Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Zapravo ne. Te komunističke nadogradnje su u 2/3 slučajeva bolje nego većina novijih nadogradnji.

Jer koliko god ovo bolo oči i delovalo neprirodno... (govorim o ovoj nadogradnji izvedenoj tokom SFRJ, ne o hotelu koji je nasledio/kupio tu zgradu takvu)
2-5-460x295.jpg

i dalje je ništa naspram ovoga što je prosečna nadogradnja u Beogradu 2000ih i 2010ih...
bg-Karabiberovica--01-1012-.jpg

kuca-na-krovu-2-830x553.jpg


Komunisti, ili Komunjare, kako Kapitaljare vole da ih oslovljavaju, jesu izostavljali da stilski isprate donji deo zgrada koje su nadzidavali. Ali su bar poštovali gabarite, oblike i uklapanje u okolinu. Dok kod svih ovih ''demokratskih'' i kapitaljarskih nadogradnji nema čak ni toga.
 
Све је то подједнако накарадно. Погледај Дечанску само. Мада мени су врхунац накарадности врачарске надоградње надомак храма у Небојшиној.
 
Nije podjednako, svake decenije je sve gore. Nešto kao muzika ili kultura u Srbiji. I naravno, politička scena, to je više nego jasno.
 
Уствари једна метода за сузбијање би била да се построже правила додељивања пребивалишта - типа сваки пут када се додељује, инспекција излази на адресу и гледа да ли је све савршено. Ако не, цела зграда "губи дозволу" и станари не могу да добију/обнове пребивалиште у БГ, аутоматски значи нема посла нити икаквих услуга. Ово не само да би решило нелегалну градњу него и накнадна буџења. Једино се та инспекција мора добро утренирати, морају бити прави фанатици, опсесивни људи. Свакако боље да се људи сами иселе јер им неће наравно одговарати па онда рушити него да се зеза с избацивањима и циркусом и тако потенцијалним нередима.
За почетак, основна метода би била да се сви радници надлежни за легализацију који су учествовали у озакоњењу зграда изграђених након 2015 отпусте и забрани им се рад у јавном сектору за живота

То је мера за коју било који скуп грађана или политичка опозиција мора да инсистира као главном услову и то је главна мера која би најјаче заболела црвену буржоазију која је себе убедила да је недодирљива. Буквално само инсистирање на томе, чак не мора у старту ништа друго да се гура. Само да се објави списак људи који су учествовали у томе и да изгубе посао, без могућности да га нађу у јавном сектору икада више.

Након тога би било лакше рушење свих зграда које су накнадно "легализоване" мимо закона, од 2015. наовамо. Наравно да инвеститор мора да плати рушење зграде коју је изградио без дозволе а ако не може да служи робију. Станари који су финансирали кршење закона да не добију ништа. И да буду срећни што су само тако прошли јер свуда другде су купци нелегалне робе кажњени као саучесници у кривичном делу - купци нелегалних супстанци добијају блажу верзију онога што добијају дилери.

Тако да се лепо казне све 3 стране које учествују у овом јавашлуку и да наставе да се кажњавају ако се ово понови. Проблем незаконите градње би нестао за мање од 3 године једном за свагда и то искључиво зато што би се адекватно сносила ИНДИВИДУАЛНА кривица за криминал а не кривио капитализам, систем вредности, друштво, Европска Унија, Русија, четници, колонијализам, људска похлепа у ужем а приватна својина у ширем смислу.
 
Ovako nešto treba u Beogradu

Istarska županija u HR napravila je portal gde će građani prijavljivati divlju gradnu. I počela su zaista rušenja mnogih bespravnih nadogradnji i objekata
 
На web страници секретаријата за инспекцију могу да се нађу планови рушења нелегалних објеката. Ево како изледа план за први квартал 2022. Јасно је да се оваквом динамиком неће далко стићи
objekti.png
 
pa ima još gori i crnji primer protivprirodnog bluda sa nadstrešnicom u sred Skadarlije...restoran ''Zlatni bokal''..! ladno su pokrili i fontanu maltene...plus ona nakaradna nadstrešnica kao za folkoteku na nekom splavu...
 
Ovde nije toliki problem jer su lođe potpuno uvučene i oko tih lođa postoji sličan raspored prozora, pa se nekako uklopi. Veći je problem što svako stavlja boju i raspored koji hoće. Sve ove zgrade su bile lepše izvorno, ne zbog fasade, nego zato što su imale uniformisane prozore i roletne. Za klime se takođe slažem, nije problem da stoji klima napolju, ali bar da se zna pozicija u svakoj vertikali i da postoji zajednički odvod. Grad ne liči ni na šta zbog silnih nadogradnji i zastakljenih terasa.
 
Generalno tolika razlika u prozorima utiče na to da je efekat zastakljivanja terasa na ovakvom objektu minoran.
U bloku 45 gde se terase nastavljaju isključivo na terase, plus su sve terase sa specifičnim žardinjerama, izgled se menja drastično.
 
Ja ne vidim problem u ovim zastakljivanjima u mojoj zgradi.
Poenta je da ne štrči i da se na prvi pogled ne može primetiti da je nešto naknadno rađeno.

Više mi smetaju klime koje nisu u jednoj liniji.

Pogledajte prilog 155268
Možda je do mene, ali ja ovakve stvari odmah primetim, koliko god to izgledalo neprimetno.

P. S.
Znam koji antivurs program koristiš.
 
Ugao nehruove i jurija gagarina kladza u najavi na trotoaru, danas stavljena crvena traka, cenim kad podmaze da sledi svecano otvaranje
 
Da se osvrnem na terase i primerom gde je totalno pogrešno odrađena ista. Kao što se da videti iz prilođenog, jedan deo terase je kao sastavni deo stana, a drugi deo je isturen. Takođe, kako je ovo loše rešenje pokazuje i sama činjenica da su gotovo sve terase sa zastakljenim delom koji je sastavni deo stana, a nijedna nema zastaknjen istureni deo. Na drugoj fotografijiu se pak vidi primer gde se nijedna jedina terasa nije zastaklila, a nije da nisu velike, plus je u pitanju novogradnja. Pokretni zastori se ne računaju u zastakljivanje.

20230303_161749.jpg


20230303_162001.jpg
j
 
Fotka mozda da zavrsi na tviteru i novinama da moraju da je sruse
 
Ugao nehruove i jurija gagarina kladza u najavi na trotoaru, danas stavljena crvena traka, cenim kad podmaze da sledi svecano otvaranje
Та црвена трака је од грађевинске инспекције. Изгледа да моја пријава дивљег проширења објекта ( коју сам написао још у децембру) ипак није била џабе. Мада, вероватно ће власник сам скинути траку после неког времена и наставити с радовима, као што обично бива.
 
Vrh