Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

A moglo je zelenilo ovako:

Clip_3.jpg

Clip_2.jpg

Pogledajte prilog 2

Kopenhagen, Danska - uradjeno pre vise od 10 godina.

Mislim da je projektom tako nešto bilo i predviđeno. A onda je investitor rešio da prištedi, pa su odabrali drveće na rasprodaji, pritom još uzimajući ga doraslog do pritke za paradajz, a ne kao stasala, zrela stabla sa formiranim krošnjama. Ako ima naknadne pameti, mislim da će ova polusasušena stablašca morati što pre da zamene nekim kvalitetnijim vrstama i to u zrelijem dobu. Tada će improvizacije poput ovih sa žardinjerama svakako biti sasvim izlišne.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759395#p759395:105kmza1 je napisao(la):
Mikie » Čet Jul 23, 2020 12:17 pm[/url]":105kmza1]
Четири саднице великог дрвећа су се увелико осушиле. С обзиром на то да убацују смесу између коцки, вероватно у гаранцији, зашто не би имали и обавезу да замене увеле саднице?

Pisao sam i prijavljivao nekoliko puta. Obecali su da ce promeniti za vreme "mirovanja vegetacije"...

Да, хвала на подсећању. Заборавио сам да не треба да се саде у сред лета.

Вероватно сам под утиском да може јер последњих два месеца виђам на Савском тргу како саде. Сад, или Рас нема појма шта ради и уништиће потпуно нове и скупе платане, или Штрабаг одуговлачи због гарантног рока.

Када ће ово у привремено завршене објекте?Сада се ништа не ради....

Послато са SM-G9500 помоћу Тапатока

Када се комплетира и други део трга до Дома војске и стакленца.

Трг Републике је изгледао ХИЉАДУ пута боље пре доласка СНС џихадиста на власт. И сад да неко покрене петицију за враћање старог трга, потписао бих се сто пута на њу. Исто тако бих се сто пута потписао на петицију против гондоле и Београда на води. Бедно је то што рођени народ ради својој држави.

Искрено, пре је био распад. Садашње решење има пар великих промашаја (коцка, они ужасни рефлектори и погрешна оријентација зеленила уз неадекватно одржавање истог), али је боље од претходног стања.

Mnogi imaju problem da ne mogu da razdvoje Vesića od praktičnosti i kvaliteta i dizajna.

Ja sam izgleda jedan od retkih koji je oduševljen prazninom Trga i uklanjanjem onih ogromnih žardinjera (a mrzim Vesića na nebrojeno mnogo nivoa)

U poredjenju sa onim ogromnim soc zardinjerama koje zauzimaju 30% trga, kioscima i asfaltom svakako nije bilo moguce napraviti gore nego sto je bilo.

Po meni su jedine greske drvece ispred muzeja i neodrzavanje istog sa druge strane trga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=759900#p759900:qvf049vx je napisao(la):
MIG29 » Sub Jul 25, 2020 2:20 am[/url]":qvf049vx]Трг Републике је изгледао ХИЉАДУ пута боље пре доласка СНС џихадиста на власт. И сад да неко покрене петицију за враћање старог трга, потписао бих се сто пута на њу. Исто тако бих се сто пута потписао на петицију против гондоле и Београда на води. Бедно је то што рођени народ ради својој држави.

Iskreno ne vidim kako je stari trg bio bolji od novog. Stari trg ne ispunjava ni definiciju savremenog trga. Novi je dobar jer smo dobili sirinu i prostranstvo a to je pravi trg. Kvalitet radova je upitan kao uvek kod nas ali ovo sad sto imamo je jedini pravi trg u Beogradu evropskog tipa.
604115_trg-republike_ls.jpg

beograd-city-center-square-trg-republike-serbia-montenegro-belgrade-PX888W.jpg

Стари трг није био трг него привремено решење са жардињерама, трафиком итд.

@MIG29

Prolazili smo kroz ovu raspravu sto puta na ovoj temi no dobro, pošto vidim da si noviji član daću ti kratak rezime. :? I ja sam među ljudima koji su nekad bili protiv ''rasčišćavanja'' Trga, pa sam vremenom naučio i korigovao stav.

Prvo, imaj u vidu da Beograd do rekonstrukcije Trga nije imao nijedan pravi trg, u smislu prostranog pešačkog prostora većeg od 30x30 m (a da je ta površina iz jednog dela). Da, imamo Trg Nikole Pašića, ali je i on ispresecan raznim žardinjerama, drvećem, spomenikom, fontanom... Trgovi širom sveta variraju u nekim odlikama, ali većina njih podrazumeva veću čistu površinu za razna okupljanja, manifestacije i sadržaje koji se menjaju po potrebi.

