Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Više puta rečeno - ne može velika pešačka zona bez gradskog prevoza, najbolje metroa.

To što neko ode u neki evropski grad i vidi da nema vozila na površini ne razmišlja o tome da je ispod metro. I onda hoće da to primeni u Beogradu. To samo govori o onima koji to planiraju.

Ili kad pojedinci, što obični ljudi, što gradski čelnici i stručnjaci, vide ili odu u Ameriku i tamo vide američki urbanizam na delu. Sa ogromnim nekadašnjim prostranstvima, uglavnom ravnica i poljana, na kojima su planski građeni gradovi tako da im centri služe kao poslovne i turističke baze, dok većina stanovništva živi na obodu centra a još više njih po satelitskim naseljima-gradovima daleko od svega toga. Do kojih vode kvalitetne, razgranate i velike saobraćajnice, kao i razni metro sistemi.

I onda oni vide to i kažu ''eeee ovo nama treba! Prazni centar, pretvaraj ga u muzej, a sve ostalo seli na periferiju.''
Samo što ne kapiraju da ovo nije ni Amerika, a nije vala ni Beč. Niti da je sad 2020. godina, a ne 1920. Niti kapiraju da ne postoje pare i mogućnosti da ti odjednom nasiljno isteraš desetine hiljada stanovnika, radnika, posetilaca, studenata... iz centra grada po periferijama i predgrađima.

Ali jbg... Em što ljudima ovde uvek trava deluje zelenije s druge strane ograde (čak i kad je krš), em što (kvazi)nostalgija i romantika teško umiru. Pride, SimCity ne izlazi već nekoliko godina, pa moraju negde da se kanališu ti naleti prosvećenosti i kreativnosti vezanih za grad. I onda šta ćemo kako ćemo, ajde malo da gledamo ulepšane razglednice Terazija 1920ih, i da ukombinujemo to sa urbanizmom predstavljenim u ''Očajnim domaćicama'' i ''Beverli Hilsu''. :roll:

Bender Rodriguez":3txafo7c je napisao(la):
Moj predlog:
file.php
Nešto mi mala ta tvoja pešačka zona. :D

astrodule":3txafo7c je napisao(la):
Više puta rečeno - ne može velika pešačka zona bez gradskog prevoza, najbolje metroa.

To što neko ode u neki evropski grad i vidi da nema vozila na površini ne razmišlja o tome da je ispod metro. I onda hoće da to primeni u Beogradu. To samo govori o onima koji to planiraju.
Ne samo o njima, nego i o određenom broju forumaša (pri tom ne mislim na one napredne) koji se slažu sa tom idejom o velikoj pešačkoj zoni, uz onaj komentar, pa u svetu je normalno da postoji velika pešačka zona. Ali tamo takođe postoji i metro, a mi ovde hoćemo da sav protok ljudi koji generišu Vračar i Voždovac, te linije koje se okreću u Katićevoj, potrpamo u neke retro tramvajčiće tipa "ja tako zamišljam da su izgledali" , samo zato što je nekome sinulo da bi bilo mnogo lepše da centar opslužuju kafići sa pripadajućim baštama i baštijetinama, umesto funkcionalnog gradskog prevoza, koji hoće da proteraju i sa okretnice Trg republike.
Kad se samo setim te priče o retro tramvajima, setim se babinih priča o tome kako se u vreme kada je ona išla na posao, pedesete godine u pitanju, vozilo tramvajima gde si se hvatao za šipke i visio sa istih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=766780#p766780:3txafo7c je napisao(la):
Bender Rodriguez » 17 Avg 2020 13:10[/url]":3txafo7c]Ili kad pojedinci, što obični ljudi, što gradski čelnici i stručnjaci, vide ili odu u Ameriku i tamo vide američki urbanizam na delu. Sa ogromnim nekadašnjim prostranstvima, uglavnom ravnica i poljana, na kojima su planski građeni gradovi tako da im centri služe kao poslovne i turističke baze, dok većina stanovništva živi na obodu centra a još više njih po satelitskim naseljima-gradovima daleko od svega toga. Do kojih vode kvalitetne, razgranate i velike saobraćajnice, kao i razni metro sistemi.

I onda oni vide to i kažu ''eeee ovo nama treba! Prazni centar, pretvaraj ga u muzej, a sve ostalo seli na periferiju.''
Samo što ne kapiraju da ovo nije ni Amerika, a nije vala ni Beč. Niti da je sad 2020. godina, a ne 1920. Niti kapiraju da ne postoje pare i mogućnosti da ti odjednom nasiljno isteraš desetine hiljada stanovnika, radnika, posetilaca, studenata... iz centra grada po periferijama i predgrađima.

Ali jbg... Em što ljudima ovde uvek trava deluje zelenije s druge strane ograde (čak i kad je krš), em što (kvazi)nostalgija i romantika teško umiru. Pride, SimCity ne izlazi već nekoliko godina, pa moraju negde da se kanališu ti naleti prosvećenosti i kreativnosti vezanih za grad. I onda šta ćemo kako ćemo, ajde malo da gledamo ulepšane razglednice Terazija 1920ih, i da ukombinujemo to sa urbanizmom predstavljenim u ''Očajnim domaćicama'' i ''Beverli Hilsu''. :roll:
Nije to samo isterivanje ljudi iz centra, nego je to i prebacivanje kompletnog saobraćaja na ionako već dobrano zaostalu i prevaziđenu infrastrukturu za današnje uslove, na kojoj se ništa ne radi, nego se sto put prekockava Trg republike i prepopločavaju okolne pešačke ulice.

