Šta je novo?

Пројекат "СРПСКА КУЋА"

INTERVJU, JOVAN NIKOLIĆ: Izgradite kuću za 500 evra po kvadratu - ključ u ruke!
....Autor patenta inženjer Jovan Nikolić za Telegraf.rs kaže da patent koji je osmislio ostvaruje brojne uštede u kućnom budžetu, a cena objekata izrađenih Q sistemom gradnje iznosi od 500 evra po kvadratnom metru, što je čini jeftinijom od najpovoljnije gradnje u Evropi i istovremeno najbržom.

Svakako najznačajnije je da se radi o patentu koji je osmislio naš nženjer, razvoju novog srpskog brenda,
u zemlji koja je među najvećim svetskim potrošačima energije po jedinici proizvoda. Srpske zgrade troše tri puta više energije nego one u Evropi, a Q sistem nudi uštedu energije do 80 odsto....

izvor: http://www.telegraf.rs/vesti/654117-int ... juc-u-ruke
 
Има о томе и овде:

Нова кућа за месец дана, 500 евра по квадрату
БЕОГРАД -
Патент за изградњу свих врста објеката компаније "Кватро хаузиз" (Quattro Houses), који је промовисан данас на Међународном сајму грађевинарства у Београду, показао је да је, уз поштовање принципа енергетске ефикасности, кућу могуће изградити за месец дана за 500 евра по квадрату - по систему кључ у руке.
Аутор патента Јован Николић рекао је данас Танјугу да је пронашао иновативно решење за избегавање термалних мостова, расипника енергије и узрочника стварања влаге, кондензације и буђи.
http://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/nova-kuca ... 86057.html

Сајт Кватро хаусиса:
http://www.quattro-houses.com/Sr/#/Pocetna
 
da je ovaj projekat osmišljen pre 20-30 godina imali bismo izuzetno uređene gradove i predgrađa kao Engleska ili Holandija. Što se tiče ovih Quattro houses, ali i drugih montažnih i prefabrikovanih kuća, ne znam da li banke daju dugoročne kredite za one koji hoće samogradnju, da li su kamate iste, daje li država subvencije za samogradnju...ima li neko iskustva?
 
Zar to nije teh. ,,brodskim,, betonom napravljena hala ?
 
dsc09462.jpg

dsc09463.jpg

dsc09464.jpg

dsc09465.jpg

dsc09466.jpg

dsc09467.jpg

dsc09468.jpg

dsc09469.jpg
 
Kuća koja prkosi i uraganu i zemljotresu
Violeta TALOVIĆ | 30. april 2013. 20:55 | Komentara: 27
Svetski uspeh inženjera Jovana Nikolića, tvorca „skeletne“ gradnje. Ideju za kuću budućnosti našao u staroj srpskoj talpi. U novu fabriku uložiće 18 miliona evra i zaposliti još 200 radnika
rep-superkuca_620x0.jpg

TEK kada mu je jedan kolega inženjer u istraživačkom centru „Lafarž“ u Lionu rekao: „Ono što je Tesla značio u struji, vi ste u građevini“, Jovan Nikolić je shvatio da je ostvario svoj san i izmislio i proizveo ono što drugi građevinci nisu uspeli pre njega - kuću koja je jača od četiri zla - uragana, poplava, zemljotresa i požara. Zato je i naziv njegove kompanije - „Kvatro haus“.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... emljotresu
Evo kuce za 500 e po mkv
 
Jovana Nikolića, tvorca „skeletne“ gradnje. Ideju za kuću budućnosti našao u staroj srpskoj talpi.

Moze li neko malo da pojasni posebnost (tehnologiju i sistem ) skeltne gradnje
 
Uskoro besplatna podela projekta za srpske kuće

BEOGRAD - Katalog sa projektima autentičnih srpskih kuća, koji će se besplatno deliti zainteresovanima, biće završen u narednih mesec i po do dva, najavio je predsednik Udruženja Srpske kuće Krsto Milovanović.

Naslednici i đaci srpskih graditelja došli su na ideju da osnuju to udruženje da bi sačuvali ono što je najdragocenije u srpskoj arhitekturi, a to je autentična srpska kuća, rekao je Milovanović Tanjugu.

"Zahvaljujući ministru građevine Velimiru Iliću napravili smo u ministarstvu radnu grupu koja se isključivo bavi srpskim tradicionalnim graditeljstvom", naveo je on.

Milovanović je kazao da postoji veliko interesovanje građana za projekte srpskih kuća i da je u pripremi katalog, koji će imati više od 20 projekata za kuće veličine od 50 do 200 metara kvadratnih.

Katalog će sadržati projekte za kuće različitih podneblja - sremsku, planinsku, zlatiborsku, moravsku...