Sad bi neko rekao ''pa šta nas briga kako je kod drugih!'' I dobro, neka stoji to. Ignorišimo kako je kod drugih. Ali opet, valjda je normalno da i mi sami, ne radi sveta nego radi sebe, imamo jedan takav trg na kome ćemo moći da se okupimo. Da slavimo neke događaje, da dočekamo sportiste, da napravimo manifestaciju, itd... A da pritom ne moramo da se lomatamo i zaobilazimo žardinjere, halo govornice i stajališta.

Znam da je teško promeniti ugao gledanja na nešto kad se čovek godinama navikne na jednu perspektivu. Ali probaj da vidiš iz tih nekih drugih uglova. I veruj mi, moguće je. Kažem zato što sam sebe samo hvatao kako bih bio kritičan prema hotelu Mariott što se napravio pored Pozorišta i kobajagi želeo da je ostala fasada Jugodrva. A onda premotam film i shvatim da su ljudi isto tako bili kritični kad se pravila ta zgrada Jugodrva. Okej, možda nije najbolji primer ali razumeš šta hoću da kažem. Ima još sličnih primera.

Inče ne kažem da je Trg ovakav sad odličan. A ako neko pomisli da branim ovu vlast što ga je napravila, samo neka pita druge članove, šta Bender misli o SNS. :lol: 8) Ali kažem prijateljski, i kao neko ko je takođe imao jedan stav pa ga korigovao - probaj da posmatraš stvari tako da staviš po stranu ono što je bila slika Trga Republike za tebe prethodnih godina. I onda ćeš vremenom možda videti da nije loše što je napravljen jedan ovakav trg u gradu.

Овај град је затрпан дивљим стамбеним четвртима, дивљим кућицама, дивљим депонијама и дивљим канализационим токовима. Овде се не ради о томе коме се шта свиђа или не, овде се ради о томе да Београд пропада, да му се одбројавају дани, да му тежак олош кроји судбину. О томе се овде ради. Онаквим кућицама, билбордима и жардињерама нема места на трговима, као што промашеним пројектима попут Београда на води нема места у нормалним градовима. Београд је више пута окупиран и разаран до темеља, али овако нешто га никад није задесило.

Смири мало, пући ћеш. Живце једном само добијеш и ћао. Кинези још немају друге на продају... :wink:

Potpuno se slažem za divlje gradnje i deponije, kao i za tu stihijsku partijsku gradnju i urbanizam koji opsedaju grad. Sve i da zapostavimo šta je ispravno a šta ne, samo zdrava logika i razum su dovoljni da nam kažu da će Beograd za par godina imati užasan problem zbog divjanja jer će doći vremena da se delovi grada koriguju i modernizuju ali to neće biti moguće jer su izgrađeni i (ne)uređeni kao Mogadiš. Sve to stoji.

E sad, ovo sa sadržajem na trgovima... to je stvar i ukusa i navike. Kažem i jedno i drugo jer jasno je npr da neko u Nobosibirsku ne zamišlja trg isto kao neko u Milanu ili neko u Karakasu. Znači teško je tu reći nekome ''u pravu si'' ili ''nisi u pravu'' kad to varira od: osobe, okolnosti, vremena, ukusa, lokacije... Ili, kao kad bi npr Vojvođanin koji je navikao na široke i pravougaone ulice pokušavao da objasni nekome s juga koji je navikao na sokake i uvijene ulice. Nije tu 100% samo jedno ispravno a drugo ne, nego se radi o tome ko od njih kako gleda i procenjuje ono što vidi pred sobom.

Zato ti ja ni ne govorim ništa u tom smislu, nego samo savetujem da mu daš malo vremena i da probaš da neke delove slagalice gledaš iz drugog ugla.
Što se tiče mog kriterijuma da li nešto smatram dobrim (boljim) ili lošim (gorim) nego što je bilo, ja o tome bukvalno sudim tako što na imaginarnu vagu stavim sve argumente. Na jedan ''tas'' sve dobro, na drugi sve loše. I onda gledam šta prevagne pa na osnovu toga donosim sud. A pravo da ti kažem, za neke stvari ni ne donosim odmah sud nego im dam vremena pa onda složim utisak.

