Šta je novo?

Клизишта у Београду

Таман кад сам помислио да се ситуација смирује
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TsTxDrgTJ6s[/youtube]
 
Predlažem da ako ima takvog obaveštenja ili baze podataka, da se na prvu poruku ove teme "zakuca" lista klizištima ugroženih oblasti u široj okolini Beograda (a i cele zemlje, što da ne ako takvi podaci postoje i dostupni su javnosti !?!)
 
Plet wrote:
Predlažem da ako ima takvog obaveštenja ili baze podataka... lista klizištima ugroženih oblasti u široj okolini Beograda ....
drugi put ne predlaži, nego kači sam, ovako :D

STANJE EROZIJE NA PODRUČJU BEOGRADA.
Na području Beograda procesima erozije različitog intenziteta zahvaćeno je 98,09% ukupne površine .....

link
http://www.beograd.rs/download.php/docu ... %20deo.pdf



1.Karaburma, Park šuma Zvezdara
Prostrano klizište koje zahvata severoistočne padine Zvezdare i naselje Karaburma. Klizište je aktivno naročito u zoni Partizanskog puta, gde je pod šumom, kao i u zoni iznad ulice Marijane Gregoran.

2.Mirijevo, izvorišna čelenka Mirijevskog potoka i desna dolinska strana
Klizište je većim delom maskirano i modelirano nasipanjem i
izgradnjom naselja. Aktivno je u delu izvorišne čelenke
Mirijevskog potoka i u zoni ciglane „Trudbenik“. U izvorišnom
delu potoka je delimično pod šumom

3.Višnjica –Slanci–Veliko selo
Nekoliko aktivnih i umirenih klizišta u čelenkama potočnih
dolina i u neposrednom priobalju Dunava. Klizište je
udruženo sa erozijom. Teren je pod retkom šumom.

4. Vinča – neposredno priobalje Dunava Veoma aktivna i duboka klizišta u neogenim sedimentima. Ugrožavaju naselje, saobraćajnice i zemljište. Teren je pod
retkom šumom, uglavnom je pod kulturama.

5.Kaluđerica – Mali i Veliki Mokri Lug Aktivna klizišta u izvorišnoj čelenci Leštanske reke i u zoni Malog i Velikog Mokrog Luga (izvorišni deo Mokroluškog potoka). Ugrožavaju naselje, autoput i zemljište. U zoni ispod autoputa teren je nepošumljen.

6. BeliPotok – Kružni put
Kliženjem je zahvaćen teren u zoni donjeg dela naselja Beli Potok i u zoni Kružnog puta, koji je delom oštećen. Teren iznad puta je pod šumom.

7.Avalski put – Rakovica –Resnik
U zoni Resnika prema Kružnom putu umirena duboka klizišta, sa sekundarnim plićim kliženjem; u zoni Avalskog puta aktivna klizišta koja delom ugrožavaju saobraćajnicu.

8. Sremčica – Velika Moštanica
Na dolinskim stranama Sremačkog i Sibovičkog potoka prostrane nestabilne padine sa sekundarnim klizištima; ugroženo je zemljište i delom naselje.

9. Umka – Duboko – Barič
Staro duboko aktivno klizište u Dubokom i Bariču, kao i prostrana aktivna klizišta na području Umke; ugrožen je put i delom naselje Umka. U zoni Dubokog postoji šumski pokrivač koga treba unaprediti.

10. Mala Moštanica – Barič (dolina Baričke reke i Savskog priobalja)
Na dolinskim stranama Baričke reke i na području Bariča u priobalju Save, prostrana i duboka aktivna klizišta koja ugrožavaju naselje Barič i delom Malu Moštanicu.

11.Mislođin – Jasenak –Draževac (priobalje Save i Kolubare i dolina reke Marice)
Prostrana aktivna i umirena klizišta na području Mislođina, u priobalju Save i Kolubare, zatim u slivu Mislođinske reke i na području Draževca i Jasenka (dolina Marice). Ugrožena su
naselja i saobraćajnice.

12. Meljak – Vranić – Boljevac
Umirena i aktivna klizišta na dolinskim stranama Vrbovice; (dolina Vrbovice) ugroženo zemljište i manjim delom seoski i vikend objekti.

