Замишљао сам зграду у оквирима које би рушевине биле видљиве и споља, али стоји да је сама рупа далеко упечатљивија од било чега што би се могло изградити, укључујући и зграду и трг у нивоу улице. Рупа и рушевине, самом својом природом, најбоље асоцирају на разарање. А то је, између осталог, оно што овде желимо. Нема места неким политички коректним решењима којима би се, зарад "добросуседских односа" и "светле будућности" прећутала злодела.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=642760#p642760:2vpiphfs je napisao(la):Zuma » 27 Јул 2019 03:53[/url]":2vpiphfs]Šta bi se u podzemlju izložilo? Pa, ono što imamo i što je ionako najsugestivnije. Izgoreli zidovi bivše biblioteke izloženi pogledu sa više strana i sa trotoara okolnih ulica. Nisu sakriveni u podrumu nove zgrade. Plus ono malo njenog sadržaja koje uspemo skupiti. Možda temelji Rimske vile ako to bude moguće uklopiti tako da ne ometa osnovnu namenu kompleksa. Ali RUŠEVINA i RUPA su glavni i naj efikasniji "statement" ovog rešenja (ne znam kako da dovoljno verno prevedem ovu reč u ovom posebnom arhitektonskom kontekstu). Da ponovim moj predlog sa crteža koji sam ranije postavio. Jedna uža i nešto malo viša nova zgrada levo, a otvoreno udubljenje sa eksponatima desno. Tako bi se dobila i visinska dinamika, i dodatni korisni prostor pod krovom, i bolji pogled (ne samo na ostatke u rupi nego i na okolinu), a istovremeno bi se otvorio i širi prostor u prizemnom nivou, na jednom izrazito lepom mestu.
Уређењем рупе и изградњом прикладног споменика, на начин на који сте предложили, добили бисмо савршено место сећања.
Потцељујете (пре)скакачке способности пасаA što se tiče pasa, to je malo neozbiljno. Napravi se ograda koja je dovoljno visoka za njih, a nedovoljno za ljude, i preblem rešen.
Шта знам. Ово је место пијетета од огромног симболичког значања, и не желим да оно буде оскрнављено.
Нажалост, захваљујући несавесној мањини, отварање овог места јавности на начин на који сте предложили (рупа, или трг у нивоу улице) природно носи тај ризик. То, наравно, не значи ништа више од тога да се одређене мере морају предузети, али то код нас ретко урађа плодом.
Како год, укупно узевши, предлог очувања рупе и рушевина је вероватно најбољи.