Šta je novo?

Вртови и природа - примери из света

Један скорашњи узоран пример из Беча:


Ukoliko se za vreme letnjih vrućina nađete u Beču, napravite predah u prvom parku za rashlađivanje – parku Esterhazi.

Bečka opština Marijahilf, preduzeće "Gradski parkovi" i akvarijum "Kuća mora" najavili su da će u ovom parku sledeće godine biti izgrađena zona za rashlađivanje sa vodenim fontanama i mlaznicama za prskanje vodene magle na površini od 10.600 m2, navodi se u saopštenju Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

U središtu parka biće postavljeni "tuševi" sa vodenom maglom i zasađene biljke i senovito drveće. Pored toga biće uklonjen deo asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cvetne leje i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za šest stepeni.

U borbi protiv klimatskih promena Beč intenzivno radi na stvaranju novih zelenih površina. Čak 53% površine Beča pokriveno je zelenilom. Austrijska prestonica trenutno ima 990 parkova tj. 480.000 stabala. Zelene površine su neophodne za odmor i zdravlje sugrađana.

- U našem gradu svi treba da se osećaju dobro, nezavisno od toga gde stanuju i koliko im je dubok džep - izjavila je članica Gradskog veća za životnu sredinu Grada Beča, Uli Zima.

Za sledeću godinu su najavljeni projekti izgradnje i renoviranja oko 137.000 m2 parkova. Troškovi radova će iznositi 9,3 mil EUR. Takođe, Beč će svojim opštinama sledeće godine obezbediti 2,3 mil EUR za projekte rashlađivanja i 8 mil EUR za sadnju novog drveća. Takođe, u okviru budžeta od 8 mil EUR izdvojen je novac za sadnju novih biljaka u gusto naseljenim delovima grada.

Grad Beč preuzima 80% troškova za ozelenjavanje fasada sa pogledom na saobraćajnice, instaliranje "igara na vodi", postavljanje fontana, česmi i mlaznica za prskanje vodene magle, mobilne česme sa mlaznicama za prskanje vodene magle, sadnju većeg gradskog drveća, sprovođenje mera za sakupljanje kišnice (tzv. "Schwammstadt-Projekt"), skidanje betona i sadnju biljaka ili trave na istom mestu, kao i pravljenje hladovine koristeći pergole, ogradice za penjanje biljaka ili sadnju leja sa višegodišnjim biljkama u javnom prostoru. Izvor: eKapija
 



Није Парк пријатељства у питању, не брините, само мало личи.
 
Fenomenalno. Ja volim te uređene vrtove i zelenilo (što se i da zaključiti iz mojih postova).

Koliko se sećam, između staze i drvoreda postoji kao neki kanalić za navodnjavanje. Sad ću baš malo da pregledam arhivu i nađem par takvih primera (običnih slika ima na netu koliko hoćeš)
 
Evo nekoliko slika sa nekim praktičnijim detaljima (sunce je bilo prejako i visoko, pa je dosta sprženo, a mrzi me da ih spašavam iz RAW fajla).

Kao što se vidi glavne staze su uglavnom asfalt, a sporednije su kamenčići. Spomenika ima dosta, kao i fontana. Vidi se na jednoj slici kako izgleda trafika i kao što se vidi, zelenilo služi za odmor i piknik.
 
Довољно слика да се стекне потпуни увид у изглед врта Ретиро у Мадриду. Изабрао сам управо тај велики врт, али у самом историјском језгру града, намерно за почетак теме, јер је то један од најлепших и најуређенијих вртова који постоје. Има заиста велики број свих правих вртних садржаја са врхунском вредношћу изгледа и израде, скулптуре, водоскоци, чесме, павиљони, цветне леје и језера...
 
кад видим овакве паркове у свету подсетим се да Београд нема паркове већ само зелене површине испресецане стазама и покојим засађеним дрветом
 
Ajoo kakav park ! Nisam bio u Madridu, vec samo u Barseloni i Valensiji, ali kad odem prvo na spisku je ovo !

Ja cu podeliti uskoro moje fotke parka de la Tet-a iz Liona. Magicno mesto !

Nazalost Beograd nema niti je ikada imao ovakve raskosne parkove, ali i Srbija nikada nije bila kolonijalna imperija da sebi ovako nesto priusti. I ono malo nekih lepota i detalja koje smo imali makli je Tito i partija. Prevenstveno mislim na raskosne kapije i ograde oko oba dvora i skupstine i potpuno unistenje predratnih Terazija !

Zamislite samo Terazijsku terasu ili Studentski park da su u nekoj drugoj drzavi.
 
Limburg (Belgija) park za bicikliste
008c2024bcc4ac17a2f6fbef4e9f92a6.jpg
e48a628279cad3695cc268e3b6983b89.jpg
b10bf657448a93e2b07ebb5f43e9b532.jpg
eaf11dfebe5468f1f169ebec07922d4d.jpg
 
Ako nista ovo je dokaz, oni park za bicikliste a mi ni staze..
 
Други врт у Мадриду који је млађи од врта Ретиро , али једнако величанствен и простран :
ружичњак.



 
Мадрид има заиста много лепих и изузетно уређених вртова, на претходним сликама смо видели Ретиро, који је у историјском језгру Мадрида, а настао је из старог дворског врта са језером. Други велики врт је такође у средишту града и мало подсећа на Калемегдан у делу који се спушта ка Зоо врту, али нема тврђаву. Како нико није на основу слика изнад погодио, име врта је Оесте или српски речено, Западни врт.



Али да скокнемо до Барселоне, она је на другом месту по бројности, лепоти и уређености вртова Шпаније.





Pogledajte prilog 1
 
Вртови Барселоне...

Pogledajte prilog 1


Да су Шпанци сместили тениске терене у ровове својих тврђава, можда би били прваци света?
 
Заиста је чудно да више од пола хиљаде људи за један месец погледа и прочита нешто и нема потребу да приложи слику или напише било шта у вези теме која је за нас битнија него што се мисли, ако се уопште и мисли ?
 
A gdje bi jedan parko vrt napravio u bg te velicine
 
Vrh