13. Baćevac – Boždarevac – Šiljakovac

14. Barajevo (gornji sliv Barajevske reke)
Umirena i aktivna (uglavnom sekundarna) klizišta; ugroženo poljoprivredno zemljište i individualni objekti. Manja izolovana klizišta. koja ugrožavaju šumsko i poljoprivredno zemljište

15.Guberevac – Manić
Manja plitka izolovana klizišta, koja ugrožavaju prostor na zemljištu Guberevačke reke

16. Ralja (gornji sliv reke Ralje)
Nestabilna padina u izvorišnom delu reke Ralje (delom aktivna klizišta) koja ugrožavaju prugu, magistralni put i objekte u Ralji.

17. Bošnjaci – Prnjavor –Vrčin
(Kasapovac) Stara klizišta u čelenkama potočnih dolina prema Vrčinu;

18. Zaklopača – Vrčin
Aktivna i umirena prostrana klizišta sa sekundarnim plićim otkidanjem; ugrožen je put Vrčin – Zaklopača – Grocka i seoski objekti.

19. Potez Ritopek – Grocka (priobalje Dunava)
Umirena i aktivna klizišta kontinualno se prostiru od vrha padine do obale Dunava; dubine su preko 10 m. Ugroženo je vikend naselje, Ritopek i delom Grocka.

20. Potez Vrčin – Mali Požarevac (šira zona autoputa Rajčevo brdo)
Prostrana stara klizišta sa sekundarnim aktiviranjem u zoni autoputa i izvan ove zone; pored saobraćajnice ugroženo je i poljoprivredno zemljište na širem prostoru.

21. Begaljica – Brestovik
Prostrana umirena klizišta, sa sekundarnim plićim kliženjem u pojedinim delovima, gde su ugroženi vikend i seoski objekti, kao i poljoprivredno zemljište.

22.Potez Šepšin – Orašje –Dubona
Prostrana klizišta, uglavnom smirena, sa delimičnim sekundarnim kliženjem u čelenci i na dolinskim stranama potočnih dolina koje graviraju prema reci Ralji. Ugrožen je i autoput, a na većem prostoru ugroženo je zemljište i seoski objekti.

23. Potez Popović – Đurinci – Vlaška
Umirena i manja klizišta u neogenim sedimentima; potencijalno su ugroženi seoski objekti i infrastruktura.

24. Potez Sopot – Ropočevo
Aktivno i primireno klizište iznad naselja Sopot, na putu za Kosmaj, zatim u naselju Ropočevo, sa nekoliko sekundarnih klizišta na dolinskim stranama reke Luga i njenih pritoka; ugroženo naselje i infrastruktura.

25. Potez Rajkovac – Granice, selo Mladenovac, grad Mladenovac
Na terenu severno od Mladenovca, u čelenkama potočnih dolina, nekoliko aktivnih i umirenih klizišta, a u samom gradu (kod bolnice) aktivno klizište koje se sanira.

26. Arnajevo, Rožanci, Junkovac
Nekoliko aktivih klizišta u čelenkama i na dolinskim stranama potočnih dolina; u ataru sela Junkovac klizište je prouzrokovano površinskim kopom. Klizište ugrožava naselje i infrastrukturu.

27. Mirosaljci, Arapovac
Veće klizište u selu Mirosaljci ugrožava naselje i saobraćajnice, kao i nekoliko manjih aktivih i umirenih klizišta na širem prostoru.

28. Velika Ivanča, Gornji sliv Milatovice
U čelenkama potočnih dolina formirana su plitka umirena klizišta, koja se mogu potpuno stabilizovati pošumljavanjem.

29.Lazarevac, selo Šušnjar
Nestabilna padina, sa aktivnim klizištem u izvorišnoj čelenci potočne doline koja gravitira prema selu Šušnjar.
 
Da li ima nekih informacija o južnom delu Beograda?
Konkretno me zanima Vidikovac (potez od izlaska iz Košutnjaka do crkve) sa obe strane i Predeo oko Filmskog grada...
Nisam nalazio neke mape koje bi mi bile od pomoći, pa me zanima da li neko ima ikakve informacije o klizištima i potencijalnim opasnostima od klizišta na ovom području.
 
Velimir Ilić: Zgrade na Karaburmi i Zvezdari tonu, inspekcije ćute

Tanjug | 16. 07. 2014. - 20:49h | Foto: Đ. Kojadinović | Komentara: 15
Oko trećine Beograda danas nema kanalizaciju, nekoliko zgrada na Karaburmi i Zvezdari tonu, a lokalne inspekcijske službe tolerišu gradnju na plavnom području, izjavio je večeras ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

Ilić je u parlamentu rekao da je prethodne gradonačelnike Beograda upozoravao na klizišta Duboka i ona duž Save, da im je poslao kompletne projekte kako bi se taj problem rešio zbog Koridora 11 čija trasa tuda prolazi.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/481107 ... kcije-cute
 
Milisave, bojim se da je ovo samo zamazivanje ociju, dok se naveliko planira, a mozda i radi na tome da se autoput protera levom obalom Save i kliziste zaboravi kao i ljudi na njemu. Takodje kroz komentare na ovu vest plasira se (kreira) misljenje da je cela umka bespravno naselje, iako velika vecina naselja ima nazalost uredne papire... Spin je cudo...

