovan od dosta manjeg broja došljaka. Pogotovo što Albanaca ima jako malo, a imaju enorman prirodni priraštaj. Tahnički je neizvodljivo da su jedino oni Iliri.

Moje skromno mišljenje je da je većina naroda balkana ilirskog porekla, tj. da smo mi samo plemena istoga naroda, koja su se drugačije nazivala da bi se raspoznavali, i onda su vekovima nastajali narodi.

Mi se decenijama koljemo po pitanju ko ima istorijsko pravo na teritorije, a to pravo imamo svi podjednako. Zato je moje mišljenje da narodi Balkana treba da sednu, izbrišu granice i raspodele teritorije po etničkom principu. Bez ikakvih posrednika i velikih sila. Ako se svi dogovorimo, nema ko više da nas zavadi, jer nema zbog čega.
 
Uz Aleksandra Makedonskog "nikao" i Filip
I pored negodovanja Grka, Makedonci širom zemlje podižu spomenike antičkim vojskovođama koje doživljavaju kao svoje.

v209662p0.jpg


Na centralnom trgu Magnolija u Bitolju danas je postavljen spomenik antičkom vladaru Filipu Drugom, ocu Aleksandra Makedonskog.

Spomenik, delo veleškog skulptora Angela Korunovskog, dve godine stajao je u opštinskom dvorištu u Bitolju, a zajedno sa postamentom visok je osam metara.


ceo tekst...
http://www.mondo.rs/s209662/Info/ex-YU/Uz_Aleksandra_Makedonskog_nikao_i_Filip.html
 
@stf - Мораш узети у обзир да су Илири романизовани од стране Римљана и да су живели под Римом скоро 500 година. Многи су пре доласка Словена под нападима Хуна и других варварских народа убијани, протеривани и и сл. На крају су им дошли Словени и Авари, опет их опустошили убијали, попалили им села и они су се склонили у утврђене градове, тада потпуно убеђени да су они у ствари ромеју, после 500 година асимилације. У градовима су остали још двадесетак година, а из њих су се стално исељавали ка Цариграду, односно Константинопољу, јер су Словени деценијама пљачкали, нападали и на крају су се скоро сви одселили, остали су само у тешкоприступачним пределима. Њихови остаци су ти донекле Албанци, Цинцари, Власи и сл.
 
Sklopili su i konjanika u skoplju cjela 22m sa postoljem neka im je uzdravlje :vops:
 
Кад већ причамо о пореклу народа, ево шта каже ДНК Y-хромозома који порекло по чистој мушкој линији:

Хаплогрупе са пореклом:
R1a - источна Европа и Индија, поврста честа у доручју прапостојбине Словена
R1b - северо-западна Европа
I - Европа, порекло од становника Европе од пре Леденог доба
E1b1b - северна и источна Африка, Медитеран
J - Арабија, Блиски исток
G - више локација
N - северна Русија и Сибир
H - Индија

ydnk.png


__y-map.gif


Око половине Срба, по мушкој линији, води порекло од становника који су били овде макар 20 хиљада година. Остало тумачите сами.

Више информација:

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Y-chromosome_DNA_haplogroups
http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_groups_in_Europe
 
@ Prostorni planer

Pre svega, teško da je toliki narod Rimsko carstvo moralo na silu asimilovati. Samim pripadanjem Rimskom carstvu bili su zaštićeni od spoljnih upada, rimskim legijama.
Na stranu to što je sasvim blesavo, nelogično i tehnički neizvodljivo da se Avari i Sloveni nasele i asimiluju vekovno stanovništvo, koje je naravno, mnogo brojnije od došljaka, i bolje naoružano, i ima prednost domaćeg terena.

I ta masovna doseljavanja ne objašnjavaju pitanje: Zašto su se toliki narodi nagurali na malom prostoru od tolike Evrope?

Možda su danas, najčistiji Iliri Albanci, upravo zbog nepristupačnog terena, na kome se nalaze, ali je moje logično mišljenje da su svi narodi na Balkanu, izvorno Iliri, uz manju ili veću mešavinu. Jer, gledano danas, Albanija je u srcu Balkana, a mi ostali, smo "pogranični narodi". To dalje znači da su se Albanci najmanje "mešali".
 
