Šta je novo?

Блатњави Београд

Shifty":3pf9ua0c je napisao(la):
Inače, ja već koju godinu vodim bitku sa lokalnim kretenima koji misle da je jedan deo zelene površine izmedju parking mesta legitimna meta. Gađam ih noću raznim namirnicama, kako biljnog, tako i životinjskog porekla. Usprešno sam oterao dve Tojote Rav4
:laugh::laugh::laugh:

Pa ti si gori od mene :lol: i ja vodim slicne bitke, ali sa zapustenim placevima oko mene :)
 
Mhm, i kao sto rekoh veoma je uspesno. Kad god se parkira nepravilno, ujutru zatekne uneredjen auto. Kada se parkira metar dalje, na pravo parking mesto, nema nikakvih problema. Da vidis kako nauce. Jedino se taj Pasat ponekad odluci da ponovo okusa srecu (ranije je parkirao skoro svaki dan). Evo, pre nedelju dana nakon par meseci pauze, ponovo se parkirao, pa sam raspalio po njemu. Medjutim, bila neka magla, pa mi je procenat uspesnosti bio ko u Slavka Vranesa. Cak je i jedna pomorandza zavrsila na susednom automobilu :bash: Ali mislim da je ipak shvatio poruku, posto ga nema od tada. Evo i kako izgleda bojno polje...



jovanovm":3d5lsz0j je napisao(la):
Dobro, ovo moje je jos uvek u rough draft fazi. Obicno poludim u ovo vreme kada je kisovito, pa se stvara kaljuga. Razmilsljam da angazujem i druga-seljaka koji ima mehanizaciju (moTike i graBulje), pa jos da odemo kod njega na njivu da napunimo par vreca zemljom da se to lepo izravna. Treba tu jos isplanirati. Kad budem krenuo bicete obavesteni ;)
 
vest povezana sa time,treba reci budalama da i zelena povrsina nije za parkiranje

Zabrana parkiranja na trotoarima »

07. Mart. 2010 | 12:39, Izvor : Studio B, Komentari: 0

Brojni građani javljaju se ovih dana Studiju B, protestujući što im je pauk odneo vozilo sa trotoara, iako nije bio postavljen znak zabrane parkiranja.


U sekretarijatu za saobraćaj objašnjavaju da na trotoarima nije dozvoljeno parkiranje, čak i kada nema postavljenog saobraćajnog znaka.
 
Česta situacija ispred Infostana (kod Carine na Novom Beogradu).
Blato-kod-Infostana.jpg


Zbog ovakvog parkiranja sam već pisao E-inspektoru Novog Beograda (ima na sajtu opštine) i dobio sam odgovor da je inspektor bio na tom mestu između 11h i 12h (tog i tog dana) i da nije ništa zapazio.

Za stubiće oni nisu zaduženi, ali sam u poslednjih par pisama (razne teme) zahtevao da ako nisu nadležni da proslede nadležnoj instituciji i uvek su mi odgovoroli da su to i uradili (u pisanoj formi na kućnu adresu).
 
Hmm, nije bas blato, ali ipak da pitam...
Na obliznjem decijem igralistu, vec neko vreme se parkira jedna S klasa. Jel bih mogao to da uslikam i posaljem/prijavim opstini?
 
relja":6f6rwulf je napisao(la):
Shifty":6f6rwulf je napisao(la):
Interesuje me i ko sadi one jelkice nakon NG? Zelenilo, ili pučanstvo? Sledeće godine ću uzeti par komada da zasadim na udarnim lokacijama.
Ja zasadio jednu ispred zgrade, komšija takođe. Primile se i rastu.
Niko ti ne brani, samo bi trebalo da pametno odabereš mesto tako da ne smeta drugom drveću. Vodi računa o sitnoj deci i ovoj malo većoj koja ne zna šta će sa viškom energije.
Ja sam svoju zasadio na mestu nekog stabla (čempres, valjda?) koje je vetar oborio.

