Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ено иза надоградње у изградњи.

Staklenac uopšte nije izgledao toliko loše dok je još bio nov i bez reklama, klima, nadogradnji iza i haosa oko njega. Odmah na početku klipa se vidi jasno, sasvim pristojan objekat za to vreme, bar se tako čini.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=S-TobTR5NdY[/youtube]

Mислим да је главна грешка на Стакленцу што није изграђен виши да заклони надоградње зграда у старом блоку иза њега.

Staklenac dok je bio nov to je bio u svakom smislu, medjutim danas je simbol ostataka tranzicione arhitekture i zbog toga ga treba zameniti necim boljim i lepsim.
Na onu sramotu od nadogradnji iza nebih posebno trosio reci.

Можда би солидно решење било надоградити Стакленац и променити му фасаду у неку лепшу, модернију и монументалнију?

A možda je, jednostavno, rešenje za ceo taj blok ovo:

500_F_66944796_HAwcry0YzWjDepFOfosFzSu881kb2Bq9.jpg

То сумњам да ће се икада десити, и а ту јаких играча (биоскоп Балкан у који је уложено доста пара, представништво Републике Српске, војна лица која станују у надограђеној зград...).

Па, Бископ Балкан и није проблем; проблем је, и то далеко већи од Стакленца, она канцерогена израслина између. Представништво РС је могуће изместити, а што се тиче остатка, и овоме би се нашло лека - да је воље (сетимо се само оних фантома).

Просто, или ћемо једном за свагда уприличити овај простор, да стварно личи на нешто, или нећемо.

Nema nista od nadogradnje staklenca. Ljudi su svedocili da se konstrukcoja drma i da staklo zvecka kada se malo prodrma. Doduse, do sada se nije raspala, ali puniti je sadrzajem i ljudima, ovakva kakavu jeste, verovatno nije bez rizika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726219#p726219:256jsurm je napisao(la):
Drakche » 10 Апр 2020 22:53[/url]":256jsurm]Nema nista od nadogradnje staklenca. Ljudi su svedocili da se konstrukcoja drma i da staklo zvecka kada se malo prodrma. Doduse, do sada se nije raspala, ali puniti je sadrzajem i ljudima, ovakva kakavu jeste, verovatno nije bez rizika.
Притањем структурне стабилности зграде треба да се бави струка. Не би се превише ослањао на неке лаичке закључке засноване на површним опсервацијама, типа: стакла се тресу = зграда само што се није слушила.

Не памтим када сам последњи пут ушао у Стакленац, али свеједно, немам баш утисак да је у тако лошем стању. Разуме се, и то је површна опсервација..

I mene bi interesovalo sta je istina. Mozda je zgrada stabilnija nego sto ljudi pricaju...

Svakako joj je istekao rok upotrebe i vrijeme je za odstrel...staklenca...

Sve se bojim da godinama nećemo imati tu gradsku vlast koja će rešiti problem staklenca...
Ko zna kakva je pozadina svega, verovatno ima i kriminala..

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Mислим да би објекат виши од осталих објеката у позадини тог блока на месту стакленца суштински поправио ситуацију :)

Свакако. Један уредан објекат, ма какав био - а тек неко право ремек-дело!

Šalu na stranu sad, jedini razlog zašto sam ja za rušenje celog tog bloka jeste da bi se vizuelno uokvirio Trg odnosno njegova šira okolina.

https://goo.gl/maps/NQDThMSue2LCyc6P9

tt.jpg

Čak bih pristao i na kompromisno rešenje da se ostavi samo bioskop Balkan. Ali samo i samo on. Ništa više. Ne vidim nikakvu vrednost u onoj jednospratnici iznad njega koja samo služi da ''diže trotoar'' i blokira potencijalni pešački koridor od centra Trga do Dečanske.

Uostalom pogledajte sliku iz vazduha. Zgrada je ko zid. Niti je nešto mnogo lepa, niti je velika, niti je dobro pozicionirana. Samo smeta.

Предности рушења целог тог блока су очигледне. Створила би се и могућност проширења трга, у некој даљој будућности, када на улицама буде мање аутомобила.

Ипак, биоскоп „Балкан“ се мора сачувати. Сувише је тога уништено, што руком непријатеља, што зубом времена и нашим немаром.

Али, ако остае биоскоп, шта чемо добити? Неће ли тај простор изгледти помало јадно с невеликом зградом виоскопа на једном крају? Зато је, можда, ишак боље да се изгради нешто стварно лепо на месту Стакленца и тог монструма између њега и биоскопа.

Razmišljao sam i ja o tome kako bi izgledalo kad bi ceo blok bio izravnat i samo Balkan ostao na njemu. Mislim da bi moglo da se sredi tako da ne deluje previše čudno. Jer kad se gleda na njega sa pozicije ispred spomenika Knezu Mihailu, jedan deo njegove visine ''pojede'' razlika u nivelacijama.

Bilo bi čudno, to svakako. Pitanje je samo koliko. Možda neko ko je vičan sa montažama može da napravi grub prikaz.

Сигурно би се могао изнаћи неки начин да се уприличити.

Када би се порушили Стакленац и Достакленац, остао би празан зид биоскопа, који би, можда, могао послужити као позадина за неки вид летње позорнице..

Узгред, да ли би за простор трга било боље да је на месту Мериот хотел (како год се већ зове) нешто с више спратова (и лепше)?

Срушити стакленац и све зграде иза њега, осим можда биоскопа Балкан,све поравнати, поплочати и направити на целом том простору један велики трг какав Београд још уек нема, дакле садашњи Трг Републике да се прошири скроз до Дома војске, само пронаћи начин да се регулише саобраћај.

Vrh