Bulbulderac17
Advanced
Po lišću se rad poznaje
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=484286#p484286:24vmvwho je napisao(la):MarcBg » 12 Окт 2017 05:42 am[/url]":24vmvwho][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482299#p482299:24vmvwho je napisao(la):milos.tro » Uto Okt 03, 2017 8:34 pm[/url]":24vmvwho]:bash:
Ишаран је и зид поред степеништа које иде из Фрушкогорске улице на Косанчићев венац:
SašaBG sa SSC
I na sve ovo, dobijes ovakav odgovor nadleznih sluzbi:
""Поштовани,
Поводом нове Иницијативе бр. 826, у вези са исписаним графитима у Фрушкогорској улици, ГО Стари град, коју сте проследили електронском поштом Секретаријату за комуналне и стамбене послове 04.10.2017. године, Секретаријат за комуналне и стамбене послове обавештава вас о следећем:
Тим МОЈА ИНИЦИЈАТИВА већ се обраћао више пута Секретаријату за комуналне и стамбене послове у вези са великим бројем исписаних графита на фасадама зграда у општини Страри Град, у Змај Јовиној улици, на Обилићевом и Топличином венцу.
Том приликом Секретаријат за комуналне и стамбне послове вас је обавестио да је чланом 6. Одлуке о комуналном реду („Службени лист града Београда“, бр. 10/11, 60/12, 51/14, 92/14, 11/15, 61/15 и 75/16) прописано да је власник зграде, односно корисник зграде у државној својини, дужан да се стара о уредном стању спољних делова зграде, тако да у складу са наведеним, сви власници и корисници објеката су у обавези да уклоне графите са фасада својих објеката. Надзор над извршењем одредаба ове Одлуке врши орган комуналне инспекције (градске или општинске) и у складу са Одлуком, комунални инспектор издаје налог власницима и корисницима објекта да уклоне графите са спољних делова зграде.
Из наведеног следи да је, поводом пријава у вези са исписаним графитима, потребно обратити се органу комуналне инспекције (градске или општинске).
Чланом 9. Одлуке о комуналном реду („Службени лист града Београда“, бр. 10/11, 60/12, 51/14, 92/14, 2/15, 11/15, 61/15 и 75/16), надлежност по питању спречавања константног исписивања графита, лепљења плаката, прљања или нарушавања изгледа спољних делова зграде на неки други начин, има Комунална полиција која може, појачаним присуством и контролом на одређеној локацији, у оквиру својих овлашћења утврђених законом и у складу са чланом 63. Одлуке о комуналном реду, на лицу места да идентификује и санкционише починиоце, чиме спречава нарушавање комуналног реда прописаног поменутом Одлуком.
Уколико постоје сазнања о починиоцима, грађани могу да поднесу пријаву у складу са одредбама Одлуке о комуналном реду Комуналној полицији (чл. 6. Закона о комуналној полицији, „Сл. гласник РС“, бр. 51/2009), која у складу са својим овлашћењима може да покрене друге врсте поступака против починилаца (прекршајни или кривични поступак), у ком случају такође постоји могућност одређивања новчаних казни и васпитних мера у зависности од година старости починиоца.
Подсећамо вас да, сходно Статуту града Београда и Одлуци о Градској управи града Београда ("Сл. лист града Београда", бр. 8/2013 - пречишћен текст, 9/2013 - испр., 61/2013, 15/2014, 34/2014, 37/2014, 44/2014, 75/2014, 89/2014 и 11/2015), Град не обезбеђује средства за ове намене, већ има обавезу да се стара о одржавању комуналног реда преко надлежних органа локалне самоуправе.
СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА КОМУНАЛНЕ И СТАМБЕНЕ ПОСЛОВЕ"
Naravno, u odgovoru nas obavestavaju da komunalna inspekcija vrsi nadzor, ali i da gradjani sami prijave nn lica koja pisu grafite. Posle toga nas obavestavaju da oni ne obezbedjuju sredstva za uklanjanje grafita.
Postavlja se pitanje, koje je radno vreme komunalne policije? Jer bi to znacilo da postoji teoretska sansa da se ona mozda pojavi na licu mesta u radno vreme, a van radnog vremena gradjani sami mogu da prijave lica koja nanose stetu...Sto znaci sledecu mogucnost. Ako ja isvrljam neku fasadu nocu/ujutru, to ce biti potpuno bezbedno za mene jer tada komunalci ne rade, a gradjani spavaju, pa nece biti nikog ni da me prijavi.
Stvarno, gde zivimo...
Jel možeš malo da pojasniš kako tačno ti zamišljaš ceo taj proces?Najbolje jeste da stanari čuvaju sopstvene fasade. Tako će terati bezobraznu decu i delikvente.
