Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Mene više kod cele te ekipe s tim hotelom iritira ponašanje i nastup.

Mi gradimo preko spomenika kulture. Mi možemo uzurpiramo trotoar. Mi ćemo branimo ljudima da slikaju. Mi možemo da uzurpiramo traku da bismo montirali kran. Mi smemo da bušimo i oštećujemo instalacije i da opet ne odgovaramo.

Zato sam jedva dočekao tad pre dve godine da čujem čuvara šta će da izlupeta, pa čim sam čuo ''šefovi ne daju da se slika'' reko to vi kad budete krojili zakone, onda slobodno ne dajte do mile volje. :wink: Čuj, ''šefovi''... Nemoj ja da vam dam da upoznate ''šefa''. Otpadi kriminalni. :kafa:

operic":kwhw2uc6 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761953#p761953 je napisao(la):
bit » 01 Aug 2020 12:18 am[/url]":kwhw2uc6]Daleko od toga da se nelegalna gradnja desila tako sto je neko sebi hteo da nadzida stan pa promenio zakon. Klasična kafanska priča.

Cela stvar je svesno dozvoljena u početku i svesno se toleriše i dan danas jel sa jedne strane jako lukrativna u smislu korupcije a sa druge strane se kupuje socijalni mir tako sto se dozvoljava da svako zbudzi sam sebi šta mu treba.

Ako nekog interesuje evo interesantnog naucnog rada koji sam našao gde se malo detaljnije opisuje kako je do toga došlo. Pominju se i konkretni zakoni. Nažalost našao sam samo verziju na engleskom. Malo je poduži ali ima dosta interesantnih činjenica, svakako vredi pročitati:

https://monoskop.org/images/5/57/Sekuli ... lgrade.pdf
Šta uopšte znači socijalni mir? Zašto bi izbili nemiri ako bi se kazalo - izvinite ali ne možete da nadzidate suprotno zakonu i planovima. Doviđenja.
Kupovina socijalnog mira znaci da ljudi lakše progutaju opšte rasulo kad im se dozvoli da i oni sami nadgrade, dograde ili zagrade svoj problem.

U ovoj zemlji ima 2-3 miliona nelegalnih objekata. To zbači da svako od nas zna bar nekoga ko je nešto nelegalno sagradio a da pri tome ne mislim na kriminalce ili političare već na obične ljude, prijatelje rodjake komšije.

Не, куповина социјалног мира значи да ће се пустити фрљање у екстремним ситуацијама а касније исправљати. А не да се заштити легитимизацијом и озакоњењем, и не да људи граде нелегално јер бирократији треба 100 година да да дозволу ако их не потплатиш а већ деру преко дебилних такси за ситнице, или чисто тако раде из безобразлука па се после правдају с тим изговором социјалнога мира.

Дигитализуј процес, набави дронове да надлетају и снимају град и чим се уочи нешто да штрчи одма аутоматски казнетина. Нисмо ми интегритетна као на западу већ образна култура сличнија кини, те итекако ћеш то решити масовним надгледањем, да не могу да се извуку

Nisam siguran da sam te bas razumeo. Pod kupovinom socijalnog mira ne podrazumevam ništa pozitivno. Naprotiv, mislim na nakaradni truli kompromis koji nepovratno upropastava grad.

To nije skup anomalija već osmišljen sistem u kome se stvari svesno tolerišu.

A sto se tiče dronova i čuda to je apsolutno nebitna stvar. Sve te digitalizacije i oci sokolove su čisto zamlaćivanje ljudi. Deset inspektora može da drži pod kontrolom širi centar grad da neko to zaista hoće.

Nelegalna gradnja je doslovno prostorni 3d dijagram korupcije i bezakonja u ovom gradu. Odeš npr. u čuburski park i pogledaš niz zgrada ka parku i tačno vidiš koliko je ko bahat i kakvu je ko vezu imao. Jedna zgrada ima 5 a druga 8 spratova.

Da li zaista misliš da gradska vlast ne zna ili ne vidi šta se dešava?

Власти кажу да су закони лоши и да их као такви спречавају да се на одговарајући начин позабаве дивљом градњом и надградњом.

Верујем да је то тако, углавном. Али, ови сада на власти су имали осам година да донесу добре законе, а они пре њих - дванаест.
Очигледно је да нису хтели да их напишу и изгласају.

Зашто ли?

Počinje sve više da mi se sviđa potpis/citat koji @SRBO ima.
A vezano je za ovu temu itekako, zato i kažem.

Savska ulica sirenje terasa

koimovodozvoli01-2020-08-10-16-56-19.jpg

I jedna nadogradnja uletila u kadar

koimovodozvoli02-2020-08-10-16-56-19.jpg

Ово проширење терасе је крајње решење. Пројектант зграде се зезао док је пројектовао шупље терасе.

