@MIG29
Prolazili smo kroz ovu raspravu sto puta na ovoj temi no dobro, pošto vidim da si noviji član daću ti kratak rezime. :? I ja sam među ljudima koji su nekad bili protiv ''rasčišćavanja'' Trga, pa sam vremenom naučio i korigovao stav.
Prvo, imaj u vidu da Beograd do rekonstrukcije Trga nije imao nijedan pravi trg, u smislu prostranog pešačkog prostora većeg od 30x30 m (a da je ta površina iz jednog dela). Da, imamo Trg Nikole Pašića, ali je i on ispresecan raznim žardinjerama, drvećem, spomenikom, fontanom... Trgovi širom sveta variraju u nekim odlikama, ali većina njih podrazumeva veću čistu površinu za razna okupljanja, manifestacije i sadržaje koji se menjaju po potrebi.
Sad bi neko rekao ''pa šta nas briga kako je kod drugih!'' I dobro, neka stoji to. Ignorišimo kako je kod drugih. Ali opet, valjda je normalno da i mi sami, ne radi sveta nego radi sebe, imamo jedan takav trg na kome ćemo moći da se okupimo. Da slavimo neke događaje, da dočekamo sportiste, da napravimo manifestaciju, itd... A da pritom ne moramo da se lomatamo i zaobilazimo žardinjere, halo govornice i stajališta.
Znam da je teško promeniti ugao gledanja na nešto kad se čovek godinama navikne na jednu perspektivu. Ali probaj da vidiš iz tih nekih drugih uglova. I veruj mi, moguće je. Kažem zato što sam sebe samo hvatao kako bih bio kritičan prema hotelu Mariott što se napravio pored Pozorišta i kobajagi želeo da je ostala fasada Jugodrva. A onda premotam film i shvatim da su ljudi isto tako bili kritični kad se pravila ta zgrada Jugodrva. Okej, možda nije najbolji primer ali razumeš šta hoću da kažem. Ima još sličnih primera.
Inče ne kažem da je Trg ovakav sad odličan. A ako neko pomisli da branim ovu vlast što ga je napravila, samo neka pita druge članove, šta Bender misli o SNS. :lol: 8) Ali kažem prijateljski, i kao neko ko je takođe imao jedan stav pa ga korigovao - probaj da posmatraš stvari tako da staviš po stranu ono što je bila slika Trga Republike za tebe prethodnih godina. I onda ćeš vremenom možda videti da nije loše što je napravljen jedan ovakav trg u gradu.