To nije bilo na silu, oni su se dobrovoljno asimilovali, jer je Rimsko carstvo bilo svetska sila br 1 na najvecem tehnickom i kulturnom nivou. Svi koji pristanu na asimilaciju dobijali su mnoge beneficije (isto kao sto su srbi u Bosni i Raskoj primili islam). Bili su slobodni gradjani a ne gradjani drugog reda, mogli su slobodno da se krecu, dolaze u gradove, idu u pozorista, koloseume, kupatila, nisu mogli postati robovi i naravno da su svi posle 400 godina pristali na to (imas te emisije i na history kanalu).
Drugo, to uopste nisu bili veliki narodi kao danasnji, Ilira je mozda bilo max 2 000 000 na zapadnom balkanu (na tolikom prostoru). Ne znam zasto mislis da su oni mogli da se odbrane kada ih je vojska ostavila nezasticene. Oni su drzali slovene i avare na granici skoro 100 godina i kada su otisli skoro svi vojnici da zastite presto u konstantinopolju i kada je nastao u samoj Vizantiji gradjanski rat, zamisli sta su pomislili Sloveni i Avari kada su videli da vise nema vizantijske vojske i kako su uleteli. Uzmi danasnji primer, zamisli da 2 000 000 divljaka stoji uz nasu granicu i da odjednom ode vojska i policija, sta bi bilo? Drugo naravno da su ljudi masovno bezali ispred divljaka koji nisu imali nikakvog obzira. Pobegli su toliki Srbi sa KiM i iz Hrvatske na samom kraju XX veka ispred akcije Oluja, a zamisli sta je u VII veku bilo kada uleti stotine hiljada zaostalih divljaka kojima je bilo normalno klanje, secenje glava, silovanje, razaranje gradova i ko onda ne bi pobegao?
 
Историја каже да су Словени били заостали пољопривредни народ.
Такви упади на бројнију домаћу територију са развијенијим становништвом је било равно самоубиству.

Нпр. Хуни су били искључиво ратнички народ, и они су лако могли да продиру у територије и пљачкају, а то су радили на далко мање насељеним областима од балкана. Али пољопривредно становништво није могло да направи такав хаос у једном Римском-Византијском царству. Једино што их је чекало је, или освета Византије, или постепена асимилација у Илирско друштво.

Асимилација Илира у Ромеје или Срба у Муслимане је одрађена постепено, као што кажеш, добијањем бенефиција. Какве бенефиције су заостали словени могли да понуде једним Илирима?
Значи милом нису могли, а силу нису имали.

Нелогично је.
 
Ilirsko stanovnistvo je nestalo pocetkom drugog veka zvanicno u istoriji, mozes ih tako nazivati, ali ni oni sami nisu sebe smatrali ilirima vec romejima. Kako nisu mogli silom, kad im se niko nije suprostavio, kao sto sam napisao vizantijska vojska je otisla posle pobune i puca u Konstantinopolju da zastiti presto i limes (granica) je ostala ne zasticena. Nadji samo koliko puta su Sloveni i Avari opsedali Solun, zauzeli provincijsku prestonicu Dalmacije, Salonu, zauzeli Vizantijske brodove i opustosili cak i mnoga grcka ostrva. Fini zemljoradnici, ma daj. A pre toga su ti isti zemljoradnici 100 godina ratovali sa vizantijom, mislis sa motikama? I na kraju pobedili, osnovali knezevine. Pa imas u vojnom muzeju ostatke slovenskih maceva, koplja i dr oruzja. Sloveni su bili manje naoruzani i slabiji, ali brojniji od vojske koja im se suprostavljala. Vizantija je bila ugrozavana sa raznih strana i nije mogla izdrzati.
 
Dobro, ali ovde smo se sad udaljili od početka diskusije.

Sloveni i Avari jesu upali, i došli, ali nisu mogli istrebiti brojno Ilirsko stanovništvo. Ratovali su u početku, a posle su se pomešali.
Takođe, ne može manje razvijen narod da asimiluje razvijeniji, pa još na njihovoj hiljadugodišnjoj teritoriji. To bi bio paradoks.

Uzmimo druge primere iz istorije, npr. doseljavanje u Ameriku. Snaznija i razvijenija grupa je istrebljivala, ali ne i asimilovala domorodačku populaciju. I dan danas postoje indijanski rezervati, i grupacije koje nisu potpuno asimilovane. Da li bi bilo moguće da su Indijanci dišli u Evropu i asimilovali npr. Francuze ili Špance? Pa nemoguće zar ne.
Stoga smatram da Sloveni nisu asimilovali Ilire, a još manje ih istrebili. Illiri su bili razvijeniji, Sloveni možda brojniji i napravljen je prirodni balans.

M smo danas potomci te mešane grupacije, što dokazuje i gore postavljena DNK analiza u kojoj čak imamo više ilirskih gena, nego slovenskih (ako sam dobro skontao). To potvrđuje moju tezu da Iliri nisu istrebljeni, već samo pomešani sa Slovenima.

