To je sve samo ne normalno i logično. Koj moj već mesecima postavljaju novu kontaktnu mrežu na Trgu Republike? Da bi je već kroz 2 godine poskidali i bacili na otpad da je skupljaju sekundarci? Ne sme im proći ukidanje trolejbuskog podsistema, e-busevi mogu da menjaju obične autobuse na nekim kraćim linijama.После ехпа иду у гсп где ће заменити троле логично + нормално
Pa koliko je pao kvalitet vozila iz Evrope i koliko kasne sa isporukama, Kinezi im malo po malo preuzimaju njihovo tržište. U EU forsiraju elektro vozila, gde su im Kinezi najveća konkurencija i najviše ih ugrožavaju.Ja sam konzervativan i ne želim ništa istočno ni blizu. Kad je BYD postao reper kvaliteta ni ne želim da znamA kamoli neki Yutong.
Takođe evo šta chatgpt kaže o vozilima koja su se pojavila na netu
Globalni lideri
BYD (Kina)
- Drži najveći tržišni udeo globalno i u Kini – preko 25 000 isporučenih električnih autobusa do 2025.globalgrowthinsights.com+1bhbus.ba+1.
- Ranije potpisao rekordne narudžbe, kao npr. 1 002 električna autobusa za Bogotá reddit.com.
- Proizvodi modele kao što su K9 (do 320 km dometa) i BD11 s rekordnim rasponom od 400 milja (≈ 640 km) za gradske uslove thesun.ie.
Yutong (Kina)
- Jedan od najvećih svetskih proizvođača: 10 000+ isporučenih novih energetskih vozila godišnje
- Bogat asortiman električnih gradskih autobusa, uključujući E10, U12 i dvokatnice
Ne postoji javno potvrđena informacija da je prevoznik Strela iz Obrenovca naručio baš Yutong U12 električne autobuse. Ipak, iz tenderskih dokumenta koje pokazuju da su autobusi već “nalaze u garaži u Dobanovcima”, moguće je da se upravo ovi primerci, preuzeti pre objave tendera, polako pripremaju za upotrebu.
Da se radi o U12 modelu govori i fotografija na društvenim mrežama: karakteristična plava boja (u “Nemanjićko plavoj” šemi Beograda) uklapa se sa profilom ovog modernog 12‑metarskog gradskog e-busa, i potvrđuje da je u planu upotreba upravo takvog vozila. Mada konkretna potvrda nedostaje, implikacija tendera i prisustvo u garaži daju snažan signal da je u pitanju U12.
Šta je Yutong U12?
Dimenzije i kapacitet
Baterija i domet
- Dužina: 12 m, širina: ~2,55 m, visina: ~3,19 m
- Kapacitet: oko 75–85 putnika (30–40 sedišta + stajaćih mesta) uz mesta za invalidska kolica ili kolica za decu
Pogon i efikasnost
- Litijum‑gvožđe‑fosfatna baterija 422 kWh
- do 432 km po dvije urbane rute (SORT2 ciklus), što je oko 300–400 km realnog dometayutong.qa+7en.yutong.com+7yangtzetrans.com+7
Bezbednost i vozačev komfor
- Motor sa efikasnošću do 97,4 %
- Integrisani kontrolni sistem smanjuje težinu i potrošnju jer kombinuje napajanje grejanja, klimatizacije i ostalogen.yutong.com+1en.yutong.com+1
Komfor za putnike
- Sistem aktivne bezbednosti “BusEYE Pro” razvijen za pomoć vozaču sustainable-bus.com+3yutong.bg+3sustainable-bus.com+3
- Prostor za vozača opremljen ergonomskim sedištem, podešavanjem instrument table i bezbednom kabinom
Adaptacija na hladne klime
- Niska podna konstrukcija, širok prolaz (~920 mm), ergonomična sedišta sa USB‑portovimayutong.bg+1en.yutong.com+1
- LED osvetljenje i klimatizacija sa visokom hladnom i grejnom snagom
Dizajn i nagrade
- Testiran i u ekstremno niskim temperaturama (do –33 °C u Norveškoj), gde je trošio ~1,56 kWh/km sustainable-bus.com+2sustainable-bus.com+2bhbus.ba+2
- Posebna antikoroziona zaštita i sistemi za grejanje, odmrzavanje, sedišta, prednja vrata itd.
- Premijerno prikazan na sajmu Busworld 2019 u Briselu, nagrađen nagradom “Busworld Design Award”sustainable-bus.com+4yutong.bg+4sustainable-bus.com+4
- Moderan, „futuristički“ izgled sa velikim crnim površinama i LED trakastim farovima bhbus.ba+1n1info.rs+1
Zaključak
Ako te zanima cena, dostupnost punionica ili uporedni modeli – slobodno pitaj!
- Iako nema zvanične potvrde od Strele, indicije ukazuju da se upravo U12 priprema za beogradske linije: tender, garaža i fotke govore da prelazak na električnu flotu ima smisla.
- U12 je tehnološki vrhunski izrađen gradski e-bus, sa izuzetnim dometom, odličnim komforom, sigurnošću i prilagođenošću našim klimatskim uslovima.
- Kada Strela formalno potvrdi, ovo će biti značajan korak ka zelenijem i modernijem gradskom prevozu.
