Šta je novo?

Проблем неодговорних власника паса

Суштина је у последицама које оставља напад пса а не у релативизацији да сваки пас може да уједе.
Треба псе смакнути и од оних који их воле и не плаше их се а не знају са њима или једноставно може псу да дође жута минута, а неко ко мисли да може да предвиди сваки поступак пса сигурно није стручњак за псе.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PHLnjiISsOo[/youtube]

Mnogo je veća verovatnoća da bilo koga od nas startuje maloletni delikvent sa nožem nego što će nas ujesti pas.

Opasnost i odgovornost je na ljudima, ne na psima.

Za opasne rase treba da postoji jasan registar a kao ljubimce te rase ne bi mogao svako da kupi a svako posedovanje takve rase bi bilo upisano u policijski registar a vlasnici redovno kontrolisani.

Kome je ovo nepredvidivo? Vidi mu zabačene uši! Plus šo je to policijski pas koji je treniran da napada.

I dalje sam protiv registara i sl. Ko bilo koga napadne na bilo koji način, pa i psom, treba da snosi posledice. Nama taj deo fali. Isto tako treba da snosi posledice i onaj ko svog psa ne obezbedi što u dvorištu što van njega. Sve ostalo su prazne priče i samo povećanje tereta na građanima. Ja ako volim npr vučjaka treba sad da propatim da bih ga imao? Imam komšju u zgradi koji ima neko žuto kuče, ne prepoznajem rasu, pas je blago agresivan. Ja sa tim psom nemam nikakvih problema jer pas uvek ima korpu, uvek povodac i vlasnik ga drži čvrsto kod sebe, čak sačeka da se svi iz hodnika sklone pre nego što ga uvede. Da ga teram da se registruje sad i da plaća porez? nema potrebe.

Па непредвидиво је овом новинару није свако дужан да познаје говор тела пса, ово као илустрација зашто треба да се носи корпа и да узрок потенцијалних несрећа није увек бахатост већ је и незнање.

За мене је неодговоран и власник пса чији пас није обучен да не лаје на сваку ситницу, а ако је неко баксуз да има власника у комшилуку може само да се помири са ноћима без сна.

Тек овом проблему се не придаје пажња, замислите хирург коју сутрадан треба да врши човеку операцију или возач који сутрадан треба да вози аутобус пун деце има у комшилуку оваквог неодговорног власника а сценарио није немогућ.

I to je remećenje javnog reda i mira koji može i moj retriver da učini. Pogotovu što više laju oni mali psi.

Korpa je obaveza, a poznavati ili ne svog psa je problem vlasnika kada nastane šteta. Objektivna odgovornost, šta god da se desilo kriv si.

Super!
Ima 'zabacene usi' ???
Zaista?
Ito bi meni ili mom osmogodisnjem sinu trebalo da bude neki signal???
Ispade da smo svi duzni da zivimo na oprezu i da se edukujemo u vezi nagona i navika raznih zivotinjskih vrsta zarad necijeg licnog zadovoljstva?
Eto ja imao dva psa, pa nisam upoznat sa ovakvim 'signalima'.
Po 100-ti put.
Odgovornost za psa je na njegovom vlasniku. Ne moze nikada zrtva ujeda biti kriva sto je ujedena.
Ko zeli takvo zadovoljstvo da ima psa za ljubimca 'mora' da prihvati tu cinjenicu. U protivnom, moze da drzi kornjacu, macku, papagaja...

Imati psa koj je spreman da skoci na nekogbez razloga je isto ko imati napunjenu pusku koja ceka da temperatura vazduha poraste da bi sama opalila. S tim da je u tom slucaju puska predvidivija. Labrador moze nekad da napravi problem, ali pit bul moze nekad da ne napravi problem. Ljudi koji imaju opasne vrste psa ili drugih zivotinja imaju problem. Mozemo da se raspravljamo, ali to je tako. To sam imao prilike da se uverim i to mnogo puta. Opasni psi nisu za grad, a puta dva ne bez povodca i korpe, ali to je u ovom gradu izlisno pricati, sto se da videti iz mog primera. Ja sve vise imam osecaj da se kod nas namerno forsira gradjanska neposlusnost i teror bahatih manijaka. Koj je razlog vreme ce pokazati.