Zaintresovani se, prema rečima Milovanovića, već raspituju u udruženju za tu akciju i iščekuju katalog.

On je rekao da je planirano da se građanima besplatno da po jedan projekat sa prelepim srpskim kućama, kao i da se desetak opština već javilo ministarstvu sa željom da se na njihovim teritoriji grade te kuće.

http://tanjugbiz.rs/vest/2322/Uskoro-be ... rpske-kuce
 
душан
Hvala na brzini i trudu u odgovoru za linkove ka snimcima
+1 :) :kk: :) ,
vrlo pazljivo sam odgledao oba snimka
naravno da podrzavam i da je sve vrlo pozitivno narocito besplatan projekat iz kataloga
sto jeste ono sto je falilo na ovom prostoru :kk:

Posebnost tehnologije i sistema nisam uspeo da vidim
jos pre dvadest godina su se pravile zgrade od gotovih elemenata
Na primer Kongrap je lio beton sa krupnom piljevinom na zemlji u obliku zidova
sa otvorima za prozore, vrata. . .
koj su u sebi imali cak i otvore za el. dozne, cevi za razvodjenje elektro instalacije
(smesna strana je sto i dan danas imamo u stanovima po neki zid sve sa štekerom i doznom u kome nema el. instalacija)
te zato sam i pitao za pojasnjenje n o v e posebnosti tehnologije i sistema
 
Koliko sam shvatio, glavna vrednost je u brzini gradnje i poboljšanoj izolaciji rešenjem problema termanih mostova.

Ovde je kratko obrazloženje nagrade:

Third price: New building construction technology with continuously insulated prefabricated
concrete panel system, developed by Mr. Jovan Nikolic of Quattro
Construction in Serbia.
This new construction technology features a concrete panel system, with internal insulation to
avoid “thermal bridges”* and thus improves energy efficiency. Multi-functional tools are used
to produce pre-fabricated panels of various dimensions before installation on-site. Connecting
panels both ‘wall to wall’, but also ‘wall to ceiling’ connections ensures the building’s insulation
with an estimated 80% reduction in energy consumption through the avoidance of “thermal
bridges”.

* A “thermal bridge” is heat loss at the joints between the outside walls and mid-level floors.


Malo opširnije obrazloženje sistema (google je čudo :wink: ):
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -2-billion
 
Aha. . .
Connecting
panels both ‘wall to wall’, but also ‘wall to ceiling’ connections ensures the building’s insulation with an estimated 80% reduction in energy consumption through the avoidance of “thermal
bridges”.
 
Moze to i ovako da izgleda
Ovako se "flašira" energija Sunca
IZVOR: NOVI MAGAZIN
Beograd -- Na bivšoj deponiji smeća u Boljevcima Milenko Milinković sagradio je kuću u kojoj je uspeo da iskoristi energiju Sunca za zagrevanje i za akumuliranje toplote.
35704364351865325beb23280864842_orig.JPG

Kako piše Novi magazin, Milinković se za sunčevu energiju i njenu širu upotrebu zainteresovao posle pročitane jedne rečenice Nikole Tesle: "Energija fosilnih goriva samo je flaširana energija Sunca“.

Tragajući za mogućnostima štedljive i efikasne gradnje, posle elektrotehnike diplomirao je i atomsku fiziku i prvu kuću u obliku polulopte sagradio još pre 32 godine.

"Shvatio sam da priroda ne poznaje kockaste oblike, a mi uporno gradimo takve kuće koje samo zbog oblika gube više od 20 odsto energije. Gradeći kuću u kojoj sada sedimo uspeo sam da iskoristim i energiju Sunca za zagrevanje i za akumuliranje toplote, a istovremeno smanjio gubitke toplote tako što je kuća ukopana“, objašnjava nam domaćin.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=711048
 
Ево још једне најаве за бесплатне пројекте

Stižu tradicionalne srpske kuće, projekti će se deliti besplatno!
U katalogu autentičnih srpskih kuća biće između 15 i 20 tipskih projekata za gradnju srpskih kuća iz različitih podneblja, iz svakog regiona po nekoliko - Vojvodine, Šumadije, zapadne i istočne Srbije...




http://www.telegraf.rs/vesti/791956-nap ... -besplatno
 
Da. No projekti ce se deliti besplatno pa ce graditelji onda da budze i gledaju da ustede svaku paru, pa na kraju rezultat nece liciti ninasta
 
Ovu foru sa izolacijom iznutra koriste rusi vec jako dugo. Meni se licno vise svidja spoljna izolacija, mislim da je bolja za nase predele gde ima vecih temperaturnih razlika zato sto je veca masa iznutra toplotno inertna.