To je verovatno bilo zamišljeno kao pozarni izlaz, nije bas zezanje.

Kako naružiti već ružnu fasadu tranzicione novogradnje u Ratka Mitrovića.

IMG-20200810-200945.jpg

IMG-20200810-200951.jpg

IMG-20200810-201016.jpg

Podigao je vrednost kvadrata ali bukvalno :)

kakve dve bravure....ovaj na krovuni ova terasa...

verujem da ovo treba da se izučava na studijama arhitekture...nekako mi deluje da je ovo podjednako tesko smisliti kao projektovanje neke zgrade..treba biti ovako inovativan

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vidim da su neki protiv sistema Oka Sokolovog, ali ovo je dobar prvi stepen da se ljudima vrati neko razumjevanje da je drzava jaca od njih i da moraju da prate zakon. Sistem je (navodno) izvan kontrole pojedinih inspektora i radi se preko algoritma i kazne automatski idu na adresu. Volio bih da nesto slicno se dogodi sa izgradnjom. Da insketori dodju svaki par dana u uslikaju zgradu izvana i ako se prepoznaju "visak" spratova da se rusi (cijela zgrada). Jeli to je jedini nacin da se ovaki ljudi nauce da nesto illegalno raditi ce da ih skupo kosta. Drugu stvar, drzava moze da ne izda papire svakome ko zivi u illegano sagradjenom stanu. tako da bi to odmah izbacilo ekonomski razlog nadoradjivanja.

nadam se da ce nesto oko ovog da se uradim. volio bih da u buducnosti zivim jedan dio zivota u Srbiji, ali sada za mene iz Amerike kad se vratim, kvalitet zivota je toliko nizi da to ne bih zelio. Bas sve te stvari sto ste naveli, od guzvi, do ne organizacije, i impakta na siri mentalitet ljudi gdje se sve moze "uz pice, ili evo nesto za rucak"

Pa ima tu raznih opcija za automatizovano ili olakšano kontrolisanje. kako parkiranja tako i građevinarstva. Avionski snimci, Street view, satelitski snimci... Ko zna šta sve još.

Ali i najbolji sistem i plan na svetu pada u vodu ako je dovoljno tkiva društva uništeno gangrenoznom korupcijom.

Evo ja sam čuo priču da pre nekoliko godina kada je obelodanjeno (ili procurelo) da će država angažovati neke satelite da snime prostor zarad geodetskih, katastarskih i ostalih potreba... da je bila opšta jurnjava i trka za građevincima i materijalima, jer je svaki divljak u zemlji žurio da dovrši nadogradnju ili divlji objekat koji je započeo, da posle kad stignu snimci ne mogu lako da ga ''provale'' i ganjaju.

Koliko je to tačno, ne znam. Ne bih se čudio da jeste, jer Balkanci kad treba nešto da smuljaju, veći su geniji nego Japanci i Nemci zajedno.
A čak i da to stavimo na stranu, treba samo pogledati kako ovde prolaze ljudi koji prijavljuju korupciju u raznim oblicima. I koliko informacija curi na sve strane iz raznih službi, pa čak i iz Policije, a ne samo gradskih organa. I sve ti odmah bude jasno.

Ne vredi, što rekoh ranije na temi, imaš jedan procenat humanoidnih stvorenja koji su toliko zaslepljeni pohlepom da neguju gangrenu koja nagriza društvo. Do te mere da više ne vide da time i sebe vuku u propast. Al ne vredi, njih zanima da danas imaju hiljadu evra više u džepu. Za preksutra ih baš briga.

Као што кажеш. Нема то везе. Сам кажеш увек ће изврдати. Решење је да им се утера страх у кости - да се за безобразлук рецимо одузима целокупна имовина. Логика је проста.

1. Направио си неку караконџулу са 3 спрата вишка и без паркинга
2. Та зграда ружи крај, квари демографски баланс, оптерећује инфраструктуру, улице натрпане паркираним колима и остале глупости
3. то је нездраво по људе, успорава саобраћај, повећава трошкове санирања твојег иживљавања, и генерално на тај начин прави штету економији града, тј државе, тј народа. Дакле издаја.

То су покварене гњиде, не може се са њима другачије сем варварством и оваквом лудачком логиком.

Da slazem se sa Benderom i SRBOm, u jednu ruku je kultura, navike, i ocekivanja, ali u drugu je i strah od vece sile. Voleo bih da zivim na planeti gdje se mogu stvari racionalno da objasne, ali znamo svi da to ima efekta na odredjen broj ljudi. Drugi ljudi samo odgovraju na silu ili strah. Tako da je dobro i jedno i drugo da se upotrebi kako bi rezultat bio bolji za sve.