Не треба жива бића мешати са стварима али ево једно поређење које има смисла. За неког ко се не бави спортски аутомобилизмом потпуно је беспотребно, енергески неефикасно, и по околину безбедоносно ризично да вози аутомобил преко 3000 кубика. Ипак забранити тако нешто је бесмислено, зато се онда удари порез па се број тих аутомобила значајно смањи и статистички буде мање проблема.

Тако и са псима. За неког ко не треба да заштити стадо оваца од вукова потпуно је беспотребно да има шарпланинца. За псе не бих уводио порез већ бих само требало да се поштује тест социјализације власника и пса што је и предвиђено законом. А тај испит социјализације да потпише кинолошки стручњак и у случају да тај пас нападне да сноси део одговорности уколико се вештачењем утврди да је несавсено радио свој посао (да не би добили ситуацију као на техничким прегледима где је битно само платити).

Ово је један од оних проблема чијем решавању треба приступити данас како би за пар годима било мање проблема. Требало би прво започети од самих одгајивачница, у тај сегмент увести ред чему би се обрадовали они озбиљни одгајивачи паса који улажу новац у путовања на изложбе, квалитетну храну, вереринарски негу а имају нелојалну конкуренцију у виду безимених одгајивачницама који псе продају као и сваку другу робу преко хало огласа и онда неки наложени клинац мисли да је потребно да сакупи 30-40 евра и ето може да испуни сан да има аста.

Од одгајивачница треба кренути, тај први корак је најважнији и пресудан јер се социјализација пса одвија од самог почетка, одгајивачнице треба да имају тесну сарадњу са надлежнима и дресерима тако да неко ко жели да има пса не треба да зна ништа о њима а да то незнање буде узрок лоше социјализованог пса. Наравно све ово кошта али тиме се чак и повећава број радних места, држава остварије приходе и уместо да пси преузимају на себе бес јавности који треба да буде усмерен на надлежне и неодговорне власнике могу да буду понос као и врхунски спортисти (можда мало претерано поређење).
Одговоран одгајивач неби требало да се понаша као трговац да купца третира као муштерију коју треба да превесла већ као неког ко ће куповином пса да својим односом према том псу подиже рејтинг саме одгајивчнице. Дакле не треба да му каже како ће мужијак расе вреле крви да га посматра као другара већ ће да га посматра као вожу чопора само уколико зна са њим, у супротном покушаће да преузме доминацију итд.

Сваки пас који се држи у урбаном кварту од пекинезера до рота треба да буде дресиран, ако власници то не знају онда да плате дресера јер дресирани пас не лаје на сваку ситницу јер јавни ред и мир је много битан.

Али најважније је да власт коначно крене да заводи ред у овај сегмент јер су се ствари опасно измакле контроли и биће све горе и горе ако се ништа не предузме јер постало је помодарство имати пса расе врелијег темперамента.

Некад су проблем паса луталица решавала ловачка друшква као и сваки други проблем кад је еколошки систем нарушен као нпр кад се прекомерно намноже вукови па нападају стада или лисице па прети опасност од беснила. Или кад се услед недостатка предатора размноже биљоједи. Опасни пси су служили као чувари, били су везани на ланцу у ограђеном дворишту и нико им и није прилазио а данас су опасни пси у значајном броју случајева продужетак ега.

Ипак људско друштво треба да напредује и животињама не треба наносити патњу, нити их треба убијати из пушке нити их треба држати на ланци цео животни век. Да би ово било могуће потребно је и ниво одговорности да порасте.

мораш бити мало одређенији :wink:

POBEDA LJUBITELJA ŽIVOTINJA Oslobođeni svi psi iz šinteraja “Medijane”!
B. Janačković | 08. 01. 2015. - 14:40h | Foto: B. Janačković | Komentara: 12

Zbog ekstremno niskih temperatura iz kaveza Prihvatilišta za pse lutalice JKP „Medijana“ na Gradskoj deponiji pušteni su svi uhvaćeni četvoronošci, a novi neće biti dovođeni dok spoljna temperatura ne poraste.
558709_psi-pusteni-iz-prihvatilista-medijane-foto-youtube-naissus-pawark_f.jpg

Ovo je nova pobeda ljubitelja životinja u Nišu, koji su pre mesec dana uspeli da spreče iseljenje Azila sa 450 napuštenih pasa Saše Pešića.