Sad kad počne da raste temperatura je dobro vreme za presadjivanje, ja sam od prilike u martu zasadio svoju.
NBG je na pesku, pa stavi dosta one nadjubrene zemlje na dno rupe. Kad zatrpavaš koren, dobro utabaj zemlju da istisneš vazduh. i nalij dosta vode. Neko vreme treba zalivati.
I da, nemoj da koristiš vojnički ašov, ima i lakših načina :)

I to je manje-više sve što znam o tome :)
Што се тиче пресађивања, најбоље је дрво засадити сада, док је овако хладно. Хладно време му не да да почне да расте, па има времена да се "привикне" на нову средину. Ако су јелке у питању, мораћеш стално да их заливаш. Ако почну да им расту младице чим удари топло време - то је лош знак, мораш одмах да почнеш да их заливаш јер немају довољно воде. Поред зграде смо пре 5-6 година посадили 7 јелки, а и даље морамо да их заливамо када су велике врућине - иначе одмах почну да пуштају младице и осуше се јако брзо (десило се пар пута, таман се порадујеш да се јелка примила, кад цврц - осване без иглица:().

Hmm, nije bas blato, ali ipak da pitam...
Na obliznjem decijem igralistu, vec neko vreme se parkira jedna S klasa. Jel bih mogao to da uslikam i posaljem/prijavim opstini?
Ако је ауто са нашим таблицама, позови комуналну инспекцију и можда ће доћи. Ја сам звао инспекторе да дођу када се један наш гасарбајтер-џибер из Америке паркирао на травњак поред зграде (са неким ус*аним џипом, таблице Неваде АГ-007), али нису хтели да дођу - као речено им је да возила са страним таблицама не дирају...:mad: Онда сам морао да прибегнем другом начину - скинуо сам му метлице брисача ноћ уочи најављеног кишног дана. Ено их још увек у гепеку.:D Ускоро се одвукао назад у САД, али није научио лекцију - предавање ће се наставити кад се врати...:D
 
koja idiotska podela nadležnosti, nije ni čudo da je grad u komunalnom rasulu. nadam se da će ovo sve potpadati pod nadležnost komunalne policije jednog lepog dana
 
lukpot":1supmb7l je napisao(la):
Varaš se da ima dovoljno parkinga ;)
edit: I voleo bih da znam kako to da stanari brinu o zelenilu u celom bloku...znači ne govorim o zelenom pojasu oko zgrada, nego ogromnim zelenim površinama koje su svuda okolo. To je u nadležnosti gradskog zelenila
Nadleznost za zelene povrsine na novom Bg-u se lako more resiti (jer od Zelenila nema karisti) uvodjenjem blokovskih preduzeca kao npr za Belvil.
Primer:
Preduzece Blok 45
Umesto Infostanu, odredjeni iznos mesecne naknade bi isao tom preduzecu. Savet stanara vise ne bi postojao, jer je i inace besmislen. Takodje stanari bi sve komunalije placali takodje njima, a ta firma bi onda placala kome sta treba. Sve tuzbe medju komsijama bi isle preko tog preduzeca. Takodje, stanovi bi se izdavali i prodavali preko te firme. U njenoj nadleznosti bi onda bile sve zgrade tog bloka, kao i zelenilo.
Onda bi grad mogao da daje odredjenu novcanu donaciju (godisnju) za najlepse uredjen blok, pa da vidis kako bi se Nbg preporodio. :)

Stpom se tice bahatih vozaca, mislim da bi najbrze naucili, kada bi im zalepili A4 nalepnicu na sofesku. I dad pise: "Seljacina sam, parkirm na travi". Poprilicno bi vremena izgubio skidajuci to sranje...:vops:
 
