Šta je novo?

Вртови и природа - примери из света

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870079#p870079:1sea8eze je napisao(la):
Arcus » 07 Avg 2021 19:16[/url]":1sea8eze]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870075#p870075:1sea8eze je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Sub Avg 07, 2021 5:19 pm[/url]":1sea8eze]Надам се да ћеш успети да оствариш свој врт! Замисао је лепа у суштини, али стварање нечега је много теже. И сам знаш шта задржи један јапански врт, ипак најбитније је да избегнеш сувишне ствари, посебно јер је једноставност битна и основна одлика те врсте врта.

Наши људи су склони неукусном претеривању и тако упропасте већину тзв. етно паркова којих има све више, трпају све и свашта с једне стране, а са друге стране стварају неке травњаке и празне просторе око кућа, а наша сеоска дворишта тако никада нису изгледала.


Znam da je kod nas više == bolje, što u nekim drugim kulturama kao i hobijima naravno nije.
Slagao sam biotopske akvarijume za takmičenja, pa sam video kako naši na temu potoka iz centralne Amerije trpaju akvarijumsko bilje iz Jugoistočne Azije, jer eto, imaju u drugom akvarijumu viška pa da se ne baci.

Evo primer iwagumija, japanska umetnost, svaki kamen ima svoje ime, kao i namenu, tj. cilj.
file.php
Sutra ću ti pisati nešto više. Nikako da stignem da nađem vremena. Nisam pejzažni arhitekta, a nisam ni neko ko se bavi bazenima i sl. , ali se bavim bonsaijem, ai volim da gledam emisije koje se bave bazenima i sl. stvarima koje podsećaju na prirodu. Nadam se da će ti biti od koristi ovaj kratki video sa temom zen bazena. Čovek se zove Anthony Archer-Wills. mene lično oduševljava kako mu ti bazeni izgledaju kao mini oaze i ponekad da ne znam da je to bazen, nikada ne bih rekao da je to u pitanju, već bih pomislio da je u pitanju neko veštačko jezerce.

A evo i link ka njegovom sajtu. Možda ti i to pomogne.
link: https://archerwills.com/

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Obk_2pmAQE8[/youtube]
 
Ne volim vrtove gde dominira beton, asfalt ili bekaton. Staze mogu da se popločaju kamenim pločama. Koristiti naš domaći autentični kamen, u okolini Mionice se vadi kamen struganik, struganica, ravnogorski kamen, itd. Nikako mermer, granit i slično. Ako postoji fontana, isto da bude od kamena, ne od betona. Ogradice drvene.
I anravno nikako lavovi, labudi i ostale statuete
 
Vrh