Sto se tice subvencija kako da ne, to ne postoji :D Jedine dve stvari su odbijanje poreza za prvu kucu (kad se kupuje) i ovi socijalni objekti po nizoj ceni. Jedan moj prijatelj je pre godinu dana uzeo montaznu kucu i bilo je vise problema sa tim objektom, svasta nesto se nije uklapalo. Kredite verovatno da daju, ali je pitanje kako to obezbediti. Sve banke sada posle Bazela 3 (medjunarodni sporazum) sada traze sigurna sredstva obezbedjenja, a ja makar dubio na glavi ne mogu da prodam jednu svoju kucu na periferiji Pozarevca, tako nesto banka ne bi prihvatila kao obezbedjenje...

(plus, hipoteka se uvek racuna nekoliko puta manje od procenjenog, ta moja kuca vredi mozda 20 000, znaci dobio bih kredit na 7000 u vrh glave, a trazili bi i ucesce)...
 
Postoji jedna »srpska« kuća u Mikenskoj ulici, vidi se s auto-puta, u blizini Saobraćajne policije, ima pomalo neobičan krov i odudara od okoline:

sshot_121.png
 
Сами пројекти кућа нису толики проблем колико је само пројектовање насеља (уствари ницање кућа без икаквих планова), по принципу на самом магистралниом путу а простор за тротоар да се закине да би двориште било веће. Србија је препуна кућа које и нису лоше пројектоване али нису на правом месту тако да је нарушен и изглед и безбедност.
 
e baš to.
Da li kućerak od 50 ili vila od 500 kvm, ako nema infrastrukture (put, trotoar, voda, kanalizacija, struja) onda džaba ga bilo
 
Значи долазимо до закључка да нам заправо под хитно треба пројекат "Српско насеље".

У потпуности се слажем.
 
Празан део леве обале Дунава, троугао Котежа, Борче и Земуна?
Опремити од нуле, формирати плацеве, па продавати заинтересованима или неки други модел?
 
Ко жели од чланова форума да се пријави и учествује на конкурсу, може, пошто је исти отворен до 04. октобра 2013. године.


Konkurs za idejna rešenja porodičnih stambenih objekata u okviru projekta “Srpska tradicionalna kuća”

U cilju realizacije projekta “Srpska tradicionalna kuća”, koje je na osnovu Zakona o ministarstvima i Zakona o budžetu pokrenuo ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, resorno Ministarstvo raspisalo je javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije.

Polazeći od činjenice da je arhitektonsko nasleđe važan deo nacionalnog identiteta svakog naroda, a u skladu sa Načelima za uređenje i korišćenje prostora, Zakona o planiranju i izgradnji, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma prepoznalo je značaj očuvanja graditeljskog nasleđa, kao i njegove afirmacije kroz razvoj i primenu tradicionalnih principa u savremenoj praksi planiranja, projektovanja i građenja u Srbiji.
Svrha konkursa je da se kroz odabir najkvalitetnijih rešenja potvrdi univerzalnost koncepta srpske tradicionalne kuće i prepoznaju principi projektovanja i gradnje primenjivi u savremenim uslovima, pri čemu će se projekti za izgradnju porodičnih stambenih objekata besplatno dodeljivati zainteresovanim građanima.
Konkurs organizuje Ministarstvo građevinarstva i urbanizma uz podršku Udruženja arhitekata Srbije, a sredstva za organizaciju i sprovođenje konkursa se obezbeđuju iz Budžeta Republike Srbije.
Konkurs je otvoren, anoniman i jednostepen. Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica, pri čemu pravna lica moraju biti upisana u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije, dok fizička lica moraju imati visoku stručnu spremu iz oblasti arhitekture.
Učesnici konkursa imaju slobodu da u svoje timove uključe studente arhitekture, kao i mlade stručnjake iz drugih struka koji bi svojim stavovima i znanjima doprineli unapređenju konkursnih rešenja.
Zadatak učesnika konkursa je da, koristeći one elemente tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije primenjive u savremenoj praksi projektovanja i izgradnje, predlože odgovarajuće modele porodičnih stambenih objekata:
1.) “moravska” kuća
2.) “šumadijska” kuća
3.) “vojvođanska” kuća
4.) kuća “brvnara”
Javni konkurs raspisan je danas, 4. septembra 2013. godine, dok je krajnji rok za predaju radova 4. oktobar 2013. godine, do 15 časova. Programski elementi, javni poziv i konkursna dokumentacija dostupni su na internet strani Ministarstva građevinarstva i urbanizma.
Dodatna pitanja u vezi sa pripremanjem ponude, odnosno načinom predaje konkursnog rada, mogu se poslati na e-mail adresu: nevena.djurovic@mgu.gov.rs , najkasnije do 29. septembra 2013. godine.

http://www.poslovnojutro.com/details&id=54427
 
Vrh