Ali takodjer zelim da vam recem par stvari i malo pozitvnih stvari. Drago mi je da vidim da u Srbiji se gradi infrastruktura, i da i dalje ima ulaganja. Ti isti divljaci ako bi imalo malo vise skole i podustacaja mogli bi da naprave solidne biznise. Svidja mi se sto Srbija koristi svoj geografski polozaj da poveca ekonomiju, i da drzava pomaze da dodju investicije. Znam da ljudi kazu kako drzava dava sakom i kapom, ali u isto vreme, koliko kod oni dali, kada se sagradi neka zgrada, put, vodovod i slicno, to se ne moze poslje preseliti izvan drzave.

Da nije bilo KOVID-a ja mislim da je Srbija bila blizu da udje u period slicnom Slovacoj 2002-2007, ili Poljskoj, kada investicije posticu ekonomiju, rast plata, i stvari udju u takoznavi zlatni kolut ili kako vec, kada dobre stvari posticu jos veci rast itd. Takodjer Srbija ima dobru diversifikaciju u ekonomiji, od rudarstva, energije, proizvodnje, IT, tako da mislim da je na dobrim nogama dugorocno ako se iskororisti to dobro.

I jos jedan point. Znam da je u nasem mentalitetu da se zalimo, ali dosta ljudi ne shvata da Srbija spada u kategoriju zemalja sa srednjim primanjima. Ako se Srbija uporedi sa nekom Africom ili centralnom Latinskom drzavom, gdje je godisnja plata oko $1000-2000 onda se vidi razlika.

Pozdrav!

A da se poredimo sa necim blizim madjarska austrija slovacka rumunija npr pa u odnosu na latunsku ameriku i afriku smo uvjek dobro stajali manje vise i na moldaviju albaniju ....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=765288#p765288:2bm1ks2k je napisao(la):
direktor » Tue Aug 11, 2020 5:21 pm[/url]":2bm1ks2k]A da se poredimo sa necim blizim madjarska austrija slovacka rumunija npr pa u odnosu na latunsku ameriku i afriku smo uvjek dobro stajali manje vise i na moldaviju albaniju ....

naravno da se moze porediti i viditi gdje su greske napravlje. najbolje je i sa slovenijom jel je srbija i slovevnija bila zajedno 60 godina a sad imaju zaradu oko 30,000. koji su potezi ili sta su oni drugacije radili od srba?

ako hocete da sve probijete iz tog statusa treba da se uradi jedna duboka, bolna analiza, i onda kad sa nadju pravi problemi, da se poprave.

zivim u americi 20+ godina, i mogu vam reci da je vecinom kulturni, porodicni, i druski fenomein. ne znam da li jos uvjek ljudi govore ali kad sam bio klinac, bilo je "sta ces da radis, radices cijeli zivot".

problemi koje ja vidim (generalno govoreci, a ne o pojedincima)
-ljudi su ljeni i rade dosta manje neko u razvijem zemljama. a gdje se radi vise, to nije inteligento potoreseno vreme, radi se da bi se radilo, a ne gledajuci finalni rezultat.
-ljudi se generalno ne bore, i ne shavataju koliko se mora agresivno zivjeti u kapitalisticni drugstima (tu je bahatost, ja govorim agresivnost da postasvis cilj i da ides za tim"
-ljudi ne rade na sebi. niti fizicki, ni mentalno, niti pokusavju da se poprave, ili uce nove stvari.
-ne odgovornost, od posla do porodice ("neki drugi je nadlezan", i kad "roditelji" pustaju svoju dijecu od 11-18 da idu po kaficima, klubovima u slicno do jutra)
-emotivno odsustvo otca, prevelika uloga majke, i infatalizacija odrasle dijece (20+ godina, ne prave rucak, zive sa roditeljima, ne ciste, itd)
-nezdrav odnos racionalonog i emotivnog razmisljanja i koristeci ih u razlicitim situacijama (emotivno razmisljanje u politici 'braca kinezi, rusi itd', a hiper racionalno u medjuljudkim odnosima 'divljaci sta grade zgrade za profit ne mislici na posljedice')

samo neki od mojih par utisaka,

Ne znam gde smo sve pisali o onoj Šapićevoj budževini kod Studenjaka.

Ko se ne seća, Šapićev ujak je digao sprat, onda se Vesić tu javio i obećao rušenje, pa su samo skinuli sprat. I tako je objekat stajao godinu dana ili više i ovih dana se aktivirao i pretvorio u, naravno, kladionicu.

Slika je od Dobrice sa Tvitera (slikao bih ja, ali uvek prođem kolima, a nikako da me uhvati semafor tuda.

@Бора773

Богами, Боро, оштра запажања.

Постоји ли могућност да се у неко догледно време вратиш у Србију, отвориш неки бизнис и пренесеш нам део искуства нагомиланог у сређенијем друштву? Или да, макар, успоставиш живљи пословни контакт са завичајем?

Vrh