Nisam baš redovan posetilac ove teme, pa bih se na trenutak osvrnuo na veliki prazan prostor vs prostor zakrčen žardinjerama. Sa estektske strane, ni staro ni novo rešenje nisu nešto ekstra. Jeste, dobili smo jedan veći otvoreni prostor, koji nije ništa spektakularno, čak ni činjenica da je popločan belim granitom nije nešto što me obara s nogu. Ovako mi izgleda monotono, ali daleko od toga da je bio lepši onaj raniji model. Deo sa cvetnim alejama uz spomenik mi je bio lep detalj. Ostalo je bilo manje više, ništa specijalno. Nešto između novog i starog bi bilo najoptimalnije. Sa druge strane, ovo ovako sa grupisanjem stabala na jednu stranu, totalno mi je bezveze i bez ikakvog smisla. Čak odaje utisak da je tako tendenciozno posađeno, iz razloga da se sakrije ono čega se stidimo, u ovom slučaju "Narodni muzej".
Drugo, ovakvi prostori su nešto što nikada neću podržavati, ne zato što mislim da je estetski loše, nego čisto zato što ne želim da dajem legitimitet rekonstrukcijama koje imaju za glavni cilj pravljenje ogromnog praznog prostora koji može da se iznajmljuje za raznorazna vašarišta. Jedan od primera u najavi je plato ispred Hrama.
Što se tiče zamene osušenih stabala, da li postoje kontejnerisanr sadnice dovoljno velikog obima da mogu da zamene sasušene? Viđao sam po rasadnicima da se prodaju kontejnerisane sadnice baš velikog obima, a poznato je da takve sadnice mogu tokom cele godine da se sade (presađuju) u zemlju.

Nismo imali sreće sa sadnicama ni na ovoj strani 4-5 nije olistalo ove godine.

Trg Republike 1 by Berislav Opanjković, on Flickr

Istini za volju pešački prelazi kod pozorišta su mnogo ugodiniji od kada su u istoj ravni sa kolovozom, ali smeta ukidanje pešačkog kod Doma omladine, sva ta gužva ljudi je preusmerena na ovaj prelaz koji nije najsrećnije visinski podešen a trotoar uzak.

Makedonska by Berislav Opanjković, on Flickr

Moralo bi da postane pravilo da ceo ivičnjak uz zebru bude oboren, a ne samo delovi.

Zašto samo deo? Ljudi po inerciji idu na oboren deo i tako blokiraju bicikle i kolica.

Ceo ovaj ćošak je morao da bude oboren (osim ako postoji neko pametnije objašnjenje). Jedino mi pada na pamet neka bezbednost pešaka, ali mislim da ovaj ivičnjak nikoga ne bi spasao u slučaju neke nepredviđene situacije.

Tu je problem što postoji ne tako mala kosina, a on je trenutno jedini pešački na tom potezu, obzirom da je onaj na drugom kraju raskrsnice, kod Doma Omladine ukinut, a upravo je on bio u ravni i ono što su ljudi mnogo više koristili.

MIG29":vzq4old9 je napisao(la):
Трг Републике је изгледао ХИЉАДУ пута боље пре доласка СНС џихадиста на власт. И сад да неко покрене петицију за враћање старог трга, потписао бих се сто пута на њу. Исто тако бих се сто пута потписао на петицију против гондоле и Београда на води. Бедно је то што рођени народ ради својој држави.
А ниси могао без тих епитета,па црко би..чудо једно.Када треба нешто нагласити ти га усери...

Пешачки код ДОБ треба што пре вратити. Наравно оставити овај нови у Македонској (са последње фотографије).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=760553#p760553:1ehp8k7q je napisao(la):
Msc » Pon Jul 27, 2020 4:49 pm[/url]":1ehp8k7q]
MIG29":1ehp8k7q je napisao(la):
А ниси могао без тих епитета,па црко би..чудо једно.Када треба нешто нагласити ти га усери...

Ja mu savetujem da istovremeno potpise peticiju da se skine krec sa svih okrecenih fasada u na Kosancicevom vencu, da se ne muci da ide dva puta da potpisuje. :laugh:

Ja se slažem i nikada neću korigovati stav. Trg je sada jedno odvratno, golo vašarište, nefunkcionalno, ukinuti su prevozi da se ne oštećuje kvalitetno urađena kocka od strane ovih kojima je dat epitet pohvala. Na tom Trgu ni drveće ne želi da živi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=760494#p760494:3hj77zhr je napisao(la):
Berislav » 27 Jul 2020 12:18 pm[/url]":3hj77zhr]Nismo imali sreće sa sadnicama ni na ovoj strani 4-5 nije olistalo ove godine.

Trg Republike 1 by Berislav Opanjković, on Flickr

Istini za volju pešački prelazi kod pozorišta su mnogo ugodiniji od kada su u istoj ravni sa kolovozom, ali smeta ukidanje pešačkog kod Doma omladine, sva ta gužva ljudi je preusmerena na ovaj prelaz koji nije najsrećnije visinski podešen a trotoar uzak.
https://flic.kr/p/2jqng6z
Makedonska by Berislav Opanjković, on Flickr

To je taj fejk pristup zamenika domacina. Samo da se slika i da se odradi a ko ce posle to da odrzava to me (ga) ne zanima.

Kao kada bi prosecna domacica posadila ledene muskatle, slikala se za instagram i ostavila od tog momenta momentalno muskatle bez vode i nege.

Ne ide to tako :)

Vrh