Zapravo, državi i jeste posao da bude svuda. Tu državu čini 500.000 ljudi, 1/4 radno sposobnih ljudi u zemlji. Skoro pa jedna Crna Gora. To što ona čak i uz svo to ljudstvo, nije u stanju da sačuva čak ni sopstvene objekte od vandalizma, govori da se ona ponaša kao parazit, jer odlično zna da uzima, ali nikad ništa ne vraća zauzvrat, odnosno ne radi ništa pod milim bogom.Ne može država da bude svuda. Vi biste da je država svuda da kontroliše sve a opet da vi ne plaćate ništa njoj tj da su dažbine manje i da je sve uređeno. Ne ide tako.
Ništa.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486926#p486926:3fm731q0 je napisao(la):Zombieboy » Uto Okt 24, 2017 2:32 pm[/url]":3fm731q0]
Posto se svi slazemo da imamo problem sa grafitima i slicnim, sta mozemo da uradimo po tom pitanju?
Nemaš zakonsku osnovu, ne možeš im ništa. To što oglas reklamira Ostoju, u očima srpskog krivosuđa, ne mora da znači da Ostoja treba da snosi odgovornost za to. Ostoja može da se brani da je on platio honorarce da ga izreklamiraju, pa da su oni onda naštampali flajere i polepili ih po gradu na svoju ruku. I tu sve staje. Jer nema kazne dok se ne dokaže ko je to izlepio. A znaš koji će pandur ili inspektor da se cima da dokazuje to? Nijedan.Da li neko moze bar da pozove neki od oglasa sa bandera i kaze Ostoji (nek mu je laka crna zemlja) i njemu slicnim da to sto rade od Beograda sa svojim usranim oglasima nije u redu? Skine takve oglase? Anonimno ih pozovu, isprozivaju i objave snimak na YouTubu?
Neighborhood watch i slične programe naši zakoni ne prepoznaju. Što znači da bi takve organizacije nailazile na pravne prepreke u radu. Štaviše, siguran sam da bi i vlastima to smetalo jer u Srbistanu sultani, čak i lokalni, ne vole kad narod sebi daje veću moć nego što je projektovano po planu.Ima dosta stvari koji gradjani mogu da urade. Radne akcije, volontersko bastovanstvo i neighborhood watch seme, prijave smeca, buke, nereda, edukacija mladih, peticije, molbe upucene nadleznima...
Да чешће патролира? Па де ћеш чешће мурије на улицама од Београда? И то свих облика ...[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486972#p486972:2u67chw4 je napisao(la):astrodule » 24 Окт 2017 07:53 pm[/url]":2u67chw4]Ne bi škodilo da policija češće patrolira. Naravno da su grafiteri uvek u prednosti, ali ne vidim problem da im se što više oteža "posao".
http://www.021.rs/Info/komentari/31872Pretučen zbog grafita FK Vojvodine
Predsednika kućnog saveta jedne zgrade u Balzakovoj ulici na Limanu pretukao je danas huligan, kako bi ga sprečio da prekreči navijačke grafite Fudbalskog kluba Vojvodina.
Dakle, kapitulacija!?stf":14jfjp6h je napisao(la):То се другачије решава. Договором са навијачима да се уради мурал на том месту. И сви срећни.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=487072#p487072:2mdzk40k je napisao(la):laki72 » 25 Окт 2017 12:35 pm[/url]":2mdzk40k]Dakle, kapitulacija!?stf":2mdzk40k je napisao(la):То се другачије решава. Договором са навијачима да се уради мурал на том месту. И сви срећни.
Bez veze...
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486931#p486931:2068gtuy je napisao(la):stf » 24 Окт 2017 01:53 pm[/url]":2068gtuy]Самоуправни социјализам је појео осећај грађанске одговорности и сви би најрадије да леже на државној сиси и да им држава решава, ако је икако могуће - и приватне проблеме.
I onda bi te ubili od batina. Ili bi ti odgovarao ako ti i stanari kojim slučajem njih ubijete od batina.Ја да плаћам то да видим неке шараче ја бих реаговао јер после треба ја да плаћам то. Терао бих их, претио. Шта друго? А фарбање сваког дана после шарања је мукотрпан посао али ... не видим боље решење. Осим тих фарби...
Dužnost je i državnih organa da čuvaju red i sprovode zakone, i da izlaze na intervencije, sistematski rade na rešavaju problema, da rade na prevenciji... pa to ne rade. I šta ćemo sad? Objasni mi, zašto bih ja rizikovao život i radio posao rent-a-pandura dok oni lade jaja u Knez Mihailovoj? I još dobijaju pare za to, a ništa ne rade.Дужност сваког станара је да одржава своју фасаду, исто је и са кућом као и са зградом зар не? Осим ако постоји уговор ооодржавању са Инфостаном ил сл. Али исто је. А то што смо ми навикли да град понекад даје паре јер смо се ми одвикли да ми плаћамо.. па се чудимо што расту порези.. а они свакако узимају себи у џеп па узимају
Ko se odvikao plaćanja? Jel imaš ikakvu predstavu koliko ti ljudi plaćaju, ne samo poreze nego i uzaludna krečenja, ili samo pričaš napamet?А то што смо ми навикли да град понекад даје паре јер смо се ми одвикли да ми плаћамо..