Šta je novo?

Пројекат "СРПСКА КУЋА"

Boza KG;109578151 je napisao(la):
Vojvođanska kuća

I nagrada

vojvodjanska-perspektiva.jpg

vojvpdjanska-perspektiva.jpg


II nagrada
01vizuelizacijatn.jpg

05vizuelizacijatn.jpg


III nagrada
04tn.jpg

05tn.jpg


Otkup
kosana-03vizuelizacija01.jpg

kosana-04vizuelizacija01.jpg

kosana-04vizuelizacija02.jpg


bi-02tn.jpg

bi-01tn.jpg


http://www.superprostor.com/rezultati-konkursa-za-idejno-resenje-srpske-tradicionalne-kuce/8048
 
Има,ауторски тим: Marija Jovin,dipl.inž.arh., Branislav Jovin, dipl.inž.arh, Siniša Temerinski, dipl.inž.arh

:D :wink:
 
Ima li negde na internetu i planova ovakvih kuća, preseka, detalja...?!
 
Бесплатни пројекти за етно куће

Грађани који желе да граде кућу по угледу на традиционалну српску архитектуру могу поднети Министарству грађевинарства и урбанизма захтев за бесплатни пројекат. На располагању им је 16 пројеката, а потребно је да приложе власнички лист, копију плана парцеле и информацију о локацији.

Нека решења захтевају много новца, а нека само добру идеју. Од данас се Министарству грађевинарства може поднети захтев за бесплатни пројекат куће по угледу на традиционалну српску архитектуру. На располагању су на конкурсу одабраних 16 пројеката.
Везујући се за народну архитектуру у различитим крајевима добијено је низ решења која одражавају дух поднебља, али су истовремено прилагођена савременим захтевима. Они који су заинтересовани да граде такве куће могу на сајту Министарства грађевине да одаберу модел куће и доставе захтев Министарству. Потребно је да приложе власнички лист, копију плана парцеле и информацију о локацији.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић каже да ће грађевинска дозвола по новом закону бити бесплатна, као и да ће пројекат Министарство дати бесплатно.

"Надамо се да ће грађани почети да граде лепе српске куће, које су традиционалне. Наше службе ће контролисати да ли је изведени објекат по пројекту или не", истиче министар Илић.

Планови у којима су примењена искуства народног градитељства у савременом пројектовању, добијаће се у складу са поднебљем градње.

Игор Марић, председник удружења архитеката Србије, сматра да куће осим пејсажа, географије, фолклора и језика обележавају један простор.

"С обзиром на то да се Србија састоји од неколико регија ми имамо то богатство да те куће буду различите. Имамо шумадијску кућу, војвођанску, планинску и равничарску и моравску архитектуру ми то све треба да покажемо. То не значи да нисмо савремени, јер у све те куће се уграђују најсавременије технологије", каже Марић.

Куће су енергетски ефикасне, а препорука је да се граде од материјала карактеристичних за одређене пределе. По пројектима инспирисаним традиционалним градитељским наслеђем ове године, како се планира, биће изграђено и хиљаду и 700 социјалних станова у Србији.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B5.html
 
Takav koncept ima smisla u svom okruženju, al baš tako nešto graditi u gradovima nema smisla. Kapiram to kao vikendice u pastorali. Drugo to nije nikakav srpski stil, pošto srpskih kuća ima i u vojvodini i u hrvatskoj i u bosni i u crnoj gori, totalno drugačijih (materijali, organizacija i namena prostora), nego je u pitanju balkanski stil koji kod pojedinih izvedbi ima čak i modernih elemenata. U svakom slučaju nedostatak suptinske analize struke (arhitekture) dovodi do nefundiranih ideja. A ideja da se narodu ponudi besplatan savet i projekat kako da gradi kuću je dobra. Tako bismo možda jednog dana sproveli urbanizaciju koja nikad nije zaživela na Balkanu.
 
Nekakav prototip za kucu u "srpskom stilu" i ne postoji, postoje stilovi koji se razlikuju od juga ka severu. Tacniji naslov projekta bi bio "stilovi kuca na teritoriji Srbije" ili tako nesto.
 
питање је било тренутка кад ће да се удари по политичкој коректности наслова теме :)
 
Vrh