Šta je novo?

Музеј јавног градског саобраћаја

Mi smo pored Lejlanda mogli da imamo IK5, Avtomontažu, Mečku 317, IK16X, Sanosa, IK20X. To realno nije nikakav trošak, ali nije imao ko o tome da razmišlja. Zato sad gubimo identitet, bezlični privatnici preuzimaju primat, ali to očigleno nema veze. Što bi rekao Muta, sve je to normalno. A ja dodajem, u nenormalnoj državi.

Da dodam. Zeleni IK5 sa garažnim brojem 01007 je bio živ do dolaska Japanaca i radio je na 32L šihtu, ali kažu da su ga zbog gužve u pogonu isekli. Koji mozak moraš da budeš za to. Nemam reči. Zato sam prestao da se nerviram. Samo svim strancima s kojima sam u kontaktu volim da objasnim koji moroni vode grad decenijama, zašto nas voze turske i kineske kante i šta sve nije sačuvano, a moglo je, kao i da je upropašćena domaća industrija.

Pa nisu im baš iste kolor šeme. Na kraju, u većini gradova Evrope, kolor šeme se jesu modernizovale kroz vreme. Prosto, moraju tu malo da se prate i neki trendovi, a i sama vozila traže prilagođavanje kolor šeme moderno dizajniranim vozilima.
Pricamo istu stvar.

Koriste 2 iste boje vec 100 godina, normalno je (ili barem logicno) da se raspored prilagodi obliku vozila i vremenu. Da ne ulazimo u previse politiku, ali i kod njih su se za tih 100 godina sigurno izmenjali raznorazni koji su se medjusobno mrzeli, ali nisu pri svakoj promeni vlasti pokusavali da zatru ono sto su prethodni radili (aj malo zeleno, pa zuto, pa crveno, pa plavo), i krali pare na tako ocigledne nacine, zbog kojih su obicni ljudi ispastali.

Da se razumemo, boja gradskog prevoza je jako nisko na lestvici stvari koje mislim da treba popraviti, i ja sam siguran da su i u Pragu korumpirani samo tako, ali ono :bg4:

Poslednja izmena:
Vidi nisam ni ja za to prefarbavanje svako malo, to je apsolvirano odavno. Al jesam za prilagođavanje, a nije najsrećnije sprovedeno ponovnim vraćanjem crvene sa nekoliko različitih nijansi, a pogotovu sa totalno crvenim autobusima. Već sam pisao da vrlo rano dobijaju bajati izgled, jer jarka boja kao što je crvena je užas za svakodnevno pranje. Mnogi gradovi koriste crvenu, al po meni za nas to nije. Žuta je mnogo zahvalinija bila, a uz određene korekcije se mogla zadržati. Sad i ova plava, koja i ne izgleda loše, svakako je modernija i držaće vozila duže u nekom svežem izgleda. Al realno nije bilo potrebe ni za tim, al sad je gotovo.

A što se praške kolor šeme tiče, menjana je više puta, a da baš koriste iste boje nisi u pravu, jer im i crvena nije u istoj nijansi, al aj manje više to, a belu je zamenila siva, i po meni su to sad lepo uklopili.

Moglo ju je nešto razbiti svakako, al mi generalno boja i nije loša tako, iako tamna dosta. Opet, izgleda svežije od crvene ako ništa drugo. Crveni busevi kod nas izgledaju isprano već nakon dve godine.

Tako se to radi ^^^ inace ovaj primerak je bio na probi u bg

Vrh