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
MilisaV":uypmmpuq je napisao(la):
kakva je ovo promena kursa velje ilića??!?!?!?
kakav kurs ? pa prvo mora da nadje ceo kompas :lool: :laugh: :lool:
 
Кренули су у санацију клизишта на смед. путу у Заклопачи
DSC_0238_zpsb192676e.jpg

DSC_0237_zpsef4a15d2.jpg
 
Клизиште Поповића крај у Гроцкој /август 2014/:

2rfc2tu.jpg

qzj2ux.jpg

2n19wea.jpg

21et1tf.jpg

2u8ldf5.jpg

2625emd.jpg
 
Otkud kuće na klizištu. Neće da se iseli. Ajd što sebe ugrožava, ali ugržavati dete je nedopùstivo.
 
Slušao sam neke profesore geologe čije objašnjenje u vezi klizišta se ticalo enormne i nekontrolisane seče šuma i žbunja.

Nisam stručnjak za to ali deluje vrlo verovatno da bi trebalo zaustaviti seču, pod hitno saditi što više zelenila, drveća, žbunja čije korenje jedino drži zemlju.

Prijatelj mi reče da je prošlog leta video kako su odsekli samo jedno drvo na Pašinom brdu pored neke škole i da sada zemlja klizi i zid puca a da je bandera u blizini skroz iskrivljena.

Da hoću ne dao bog da uništim Srbiju, razorim njen eko sistem, njen fizički i ekonomski ambijent, da izvršim drastični teraforming, onda bih sasekao što više drveća čime bih promenio klimu, time bih uzrokovao klizišta a ambijent učinio starosedeocima neprepoznatljivim, imovinu time uništio i narod nagnao da beži bez ičega kao i da se ne oseća više da je na svojoj sopstvenoj teritoriji, kidanjem emotivnih i memorijskih veza sa svojim tlom i istorijom.
A onda bih je naselio drugim narodom kome bih prethodno dao povlastice i omogućio da nekažnjeno rade šta hoće uključujući i da seku drva.
Nimalo naivna priča.
 
@ Analiza,
retko citam ovakve postove, ali moram ti priznati da se u potpunosti slazem sa tobom. U mnogo slucajeva iz sto licnih iskustava, sto iz tudjih, nekad cak i poverljivih informacija, i ja sticem jek utisak da se u nasoj drzavi namerno forsira potpuni javasluk. To unistava srz jednog drustva i pretvara ga u hordu. Nazalost pod pritiskom fingiranih i laznih predrasuda o srbima, mi smo u potpunosti izgubili osecaj za naciju i nacionalno dobro i lagano se pretvaramo u krdo goveda. O nekoj samoinicijativi nema ni pomisli, jedino sto je bitno to je da se bude tvz. tolerantan inace ce neka NVO da osudi svaciji i najmanji stav ili otpor prema upravo tom javasluku. Moj stav je da je doslo krajnje vreme da se uzme metla u ruke...
Oproste za Off...
Inace sto se erozije i korenja tice. Jedno sa drugim je itekako povezano, a u poslednje vreme se moze posmatrati na recnim ili potocnim koritima pored kojih je poseceno drvece i vidi se znacajna erozija odnosno spiranje zemlje. Sto se suma tice one takodje sprecavaju i razvejavanje peska, ta metoda se koristila u deliblatskoj Pescari i oko nje...
 
Aman ljudi...
Pa nam manjine sve posekose i podspesise eroziju???
Ajmo se malo uozbiljiti, moze?
 
Vesić najavio rešenja za klizište na Umci i za Čukarički rukavac
Beoinfo | 14. 08. 2015. - 09:37h | Foto: V. Živojinović | Komentara: 6

Gradski menadžer Goran Vesić je gostujući u „Beogradskoj hronici” govorio o problemu klizišta na Umki. Vesić je podsetio da je reč o verovatno najvećem klizištu u Evropi, koje je decenijama problematično.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/582755 ... ki-rukavac
 
Vrh