Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

VANDALIZAM
Danas sam planirao da snimim Konak kneginje Ljubice za novu foto-monografiju Beograda, koja bi trebalo da bude objavljena krajem ove godine. Zbog svog istorijskog i arhitektonskog značaja, ovaj objekat, izgrađen 1831. godine, ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.
Ostao sam zatečen prizorom: nova zgrada, koja je još sredinom 2023. godine brutalno narušila prostor konaka, i dalje nije uklonjena. Štaviše — svojim bespravno podignutim zidovima direktno je oštetila krov jednog od najvažnijih istorijskih objekata Beograda.
Pitam se da li je onaj „organ“ iz Uprave GO Stari grad, koji je izdao Rešenje o građevinskoj dozvoli za ovaj urbanistički zločin, uopšte ikada pozvan na odgovornost.

📷 Dragoljub Zamurović

do konaka.jpg

Zgrada izgleda skroz lepo...
Укуси су различити када говоримо о самој згради. Ипак, њој ту место није, апсолутно се не уклапа у околину. Због таквих пројеката Београд је постао ругло.

Kad vidim ovo povraca mi se. Odvratno. Ceo kraj je imao celinu staroh zgrada oko klinickog gradjenih jos u kraljevini Srbiji za vreme kralja Petra. I onda dodje mafijas i olos na vlasti i naprave nepropravljivu stetu. Narod drzava svi zajedno st***..

Ali sta reci o narodu kom ambasadir u Franuckoj na zgradi staroj 120 godina ugradi pvc prozore, pa onda kaznu koju mu francuka drzava lupu od 100 000 evra za ugrozavanje spomenika kultzre placamo mi od nasih para iz budzeta. Okoreli dziberizam i govnarstvo.

Пре једно годину дана сам био паркиран баш ту испред градилишта Central Plaze, чекао преко сат баш код руске амбасаде. Гледам преко, предивна предратна зграда неког завода, са оним прелепим степеништем испред и гледам одмах поред ово градилиште. Наравно, помакли су нову зграду максимално што су могли улици, штрчи у односу на остало. Гледам паралелно објекте и рачунам, само то степениште старе зграде са тим делом испред заузима неких 120-150 квадрата. Поред у згради која се гради на том месту су станови. 10 нивоа X рецимо 120квадрата X 5К+ еур, дакле 6+ милиона еур је опортунитетни трошак тог степеништа. Толико кошта та лепота која се не може наплатити.

Vrh