Šta je novo?

Клизишта у Београду

Po saniranju, klizista
kako se pravilno saniraju i pukotine na objektu ?
 
Gledaju kako im kuće odlaze ka provaliji
S. B. M. | 02. februar 2017. 23:07 | Komentara: 2

Klizište u Volginoj ulici na Zvezdarskom brdu nije sanirano ni posle tri godine. Žitelji veruju da je nemanje kanalizacije podstaklo odron

ZBOG otapanja snega, ali i kiša koje će padati na proleće, žitelji Volgine ulice na Zvezdari sa zebnjom gledaju u provaliju tik ispod temena svojih kuća. Klizište, koje se aktiviralo 2014., stiglo je na metar do desetak domova u ovoj ulici. Ipak, grad i opština ni tri godine posle njegove pojave, nisu uradili ništa da bi se teren sanirao.

Klizište je, kada se aktiviralo, odnelo deo staze, desetak stabala, ali i stubove javne rasvete. Od tada, na Zvezdarskom brdu nikakva sanacija terena nije rađena, a klizište se sve više širi.

- Svako malo gledamo u provaliju ispod nas - priča Slavko Dragutinović iz Volgine 24. - Zidovi pucaju, a kuće će nam jednog dana samo propasti ako neko nešto ne preduzme. Kad počne sneg da se otapa, ili kad prolećne kiše budu počele da padaju, videćemo šta će se sledeće urušiti. Dolazili su i opštinski i gradski inspektori, obećavali da će klizište sanirati i ništa.

Najveći problem za stanare ovog kraja trenutno je to što se na mestu odrona nalaze vodovodne cevi, telefonske žice, ali i linije kablovske televizije.

- Podzemne vode koje teku ispod naselja, ali i nepostojanje kanalizacije, doprineli su stvaranju klizišta - navodi Dragutinović. - Godinama molimo da nam za ovih 200 metara uvedu kanalizaciju, i da tako zatvorimo postojeće septičke jame. I one su podstakle aktiviranje ovog odrona. Da imamo kanalizaciju, odrona ne bi bilo. Inspektori su, u avgustu prošle godine kad su poslednji put bili ovde, rekli da ćemo dobiti odvode za fekalije, i da će klizište sanirati ugradnjom šest šipova koji bi "umirili" zemljište.

I dok nadležni konačno ne reše nešto da preduzmu, stanari 25 kuća u Volginoj ulici živeće u strahu da će im kuće nestati u provaliji dok budu spavali.

ZABRANA GRADNjE

DA se na ovim terenima ne sme i ne treba graditi, stručnjaci su znali i pre Drugog svetskog rata. Upozoravali su sve koji su gradili na Karaburmi, Umci, Dubokom, jer su tu tereni problematični, skloni klizanju. Znajući za upozorenja, neodgovorni ili neupućeni žitelji su zidali. Da bi ovakva gradnja ubuduće bila sprečena, grad je popisao i napravio katastar klizišta, ali tek posle poplava iz 2014.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... -provaliji
 
Nakrivile se "Komgrapove" zgrade u Zemunu
S. Sretenović A. Vasić | 01. februar 2017. 23:07 | Komentara: 13

Desetak višespratnica u naselju Save Kovačevića tonu više od dve godine, rešenje za problem ni na vidiku. "Gradsko stambeno" poriče nadležnost, a firma koja ih je gradila ne postoji

PIZA ima jedan krivi toranj, dok Zemun u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića ima više od deset! Zgrade u ovim ulicama, prema rečima njihovih stanara, počele su da tonu pre nešto više od dve godine. Neke su pod tolikim nagibom da ukoliko se stavi kliker na jednu stranu sobe završi na drugoj. Iz JP "Gradsko stambeno" kažu da su po prijavi stanara otklanjali kvarove za koje su nadležni. Međutim, dodaju da ovakva vrsta problema nije u njihovom domenu.

Godine 1973. firma "Komgrap", koja je trenutno u stečaju, sagradila je više od deset zgrada u naselju Save Kovačevića u Zemunu. One su pre nekoliko godina počele da tonu. Zgrada u Miće Radakovića broj 6 najviše je ulegla u jednu stranu. Zbog toga se prozori podruma vide sa jedne strane zgrade, dok sa druge ne postoje.

- Kad odem kod komšije koji živi u toj zgradi, moram da držim čašu u ruci sve vreme, kako ona ne bi "pobegla" sa stola - kaže Darko Penić, koji živi u Miće Radakovića 2. - Vrata se sama zatvaraju, mi ih više sami ne guramo jer zgrada to sama učini.

Osim ovih problema, nagib zgrade počeo je da smeta i liftovima, pa, prema rečima naših sagovornika, sve češće menjaju klizače. Kako kaže Penić, pomenute zgrade tonu zato što se nalaze na močvarnom zemljištu.

- Sve su u isto vreme počele da tonu. Iz "Gradskog stambenog" su dolazili u broj 6 i potom postavili šipove da spreče dalje propadanje zgrade - nastavlja priču Penić. - Mi smo ispred našeg solitera sami betonirali, to nam je bilo jeftinije.

PROKIŠNjAVANjE
JEDAN broj stanara zgrada u Ulici Sava Burića ima problem sa prokišnjavanjem krova. - Otkada se zgrada nakrivila, mi koji živimo u delu koji je potonuo, imamo problema sa prokišnjavanjem krova, dok oni koji su u delu koji nije, nemaju - kaže Dragana D., žiteljka ove ulice.

Kako kažu iz JP "Gradsko stambeno", propadanje tla je uočeno kod nekoliko stambenih zgrada u ulicama Miće Markovića i Sava Burića. Ipak, reč je o kompleksnom problemu, jer je došlo do narušavanja statike zgrada.

- Za trajnije rešenje neophodno je da se stanari obrate relevantnim institucijama, a to su, prema odgovoru "Gradskog stambenog" "Novostima", Građevinski fakultet u Beogradu, Institut "Kirilo Savić" i "Geosonda d.o.o." koji se bave problematikom sleganja tla, merenjem potrebnih parametara i izradom projekata.

GELENDERI SE SAVIJAJU POD PRITISKOM

GELENDERI u višespratnicama u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića, počeli su da se savijaju jer se zgrade krive u jednu stranu.

- Pre godinu dana primetili smo da je gelender u podrumu počeo da se uvija. Tada nam je bilo jasno da situacija postaje sve gora - kaže, za "Novosti", Dragan Penić, stanar.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... e-u-Zemunu
 
Odgovorno tvrdim da nisu pocele da tonu u skorije vreme, vec odavno.
Vise puta sam boravio u jednom od tih solitera, a 1994. godinu sam docekao u stanu u jednoj od tih zgrada i vec tada je bio primetan nagib visespratnice.
Devojka kod koje smo cekali mi je rekla da je zgrada nagnuta od kako ona pamti, dakle makar od pocetka 80-tih (s'obzirom da je ta devojka '73).
Verovatno da se naginjanje vremenom nastavilo, mozda i ubrzalo, ali kazem...
Secam se da sam bacao lopticu po podu skroz lagano, i ona se uvek vracala do mene.
Meni je to u to vreme bilo izuzetno interesantno

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Nakon topljenja snega, na Karaburmi se aktiviralo klizište. Za sada je nakon par dana zemlja blokirala kompletan trotoar u Vojvode Micka Krstića, kome se obratiti povodom ovoga problema, danas je neka ekipa koliko vidim stavila znak upozorenja za vozače, pošto sad već polako zemlja pada i na saobraćajnu traku.
 
Komunalnoj inspekciji beokom servisu bg hronici
 
Vrh