Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Broj stanovnika u Beogradu stagnira, na periferiji broj stanovnika opada, dok u užem gradskog jezgru rast je sve manji i manji.

Mislim da samo Zvezdara i Voždovac imaju neki veliki rast.
Provincija je manje više ispumpana.

Stagnira samo ako gledaš onaj popis koji je amaterski sproveden, tu u stanovnike Bg nije popisano preko 90% podstanara a ima ih barem 300-400 hiljada (svi oni su popisani kao stanovnici svojih rodnih gradova gde im je prebivalište), plus imaš preko 100 hiljada Rusa koji isto nisu popisani. Broj stanovnika u Bg raste osetno godinama, ogromna je razlika u gustini u odnosu na period pre 20 godina, većina centralnih naselja je preko 50% zamenjena velikim zgradama umesto porodičnih kuća, broj automobila povećao za preko 500 hiljada, a po popisima ispada da se broj stanovnika jedva menja.

Pa zasigurno da ima neprijavljenih podstanara, ali njih je bilo i ranije, Rusi pak nisu bili tu kada se vršio taj popis.
Baš zbog rušenja porodičnih kuća i gradnje zgrada najveći je porast na Zvezdari i Voždovac kao što se i vidi na samom popisu.

Automobila bi svakako bilo više nego lani, jer je u Srbiji indeks automobila po glavi početkom 2000tih bio daleko ispod Evropskog proseka, a i danas kaskako za npr. Slovenijom u tom segmentu, tako da će ih biti još više nevezano za broj stanovnika.

Svakako da popis nije skroz tačan, ima tu više ljudi, ali nisu to više talasi kao nekada iz provincije. Rekao bih da se dosta ljudi sa periferije sada seli u nove zgrade po Zvezdari, Vožodvcu, Novom Beogradu, mada možda i grešim.

Stagnira samo ako gledaš onaj popis koji je amaterski sproveden, tu u stanovnike Bg nije popisano preko 90% podstanara a ima ih barem 300-400 hiljada (svi oni su popisani kao stanovnici svojih rodnih gradova gde im je prebivalište), plus imaš preko 100 hiljada Rusa koji isto nisu popisani. Broj stanovnika u Bg raste osetno godinama, ogromna je razlika u gustini u odnosu na period pre 20 godina, većina centralnih naselja je preko 50% zamenjena velikim zgradama umesto porodičnih kuća, broj automobila povećao za preko 500 hiljada, a po popisima ispada da se broj stanovnika jedva menja.

Netačno, svi podstanari su popisani. Ja sam podstanar i popisan sam na adresi gde iznajmljujem. To je mit ovog foruma da popis ne uzima u obzir podstanare.

Ja sam podstanar i nikad nisam bio popisan, sto se drzave tice zivim u Batajnici a tamo vec preko 6 godina ne zivim.

Poznanci koji su radili popis kažu masovna bežanija (verovatno) podstanara, kad ih vide brzo uleću i ne otvaraju, ćute kad zvone iako znaju da ima nekog itd.
Možda ima i nekih drugih razloga, ali oni su ubeđeni da su mahom podstanari (koji nisu prijavljeni)

Nego ona zgrada u Kneza MIloša, kako tu uopšte može da se gradi, zar ne mora nešto kao 4-5 metara od prozora. Prolaz deluje kao da jedva ima dva, ako bi morali još 2-3 metra da odmaknu, meni ne deluje da tu stane zgrada.

Poslednja izmena:
Zdravo Svima,

Pored stambene zgrade u kojoj živim nalazi se neuređena šuma, obimno zelenilo puno ptica na koje stan gleda sa dve strane.
Parcela ima 1511 m2, Svojina je 1/1 ДРЖАВНА РС, a pravo korišćenja ima 36 vlasnika (36 x deo 1/36).

Врста земљишта: ГРАДСКО ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ
Култура: ЛИВАДА 3. КЛАСЕ

Na osnovu ovoga deluje mi da je svaka gradnja na ovom potezu zabranjena, ali se sa druge strane poteza nalazi jedan megamarket čiji je direktor najavio nameru da će uraditi uklanjanje stabala i izgradnju parkinga (iako u nema vlasništvo, niti godinu dana kasnije postoji upisan proces vidljiv na knweb ili neka promena).

Ne vidim nigde veće eksperte za navedene teme od korisnika ovog formuma, niti koga da pitam, pa su mi dobrodošli svi saveti u smislu očuvanja ove celine? Dakle, prvo da li postoji uopšte i koja je legalna procedura da direktor dođe do ovog poseda i dobije dozvole da nešto radi i kako se to može sprečiti i kako se mogu sprečiti nelegalni pokušaji i slično. Svi predlozi kako mi kao stanari možemo sačuvati malo zelenila koje nas hladi, daje vazduh i ptice su najlepše dobrodošli.

Ti 36 lica koje imaju pravo korišćenja konverzijom ce biti upisani kao vlasnici 95% verovatnoce i mogu da prometuju svoje parcele
Zemljište je gradjevinsko treba da vidite šta je urb.planom predviđeno da moze tu da se gradi
A šuma je samonikla posto je u katastru upisano kao livada 3 klase

SNS životinje samo seju zgradurine. Popuniće i ovu nekada lepu zelenu padinu u Ustaničkoj.
9706.jpg

9360.jpg

Počelo je nelegalno iskopavanje temelja stambeno-poslovne zgrade "Vidikovac Vista" u već ozloglašenom šoder naselju iza Meka na Vidikovcu u ulici Kneza Višeslava.
Bez građevinske dozvole i prijave radova.
Odgovor nadležnih - seen😃
Pogledajte prilog 237437Pogledajte prilog 237438Pogledajte prilog 237439
Ma ništa novo. Evo zgrada u mojoj ulici napokon dobila građevinsku dozvolu uprkos tome što su srušili sve stare kuće pre dobijanja dozvole. Da apsurd bude još veći dozvolom se nalaže da uklone objekte pre početka izgradnje, a oni već uklonjeni. Ni prijava inspekciji nije ništa promenila. Metoda - Bolje tražiti oprost (čitaj dati mito) nego dozvolu.

Зашто Шодер насеље?
Zato što određen broj zgrada skoro 2 godine od useljenja nije dobio put i prateću infrastrukturu ,te su stanari primorani da nogama i točkovima prolaze kroz kombinaciju prašine, zemlje i šodera.Grad ne planira da preduzme ništa do kraja 2026. (dok ne nikne još koja zgrada). Dok se dozvole za nove zgrade štancaju, već izgradjene zgrade imaju divlji vodovod i kanalizaciju , a jedna zgrada nema priključak na gas već 2 grejne sezone.

A jesi te zgrade legalne i jesu platili priključke i uređenje gradskog građevinskog zemljišta i sve što spada

Vrh