Stpom se tice bahatih vozaca, mislim da bi najbrze naucili, kada bi im zalepili A4 nalepnicu na sofesku. I dad pise: "Seljacina sam, parkirm na travi". Poprilicno bi vremena izgubio skidajuci to sranje...vopi
Добру си ми идеју дао!:D
 
stf":2lk4ko5y je napisao(la):
Primer:
Preduzece Blok 45
Umesto Infostanu, odredjeni iznos mesecne naknade bi isao tom preduzecu. Savet stanara vise ne bi postojao, jer je i inace besmislen. Takodje stanari bi sve komunalije placali takodje njima, a ta firma bi onda placala kome sta treba. Sve tuzbe medju komsijama bi isle preko tog preduzeca. Takodje, stanovi bi se izdavali i prodavali preko te firme. U njenoj nadleznosti bi onda bile sve zgrade tog bloka, kao i zelenilo.
Tako se rade stvari na Zapadu, to se zove npr. condominium corporation. Svako ko kupi stan u zgradi uz njega kupuje i deonice te firme, toj firmi svi placaju odrzavanje itd.
 
DOKTOR To sam planirao da lepim po mom kraju, ali nikako da stignem da otstampam :cool: bahatoparkiram.com je ok ideja, ali previse fina za nase uslove, a slozicete se da je jeftinije nego bacati narandze. :kk:

HAZARD Pa naravno, samo ne znam kako se niko toga nije setio da uvede kod nas? Mislim da predlog poput ovog jednostavno nema negativne strane, pa zasto ga onda ne uvesti. Projekat "skupstina stanara" je za nas Srbe tesko funkcionalno resenje (iz dobro nam znanog karaktera :D ) i treba ga izbaciti iz upotrebe gde god je to moguce, tipa na Nbg, Konjarniku, Banjici, Visnjici, Vidikovcu....gde god je blokovsko uredjenje.
 
Ko je nadlezan kada parkiraju na zelenoj povrsini?Bas krenuse sada kod mene na vise mesta od jednom,ko neka zaraza se siri :o

Napravih nabrzaka tekst koji cu staviti na kola

Gospodine/gospodjo,parkiranjem vaseg automobile na zelenoj povrsini ste prekrsili zakon,molimo vas da cim vidite ovo obavestenje sklonite vozilo sa zelene povrsine jer ona nisu parking prostor i ubuduce vas molimo da ne parkirate na njima.Ako nastavite sa ovakvim ponasanjem prosledicemo fotografije vaseg automobila parkiranog na zelenoj povrsini policiji pa ce oni preuzeti slucaj a to ne zelimo ni mi ni vi.

www.bahatoparkiram.com

P.S.Evo epiloga,ispostavi da je to mladja komsinica koja zivi u zgradi i boli je uvo da trazi parking mesto,i kaze da je boli da je uvo da je kazne dok su roditelji ljuti na nju.Bem ti drzavu kada mladji nemaju svest o osnovnoj kulturi...
 
Hvala,sad znam za sledeci put,mada narod se najvise plasi policije :)
 
Vucko, svaka ti cast kad pokusavas da se na kulturan nacin izboris sa skotovima. Ali oni samo silu razumeju. Ili vreca govana po kolima, ili bar neka samolepljiva nalepnica koja se malo teze skida. A za ovu nevaspitanu bi mogao i da roditelje kontaktiras. Cini mi se da bi jedva docekali.
Doduse, ako je mladja komsinica vredna uleta, zaboravi na ovo sto ja pisem i operi joj kola. Mislim, realno, koga boli uvo za travu? :laugh:
 
Posto si probao fino, ne vredi, a drzavu tek boli dupe, probaj sa mojim predlogom par postova iznad......
 