- Uz podršku gradonačelnika Niša, JKP “Mediana” je načinila revolucionarni korak - dozvolila je da se oslobodi svih 15 uhvaćenih pasa iz šinteraja zbog niskih temperatura! Po prvi put nam je dozvoljeno da uđemo u boksove, pse smo sami iznosili. U šinteraju od 31. decembra do daljeg nema pasa - saopštila je Ana Mitrović iz Udruženja “Pseća sreća”.

Ljuborad Stevanović, direktor sektora održavanja i higijene u JKP “Medijana”, kaže da je prihvaćena inicijativa udruženja ljubitelja životinja jer se znalo da će niske temperature potrajati.

- To je bilo najhumanije rešenje jer smo znali da će biti dosta hladnih dana. Svi psi su vakcinisani, sterilisani i čipovani. Po programu zbrinjavanja oni bi ionako bili vraćeni na ulice nakon sprovođenja ovih tretmana, samo je to učinjeno malo ranije, a nove životinje neće biti uklanjane dok ne otopli - kaže Stevanović.

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/525110/ ... a-Medijane

SPAS ZA NAPUŠTENE LJUBIMCE Hitna pomoć za životinje dežura 24 sata
R.B. | 10. 01. 2015. - 12:49h | Komentara: 0

Imajući u vidu temperaturna kolebanja i ekstremno niske temperature u proteklih mesec dana, Sekretarijat za privredu i Veterinarska ustanova "Veterina Beograd", organizovali su dežurstvo Službe hitne pomoći za životinje 24 sata, kako bi se urgentno zbrinule nevlasničke životinje koje borave na javnim površinama.

Hitna pomoć za životinje radi redovno tokom cele godine svakog radnog dana od 8 do 20 čsati, vikendom od 8 do 16, dok su 24-časovna dežurstva na inicijativu resornog Sekretarijata za privredu uvedena u decembru 2014. kada je spoljna temperatura bila ispod minus osam stepeni.

Građani mogu da pozovu dežurnu ekipu Hitne pomoći za životinje na telefone 062/8090-333 i 062/ 8041-092 ako je njihovom kućnom ljubimcu ili napuštenoj životinji potrebna neodložna veterinarska pomoć.

Ekipe Hitne pomoći će u takvim situacijama u najkraćem roku izaći na teren i pružiti pomoć ugroženoj životinji.

- Smatrajući da se na ovaj način doprinosi održavanju adekvatnog zdravstvenog statusa životinja, naročito nevlasničkih, Sekretarijat za privredu će i u narednom periodu, a u saradnji sa "Veterinom Beograd", kontinuirano pružati neophodnu veterinarsku pomoć nevlasničkim životinjama, naročito u ekstremnim vremenskim neprilikama - kažu u "Veterini Beograd".

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/525467 ... ra-24-sata

Имам утисак да све акције које спроводи власт по питању овог проблема је им ове квазиорганизације што мање таласају, безбедност грађана која мора да буде приоритет им није толико битна.

Својевремено сам током бомбардовања усред Авале (прошетао са Вождовца да видим претходне ноћи срушен торањ) налетео на прелепу и невероватно умиљату, страшно изгладнелу женку, са гомилом штенаца и што ме је ужаснуло са сломљене обе ноге на једној страни тела. Дуго сам је миловао и дао јој пециво коју сам имао у ранцу, а она га затрпала у лишћу, ваљда да га сачува за касније. Када сам кренуо, тај пас је са великим напорима и мукама покушавао да ме прати, покушавао да трчи, падајући и устајући, пузећи, са све штенцима који су трчали иза ње. Преживео сам прелом натколенице, знам да то су ужасне муке, а она је имала два и радовала се.. Срце ми се сломило..
Гледам претовљене крволочне наказе и њихове идиоте од власника који ми запишавају улаз у зграду, којима је тешко да им ставе корпу, скоро је био случај да је један од њих у мојој улици буквално појео неко штене, могло је дете бити, да човек мирне душе испразни цео оквир и у њега и у власника..

И да, "обожавам" ове лицемере,
после одгледаног дербија на хиподрому, моја тадашња девојка и ја свратимо до оближњег ресторана и тако током ручка почне говорити како муче јадне животиње што их терају да трче, да коњи имају права на ово и оно, а све време ужива у специјалитету од телећег меса.. Као да теле није животиња, коју..

