Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Idete iz krajnosti u krajnost.Cist protor koji se hvali,je nista drugo nego pocupano cvece ,fontana i trava i sve to pretvoreno u kamen.
Ko im je zabranio da naprave lepsu i bolju fontanu i basticu za travu i cvece?
Neznalicama je bilo lakse da sve uklone i poplocaju kao da prave kupatilo,a ne prostor koji treba da bude oplemenjen simbolima zivota na planeti zemlji.
Bilo je strucnih emisija ,koliko se podigla temperatura trga i koliko je zapravo celo to resenje stetno po okolinu.
Ako već polemišemo, onda je bolje da se držimo činjenica, nego da se razmećemo tviteraškim impresijama.

Dvanaest odraslih platana posađenih ka Kolarčevoj za ovu planetu čini mnogo više nego one dve žardinjere. Uz to je dodat drvored na strani ka Staklencu koji ranije nije postojao.

Kao što rekoh, precenjujete veličinu Trga republike - ne može da stane baš sve što zamislimo. Za travnatim bašticama nema potrebe i pravile bi više štete nego koristi - sužavale bi ionako skromnu površinu trga i bile bi zahtevne za održavanje.

Isto važi za Fontanu. Zašto gurati još jednu fontanu na plato, kada kod Beoizloga već imamo fontanu zavidnih dimenzija i interesantnog dizajna.

Za "stručne" emisije bih voleo linkove, ali čak i da ih imea, oni koji su izneli tako senzacionalističke zaključke, verujem da nas nisu upoznali sa metodama kojima su do njih došli, da nemaju uporedne vrednosti iz perioda pre i posle rekonstrukcije, u različitim dobima godine i vremenskim uslovima.

Kao što rekoh, novo rešenje Trga je prilično školski, čak i konzervativan pristup rešavanja otvorenog gradskog prostora. I ne mrzi me da se ponavljam, reč je o višemilenijumskoj urbanističkoj tradiciji. A, ako nešto radi i funcioniše širom planete već hiljadama godina, zašto mi uvek moramo da izmišljamo toplu vodu i hibridna rešenja.

O agorofobiji našeg društva bi se zapravo knjige mogle pisati (što uostalom ostavlja pogubne tragove na našim ulicama, balonima, parkovima, baštama restorana i sl), ali preglednosti diskusije radi, bolje je da ne idemo toliko daleko ;)

Brate mili, ovi su stvarno poludeli, na Trgu crni stubići da lancima, kod pozorišta oni beli koji su i ranije bili na Trgu, a ovde kod Matijević hotela, ograda kao na Terazijama:

Pogledajte prilog 254235

Svaka strana, svoje kolo vodi. Sramota da ovako izgleda centralni Trg.
Пешаци у тор, слобода за аутомобиле

3 или 4 стабла ближе позоришту код стајалишта код Стакленца су посекли приликом ове реконструкције.

Veliko je pitanje da li nam je potreban "prazan" trg za razne manifestacije. Od kako je postavljen, ja ne pamtin ni jedno koja za mene nije bila samo opstrukcija, maltretiranje i šund. Možda ih je bilo, ali sam ih propustio.
Dakle, dok ne vidim da postoji nešto vredno, za mene je bolji trg sa više cveća i bašticama koji nije pogodan i manje se koristi za bilo kakve događaje.
Fontana realno nije bila adekvatna za trg.

Uzgred, dugo im je potrajala ova EXPO glupost:

1759863689401.jpeg

Još doveli nekog konceptualnog autora da ofarba stubiće, platili mu masno i posle 6 meseci zamenili stubiće.

Vrh