Ja nisam neki veliki fun te akcije, pod 1 zato sto vec imamo i placamo sluzbu koja se time bavi.
Mislim da bi nalepnice-prijave-forografije pre trebalo dostavljati parking servisu, ili saobracanoj miliciji.
Imati neki site na kome se dokumentuju prijave, i opisuju postupci istog tog parking servisa i sabracajne milicije na te prijave, po meni bi bila bolja ideja.
Licno sam prijavljivao vise od 50 x ista vozila. O tome sam pisao na ovom situ. Fotografisao sam, odlazio sa laptopom u parking servis,
saobracajnu miliciju, razgovarao sa komandirom, nacelnikom. Podnosio prijave na nerad komandira sabracajne milicije.
Posle vise meseci drndanja su se sklonili. Te nalepnice takvim ljuduima malo znace, oni su gnjide sa i bez nalepnica.
Pritisak na drzavne,gradske organe koji su odgovorni i placeni za to po meni je bolji vid borbe za sredjeniji grad-drzavu.
Konkretno za taj "moj" problem sa parkiranjem na pesackom prelazu nasred trotora je bilo potrebno npr. 6 meseci da mu kazu da se skloni, pa se sklonio na neko vreme. Da nas je bilo 100 koji smo dosli kod komandira u stanicu ili zakazali sastanak sa nacelnikom, siguran sam da bi se problem resio u toku jednog dana, mozda i brze. 100 organizovanih ljudi u ovoj drzavi moze dosta da uradi, ali skoro je nemoguce naci 10 organizovonih ljudi, a kamoli 100.
 
Placamo mi stosta, pa nikom nista.
Realno je to sto koliko god pritiskao parking sluzbu i miliciju, oni nece pa nece sklanjati novija kola, vec samo krseve siromasnih ljudi! Drugo, i jos vaznije, korumpirani su do bola. Trece, ne pada mi napamet da se cimam par meseci zbog toga.

Znam za sebe, da nisam korumpiran i da posebno pizdim na besna kola, takodje, mnogo se lepse osecam da mu sam j**** mamu, nego da zovem lenju drzavu.

Sa seljecinama nema fino, ali im ne treba ni praviti stetu. Sasvim je dovoljna nalepnica preko soferke, pa da izgubi pola sata da je skida.....ako ne upali prvi put, sledeci put mu zalepiti i staklo na vratima, pa da vidis kako ce da se nauci redu.
 
stf":yk9teu60 je napisao(la):
Sa seljecinama nema fino, ali im ne treba ni praviti stetu. Sasvim je dovoljna nalepnica preko soferke, pa da izgubi pola sata da je skida.....ako ne upali prvi put, sledeci put mu zalepiti i staklo na vratima, pa da vidis kako ce da se nauci redu.
Slazem se,to je jedini nacin,boli njih uvo i za pare,ali kada moraju da skidaju nalepnicu sa soferke to ih zaboli jer moraju da rade tezak fizicki posao :)
 
Posadi nešto na zelenoh površini, nek se bori gnjida sa prirodom, a ne sa tobom. Taman ti sad kreće i lepo vreme, idealno za tako nešto. To, plus eventualno ogradica od malih kočića i miran si :)
 
Vec smo zasadili 2 jelke ali u delu ka ulici a ne ka parkingu,ce sredimo i ovo,vazno je da se persona nije juce parkirala na zelenu povrsinu,mislim da se najvise uplasila sto ne zna ko joj je to nalepio a ne policije i inspekcije.Strah od nepoznatog je cudo :kk:
 
Nekultura zivljenja + nedostatak kaznene politike = blatnjavi raskopani travjnaci.

Travnjak i zelena povrsina se u Srba ne tretira kao mesto koje oplemenjuje asfalt i beton koje okruzuje, vec kao alternativni parking prostor, potencijalna lokacija za divlji objekat ili kao mesto gde se moze odloziti otpad ili vec neka neupotrebljiva roba.

Kada i da li ce se to promeniti? Hoce, onog momenta kada prosecan prolaznik i stanovnik shvati da to parce trave i zbunja pripada njemu isto koliko i njegov dnevni boravak ili voljeni automobil. Da li ce se promeniti samo od sebe? Tesko, s obzirom da su i najsredjenije zemlje kao Svajcarska ili Nemacka primenjivale i primenjuju ostru kaznenu politiku nad prestupnicima.
 
Kaznena politika nije rešenje, već kombinovanje uključenosti u javni život sa tom kaznenom politikom. Možda ljudi parkiraju na zelene površine zato što ih niko ne pita gde će one biti i šta će na njima biti? Kako to da imamo neka od najlepših dvorišta i okućnica u Evropi, a putevi i ulice su nam blatnjavi i puni đubreta, šta mislite? :)
 
Vrh