Orion, odnosilo se na Lakijev komentar. I to da mi se desilo mnogo puta do sad da neko dete bez roditelja dođe do mog psa. A to je čist nemar roditelja za svoju decu. I onda kad se u to uplete i nemar vlasnika eto belaja, osakaćene dece i sl.

Da li ste videli da neko kažnjava nekog za korpe? Ili za ne sklonjen izmet? Te teške zabrane su ko unošenje onog ograničenja na 76ks po toni za mlade vozače. Ko da moj jugo ne može da učeti u Dunav?? Pekinezeri i Retriveri ne mogu da ujedu? Problem je u vlasnicima. Na jednoj izložbi veći deo pasa nije bio čipovan. Ja za sve ovo krivim komunalnu policiju i državu a ne umobolne vlasnike koji se lože na to da im pas bude agresivan. A što se tiče njih, to je takođe zlostavljanje životinja.

A što se tiče ove male sa pitbulovima, pa pas ko pas i treba da sluša kad se vlasnik postvi kako treba. I ovaj policajac je morao da zna da mu je pas fokusiran na napad. Ja mom psu mogu da uzmem kosku ili bilo šta drugo bez da pomisli na napad. Jedino što tad malo beži od mene :) Ali to je odnos prema čoporu i razlikuje se od toga kako bi reagovao da mu vi priđete. E sad... samo debil prilazi nepoznatom psu dok jede.

Poenta svega ovoga je da nema potrebe da savesi vlasnici pasa pate zato što ima debilnih vlasnika i zato što država ne mari ni 5 para za sprovođenje zakona. Zašto moj brat ne bi mogao za neku godinu da me odveze kući npr samo zato što je ona bu**** sa 20 i kusur prijava sleteo u dunav?

Vazi gorstak ;-)
Mi cemo decu na povodac da nebi bili nemarni, a mogli bi i neki kavez da im instaliramo da nebi bili nemarni roditelji dok ih setamo po parku...
A i kad pustimo decu napolje da se igraju oko zgrade. Pa nismo ih bre pustili da se igraju usred amazona ili pored reke Zambezi? ;-)

Pekinezer?
Moze itekako i obicno su prgavi...
I mozemo mi tako do besvesti da pricamo jedno i drugo.
Sve se svodi na odgovornost i sankcionisanje neodgovornosti.
U tome se nadam se slazemo.

Dobro je znati:

Ukoliko pronađete psa na ulici a sumnjate da je izgubljen, odvedite ga do bilo kod veterinara da vam pročita podatke sa čipa. Ukoliko pozovete Veterinu Beograd, oni su dužni da psa preuzmu i ubace u sistem a to znači da ako je vlasnički pas u pitanju, oni snose odgovornost za njega i automatski se pas smešta u neki od obližnjih azila a vlasniku se, ukoliko nije ostavio kontakt telefon, šalje dopis sa molbom da se javi. Ukoliko se vlasnik ne pojavi 30 dana, od dana kada je pas primljen u Veterinu Beograd, pas se smatra napuštenim, steriliše se i priprema za potencijalno udomljavanje. Ukoliko pas nije vlasnički, oni ga sterilišu, vakcinišu i spreme za udomljavanje.

http://www.b92.net/ljubimac/vesti.php?y ... _id=946271

Ja se u gradu najviše plašim pekinezera. Tačnije ne pekinezera nego reakcije organizma na drugom kraju povoca ako slučajno zakačim nemirno kučence koje je izvedeno u šetnju po Bulevaru u kasno popodne...

da pojasnim, mislim na malu decu. I ne mislim na igru po parku gde bi ipak morao da budeš prisutan. Meni se dešavalo da moram da davim svog psa vučem ga ka sebi ili stavljam sebe između mene i deteta jer dete trči ka psu i vrišti. U pitanju je dete od 2-3 godine. Za to vreme roditelje savršeno boli uvo i gledaju neki izlog ili šta već. Tvoje dete od 8 godina ili koliko već valjda neće da napada psa.

Ovo sve ne isključuje veliku odgovornost vlasnika psa. Moj pas je UVEK vezan. A i ja imam problem sa nevezanima, dođu i spopadnu mog psa. Od jednog takvog imam ožiljak na ruci. Upravo tu ne bih imao milosti prema vlasnicima. Ali nikakvi porezi i zabrane.

Vrh