To je sve samo ne normalno i logično. Koj moj već mesecima postavljaju novu kontaktnu mrežu na Trgu Republike? Da bi je već kroz 2 godine poskidali i bacili na otpad da je skupljaju sekundarci?
Ma verujem ja da je to tako, ali još nisam ubeđen. Nadam se da će me novi ubediti da Kinezi umeju da naprave bus, jer je Higer debelo podbacio u tom pokušaju.Pa koliko je pao kvalitet vozila iz Evrope i koliko kasne sa isporukama, Kinezi im malo po malo preuzimaju njihovo tržište. U EU forsiraju elektro vozila, gde su im Kinezi najveća konkurencija i najviše ih ugrožavaju.
Takođe evo šta prvo izbacuje chatgpt kad ih pitaš za najbolja električna vozila, pa tek onda idu EU proizvođači gde je Solaris lider bez dileme.
Takođe evo šta chatgpt kaže o vozilima koja su se pojavila na netu
Vidi se napredak u odnosu na prvu seriju svakako, ma da će kvalitet biti veoma upitan kad opet budu pravili veću seriju za Gsp, kao onaj put kad su pravili 174 komada.Meni su Higeri koji rade na EKO 2 korektni.
To je do naručioca.Užasan im je raspored sedišta... tesni su unutra, posebno pozadi uopšte nisu prilagođeni našim gužvama..
Imaju oni, samo to ne uzima niko u Evropi i onda posebno prilagođavaju vozila za nas. Tu se vidi razlika između Yutonga i Higer, jer Yutong ima sve do detalja o svojim modelima, pa čak i 3D maketu vozila, gde možeš da vidiš ceo enterijer.Izabran je Higer, i spominje se bus sa 2 harmonike. Ali Higer nema bus od 24m u svojoj ponudi koliko ja mogu da vidim na njihovom sajtu. Čak ni bus od 18 metara nije dostupan za komercijalnu upotrebu van Brazila. Proizvode 18m u Brazilu zajedno sa nekom domaćom firmom tamo. Opet ćemo da budemo test zamorče za neke skarabudževine.
i u njima je kao u frižideru.Meni su Higeri koji rade na EKO 2 korektni.
Stoji ali samo kada je deo oko srednjih vrata u pitanju. Pozadi su toliko zbudženi i nezgodni i loše projektovani da tu ništa ne može da im pomogne i ne postoji mogućnost da naručilac traži drugačiji raspored sedišta...To je do naručioca.
Ja sam tražio i po njihovom kineskom sajtu nema nigde modela većeg od 18m. Evo šta kaže njihov DeepSeek.To je do naručioca.
Imaju oni, samo to ne uzima niko u Evropi i onda posebno prilagođavaju vozila za nas. Tu se vidi razlika između Yutonga i Higer, jer Yutong ima sve do detalja o svojim modelima, pa čak i 3D maketu vozila, gde možeš da vidiš ceo enterijer.
Ne racunaj ozbiljno na njihov sajt jer tu ima jako malo informacija. Ma da možda i ne bude Higer, nego je to neko samo nagađao, možda zapravo bude i za Gsp Yutong ili BYD, kao što je @Toma rekao. Ipak je period 2 godine i za to vreme bilo ko može da napravi elektrobuse.Ja sam tražio i po njihovom kineskom sajtu nema nigde modela većeg od 18m. Evo šta kaže njihov DeepSeek. Pogledajte prilog 243380
Ukratko:
Ako ti treba više detalja o modelima, baterijama ili dostupnosti u Srbiji, slobodno reci!
- Yutong: Da – proizvodi 26 m električne dvostruko-zglobne autobuse.
- BYD: Ne – maksimalna dužina je 18 m.
Носиће гаражне 70604-70607 4 комада имају за сада.I zvanično su predstavljeni Yutong električni autobusi u Streli
Meni Yutong uopšte nije ružan, ima baš zanimljiv dizajn, nego su ga ovi unakazili sa plavom bojom napred i pozadi. Dobro ide sa ovom crnom bojom i led svetlima, a pozadi su malo iskopirali Volvo.Ne znam zašto većina električnih vozila moraju da budu ružna. Valjda da bi se skrenula pažnja na njih pa da se vidi da su električna.
Slazem se stvarno taj standardni nacin nagovestavanja da su u pitanju E vozila poput nekih širokih branika mnogo vise plastike zbog aerodinamike kao i većinom okruglih farova je bas monoton.Evo kako izgleda novi isuzu Cityvolt 12 korektno za razliku od ostalih Turaka i nekako se ipak razlikuje jer ima primamljiv dizajn,Ali to je idalje Turcin koji ce se za 4-6 godina raspasti dok kod E Citara i Mana to ipak nije slucaj.Farovi i maska su mu retardirani, tačno zrači onim smešnim azijatskim dizajnom koji je uvek dodatno naglašen kad se radi o njihovim EV.
![]()
![]()
Samo te farove malo da dorade i bilo bi ok što se spolja tiče. Evo Isuzu je pokazao da se može kad se hoće, čak i tamo kod njih i sa njihovim estetskim preferencama.
![]()
Inače znam da je ovaj Isuzu dizelaš, samo kažem da i "Kawai" Japanci / Azijati mogu da naprave dizajn koji ne izgleda kao da je za decu ili u sllučaju Yutonga - jeftino i neoriginalno.