A diskusija je krenula od teorije da su samo Albanci potomci Ilira, što nije moguće. Svi smo njihovi potomci, manje ili više mešani, zavisno od brojnosti Slovena, Avara ili nekog trećeg.
 
Не само Илира, већ и крви Меза, Дачана, Трачана, Келта и свих који су се населили за време Рима. Али то су народи само из историјског доба којим се зна име, и сви су били индо-европског порекла. Живели су овде људи који су нам преци и пре њих, које су ти Индо-европљани асимиловали. Једини преживели језик из тог периода у Европи je Баскијски.
 
Хтедох ову вест да поставим у "Гугл и Београд", али срећом сетих се подтеме о комшијама "Македонија", а то је да од 29. септембра Гугл почиње са снимањем улица у појединим градовима у Македонији. Почињу прво наравно у Скопљу, па онда остала већа места у унутрашњости, Куманову, Битољу, Охриду, Прилепу, Тетову, а ову вест је објавио Утрински весник .

22.09.2014, 14:36
ГУГЛ ВОЗИЛО ЌЕ ГИ СНИМА УЛИЦИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА

Наскоро македонските граѓани ќе можат да го забележат автомобилот на Гугл кој ќе вози низ градовите и ќе ги фотографира за позната опција Стрит Вју

Наскоро македонските граѓани ќе можат да го забележат автомобилот на Гугл кој ќе вози низ поголемите градови и ќе ги фотографира улиците за панорамски фотографии од 360 степени. Првите улиците кои ќе бидат фотографирани ќе бидат од Скопје и Битола, потоа Куманово, Прилеп, Тетово, Охрид... Гугл ќе вози низ Македонија почнувајќи од 29 септември, со цел да го подобри квалитетот на Гугл Мапс и да собере слики за популарната опција Стрит Вју.

„Планираме да започнеме со возење во Скопје и наскоро ќе го прошириме и низ другите градови и села, започнувајќи со најголемите градови и најинтересните места во Македонија. Вкупно планираме да покриеме колку што е можно повеќе од патната мрежа во текот на наредните неколку месеци“, велат од Гугл.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=F673DC65 ... =fmilmbaea]if_gUQirlfnmd1
 
Јао ја се возих њиховим аутопутевима,и као да су орање. :arrow:
 
А где је ту аутор или заступник аутора? Зашто је његово дело промењено наглавачке?
 
Oni su to vec odradili juce je neko gadjao tu preprvljenu anticku zgradu iz nekog oruzija 2 projektila

PANIKA U MAKEDONIJI TERORISTIČKI NAPAD U SKOPLJU?

Dva projektila pogodila zgradu makedonske vlade!



Svjedoci tvrde da su sinoć oko 22 sata čuli dvije snažne detonacije

SKOPLJE - Na zgradu makedonske vlade u Skoplju sinoć oko 22 sata ispaljena su dva projektila, javljaju makedonski mediji.

Policija je danas nakon izvršenog očevida poslala projektile na vještačenje.

Svjedoci tvrde da su čuli dvije snažne detonacije.

- Nekoliko trenutaka kasnije na fasadi zgrade u kojoj je smještena Vlada Republike Makedonije pronađena su dva zabijena projektila. Obavljen je očevid i projektili su poslani na vještačenje - priopćio je kratko makedonski MUP.
http://www.jutarnji.hr/teroristicki-...lade-/1231856/


Picture178_zpsc84ab5d9.jpg


vlada-proektil-685x320.jpg


530039_idejno12_f.jpg


:mrgreen:
 
a oce li se po Skopju uskoro ici u 'antickim haljinama' ???
;-)
 
Ja sam, kad sam bio mali, zamisljao da ce se u Grckoj izgraditi neki anticki zabavni park. Gde ce se naplacivati ulaznice i gde ce klinci slikati sa maskiranm Starogrckim bogovma i herojima. Gde ce se simulirati stara Grcka, Olimpijada, voznja dvokolicama, spartansko vaspitanje, grcko persijski ratovi, besede starogrckih filozofa, otkrica tadasnjih naucnika, Heraklovi podvizi, osvajanja Aleksandra Makedonskog, itd. Sve naravno u komercijalno-zabavnom tonu, ali opet sa kulturno istorijskim sadrzajem za razliku od Diznlenda. Kad eto posle par decenija desio se zabavni park Skoplje. Jedino sto jos ne naplacuju ulaznice :)
 
Vrh