Са или без пешачких улица, питање уласка јавног саобраћаја у историјско језгро је нерешено и чак нема ни на видику неких решења која наговештавају неко убрзање, метро је ипак још далеко... До тада би требало да се створе нови правци уласка у то језгро, постојећим електричним саобраћајем, изван Краља Милана улице, где је могућ једино шински превоз у туристичке сврхе. Трасе електро саобраћаја другим улицама, то не би било савршено решење што се брзине тиче, али би било корисно у смислу здравије животне средине.

Како изгледа простор између Трга Републике, Скупштине, Теразија и Дворова на пример, када нема возила, а има пуно људи и приметно чистијег ваздуха, свако може да доживи сваког априла на дан маратона. Тај простор има изузетан значај у историјском и архитектонском смислу, али и што се природних садржаја тиче. Много боље би изгледао када би се низ вртова испресецаних саобраћајем, међусобно повезао од Ташмајдана до Теразијске терасе, а преко ње и до једног од најстаријих, заборављеног врта који се простирао од Савског трга до хотела Бристол и све до саме обале Саве, чији мали остатак је врт Бристол.

boca-ica":2zjdla3o je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761342#p761342 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 29 Jul 2020 22:50[/url]":2zjdla3o]Propustio sam to, jel možeš u par rečenica samo da mi kažeš o čemu se radi?

Sterilizacija Bgda i vadjenje fleka
Десна слика много лепша,пространије све делује...

Послато са SM-G9500 помоћу Тапатока

Drakche":1ev8u14g je napisao(la):
Evo, dosle su prve velike vrucine od otvaranja trga. Iskustva?
Ako je napolju +35 stepeni, mislim da bi samo mazohisti stajali na sred trga.
Оне жардињере које су биле раније су хладиле одоздо??

Послато са SM-G9500 помоћу Тапатока

Ne moze da se hoda po Trgu kada padne kisa koliko je klizavo.

Odlicna slika, odlican spomenik, i ooodlican primer proporcije spomenika i objekta iza. Tacno ono sto sam pisao u temi savskog trga.

Stigao je odgovor Sek. za saobracaj na moj predlog za Francusku i Dobračinu:
50278b7bd3235717780202246ae9dee7.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Београд има само једну коњаничку скулптуру на тргу, чак и неке много мање престонице у комшилуку имају више. Од толиких личности које су јахале све до средине прошлог века, нашим уметницима ни једна изгледа није била довољно занимљива. Ликовни уметници слабо читају, историографију, још мање народне песме па је и то могући разлог, кад ни један Краљ Марко на Шарцу, није изазвао на мегдан неког Мрђана или Млађана из света вајара...

Captain":1bm68n95 je napisao(la):
Stigao je odgovor Sek. za saobracaj na moj predlog za Francusku i Dobračinu:

Sent from my iPhone using Tapatalk
Očekivano od njih, predlog treba doturiti Vesiću, svakako on odlučuje o svemu.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767187#p767187:7w3pc4hr je napisao(la):
milanche » 18 Aug 2020 05:43 pm[/url]":7w3pc4hr]Odlicna slika, odlican spomenik, i ooodlican primer proporcije spomenika i objekta iza. Tacno ono sto sam pisao u temi savskog trga.
Da!

Može li iko ovde da zamisli spomenik Knezu koji toliko nadvisuje zgradu Narodnog muzeja da ju je potrebno smaći van ose kako je ne bi potpuno zaklanjala.

Jel si ti 100% siguran da spomenik Knezu nije van ose?

Spomenik definitivno nije u osi, vidi se sa google mapa. Ne znam da li je to praksa da bi se video ulaz, ili je to neki domaći trip gde spomenici moraju da šetaju. U NS mi je hit kako su na trgu republike postavili spomenik kralju Petru, ne prati linije trga, već nekako nakrivljen.

Evo pogleda odozgo za BG:
https://www.google.com/maps/@44.8164801 ... a=!3m1!1e3

I ja mislim da nije u osi, ali nema veze, vazno je da se kritikuje :)

1200px-National_Museum_of_Serbia_%28DSC04612%29.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767187#p767187:7r0zrff9 je napisao(la):
milanche » 18 Aug 2020 10:43 pm[/url]":7r0zrff9]Odlicna slika, odlican spomenik, i ooodlican primer proporcije spomenika i objekta iza. Tacno ono sto sam pisao u temi savskog trga.

I odlicne zardinjere :)

Te su bile sasvim dovoljne i za deo ispred samog muzeja, a ne ono smlaceno drvece...

Музеј тј. предратна банка није испоштовала симетрију споменика који је старији објекат.

Moguce. To znaci da je projektant banke namerno tako uradio, pa dolazimo do zakljucka da blaga asimetrija doprinosi lepsem izgledu, sto je opet stvar ukusa. U svakom slucaju ova izjava koju citiram nema smisla s obizrom da cak i mali spomenik Knezu koji ne nadvisuje zgradu i Muzej ne postuju simetriju

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767198#p767198:1kgsrnox je napisao(la):
COTOHA » Sre Avg 19, 2020 1:58 am[/url]":1kgsrnox]

Može li iko ovde da zamisli spomenik Knezu koji toliko nadvisuje zgradu Narodnog muzeja da ju je potrebno smaći van ose kako je ne bi potpuno zaklanjala.

Dobro, pogrešio čovek. Zaleteo se sa gunđanjem i neosnovano dočekao nešto na nož.
Jel si ti tako skretao pažnju na greške i isticao istinu i kad se pre 2012 kritikovalo? (ne mislim na Beobuild nego generalno)

Jesam. A sto tebi to toliko smeta? Ja coveka nisam napao, ja sam samo prilozio dokaze da nije u pravu.

Vrh