SRBO
Advanced
То је зид од друге зграде, калкански па нема прозора (с друге стране су)
имаш тога по граду колко хоћеш, ништа чудно
имаш тога по граду колко хоћеш, ништа чудно
Terase su izgubile svaku poentu u ovom gradu...Bulbulderac17":1qb9cohj je napisao(la):
Već je zatvorio terasu..
Bogoslovija..ona Green bez green novogradnja
Sent from my iPhone using Tapatalk
All the apartments have balconies, but some are enclosed and others aren't. Enclosing balconies is common in cold areas where they wouldn't otherwise be usable or convenient to maintain.
It is common in warm climate too. You gain extra 1 room by enclosing the balcony.
An enclosed balcony is more likely to keep the bugs out. Bugs are a common issue in warmer climates
I don’t think any reply answered you correctly but at least in Brazil it’s common for buildings to leave the windowing (?) of the balcony up to the owner of the apartment so probably no balcony had windows originally
Very common amongst old people here in Sweden.
Pretty common in Europe. You are right, some apartments forbid it to keep the uniformity or something.
Kod mene, na nekoliko stanova, ljudi probili zid između dnevne sobe i terase i na spoljni zid terase, ili stavili stakla ili podigli zid celom visisonom, sa ugrađenim jednim ili dva prozora. I to sam video i na nižim, i na višim, ali isto i na onim srednjim spratovima. Čak sam čuo i da je jedan komšija kupio dva stana (jedan iznad drugog) i spojio ih stepenicama, tako što je probušio rupu na terasi. U par slučajeva je i deo hodnika koji pripada zgradi, prisvojen, te i na taj način proširen stambeni prostor.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=907708#p907708:6epc0by9 je napisao(la):Bender Rodriguez » 13 Dec 2021 13:43[/url]":6epc0by9]Nekad je i do zaštite od buke i prašine, zavisno od lokacije naravno. Neke lokacije imaju strašno puno prašine i čađi, čak i ako oko njih nema vidljivih izvora aerozagađenja. Npr kad su se renovirale zgrade u Vasinoj pre jedno 10ak godina (a već tada je uveliko bila rezervisana samo za trolejbuse, 31 i taksije), sećam se koliko su relativno brzo potamnele. Iako ispred prolaze trolejbusi koji nemaju auspuhe. Ali diže se stalno prašina iz drugih izvora, i ''lepi'' za fasade. E kao što se diže i lepi na fasade, tako ''uleće'' i na terase. Pa bi neki to da spreče.
Ja to nisam do sad nikad radio ali znam po iskustvima ljudi oko mene. I razumem ih.
Svakako se ne ljutim na onu opasku/vic ''čemu služi terasa Srbinu? Pa da je zastakli'' Ali isto tako mislim da je ok i zastakljivanje ako se uradi korektno.
Ja bih rekao da dosta zavisi od ljudi i od toga kako oni (jedan deo njih), zamišlja život u gradu. Već smo pričali na tu temu, ali da ponovim. Stanovi u nekom delu grada se razgrabe dok si rekao keks, zato što su jeftini. Posle ljudi kukaju kako imaju loš gradski prevoz, kako su im ulice uske, neke nedovršene, negde fali trotoar i sl. , pa smeta im što se čuje kamion za smeće koji kupi đubre noću, pa smetaju šahtovi koji tandrču kada vozila prelaze preko njih, pa smeta što se ima neki manji market... Na to su mi neki govorili kako treba da imam razumevanja za te ljude, kako ne mogu više da žive sa roditeljima, kako dolaze iz unutrašnjosti ili žive u Beogradu, i nemaju para za skuplje...Bender Rodriguez":2n24uyvk je napisao(la):Dobro, to su ekstremi. Ja sam svakako protiv toga, i protiv bilo čega što estetski i vizuelno previše odstupa od ostatka zgrade.
Argument ''pa znaju ljudi da kupuju stan sa pogledom ka Bogosloviji/ Kneza Miloša / Brankovoj, ne mogu da očekuju da nemaju prašine'' svakako stoji. Ali isto tako stoji da je ovo jedan bolestan period kada 95% ljudi nije baš u stanju da bira hoće li Stan 4 ka ulici na adresi Perina 45, ili hoće obližnji Stan 3 ka dvorištu u susednoj zgradi na adresi Perina 47, pa da sad mogu da biraju i kroje svaki element svog budućeg doma po meri. Ono... ne dopadne im se stan XX sa pogledom na ugao Cvijićeve i Ruzveltove, pa si odu u susednu zgradu i uzmu stan XY sa pogledom na unutrašnjost bloka bez prašine i buke. Ne ide to tako. Jer se trenutno sve razgrabljuje i ''leti'' u roku od par sati.
Drukčije rečeno, jako malo ljudi ''bira'' stan trenutno. Većina gleda da uzme šta može za pare koje ima. Pa se onda posle naknadno snalaze.
Što nije u redu ako remeti estetiku, raspored i naravno - statiku zgrade i protivpožarne i druge propise. Ali ako se radi o zastakljenoj terasi koja se ne vidi iz 90% uglova sem ako baš zagledaš i baš meriš svaki centimetar i svaku nijansu boje... ja s time nemam problem. Nije da sam oduševljen time, ali nemam problem (kad se tako uradi). Meni je ovaj primer sa slike sasvim ok. Na primer, više cenim nekoga ko uradi ovako nešto i na ovaj način nego neke ''rekonstrukcije'' i ''ulepšavanja'' koje imam prilike da vidim po nekim zgradama. Kad pogledaš i zapitaš se ''šta su je uopšte pa dirali...''
I da... u jedno 70% slučajeva, manje mi bode oči i manje mi se gadi kad vidim prosečnu zastakljenu terasu (znači govorim o proseku, na sredini između dva ekstrema) nego kad vidim prosečan bilbord, PVC reklamu i natpis po gradu. A toga je baš puno. Da ne pričam o situacijama kad tri lokala u prizemlju iste zgrade svi imaju, ne samo po table, ne samo po znak, ne samo po bilbord... nego svaki ima svoje kolor šeme i stilove. A pun je grad toga. I od toga mi se povraća mnogo više i mnogo ćešće nego od zastakljenih terasa, pogotovu zgrada viših od 3 sprata pa ih ni ne gledam toliko u vis. A ovu splačinu boja, stilova, dimenzija pa i prepreka (table na trotoaru) viđam na svakom 2. trotoaru kojim prođem.
I to AKO prođem trotoarom, pošto zadnjih par godina sam primoran da oko pola svojih pešačkih kretanja obavljam po kolovozima od silnih svinја koje razbacuju svoje automobile po ulicama i trotoarima ko da su im ključevi ili gumice. No dobro, to je druga tema. Samo kažem.