Да покушам да резимирам тему.
Сви се на овом форуму, а сигурно и много шире, слажемо да су блато, прашина и ђубре на улицама велико ругло Београда.
Сложили смо се и да су бахати и несавесни возачи највећи разлог каљавим улицама и уништеним травњацима. Такође и неуређена градилишта.
Сложили смо се и да надлежна градска предузећа (ако се уопште зна која су надлежна) очајно споро, неажурно и аљкаво раде свој посао. Такође и да нека неодговарајућа техничка решења (ниски плочници нпр.) доприносе општој слици.
Било је предлога да се комбинацијом казнених и стимулативних мера ситуација може поправити. Ја мислим да је то тачно. Али је проблем у томе што те мере треба да осмисле и спроведу иста она градска предузећа која су неспособна и незаинтересована.
Издвојио бих предлог Булеварца - потребно је организовати неку акцију, е да би ппритиснули опет иста градска предузећа да раде свој посао. Проблем са овим решењем је што је, у суштини, то кампањска акција. Може и да успе, али чим се кампања заврши, биће опет све по старом до неке нове кампање.
Такође бих издвојио предлог који је изнео stf - да се путем обавезне наплате од становника одређеног мањег дела града (типично величине месне заједнице) месечно прикупљају значајна и озбиљна средства. Тим средствима би се финансирало уређење и одржавање околних зелених површина и осталих јавних површина и објеката (степеништа, кречења, дечија игралишта, можда мањи паркинзи... ). Одржавање би обављале мање, приватне фирме које живе од тога. И са којима је лако договорити се, као и раскинути уговор. Никако Градско зеленило.
Мислим да је зрело да се у неку акцију крене и да има људи који би се ангажовали.
Са друге стране, имам утисак да решавање проблема блата и ђубра на улицама и уништених и запуштених зелених површина не захтева превелики новац , труд и организацију.
Зато, ја са своје стране предлажем следеће.
Да се чланови овог форума организују и ступе у контакт са градским властима. Најбоље директно са градоначелником.
Верујем да је Беобилд већ довољно моћан да такав сусрет испослује.
Са друге стране, имам утисак да је Ђилас, ИПАК, нормалан човек са којим може да се разговара. И да и њему сметају исте ове ствари о којима причамо.
Да се на том састанку од градоначелника тражи да градска управа почне систематско решавање овог проблема:
- Да се крене у усвајање евентуално потребних градских одлука или чак закона. Нпр. да се легализује употреба "лисица" на точковима, да се кажњавање возача који крше прописе убрза и олакша прихватањем било чије јасне фотографије као доказа. Да се аутоматизује процедура, тј. слања казне на кућну адресу. Да се онемогући регистрација док се све доспеле казне са припадајућим каматама не плате. Итд.
Евентуално регулисање новог начина одржавања јавних површина како је описано горе.
- Да се уведе нова јединица градске управе (секретаријат или неко одељење...) чији би једини задатак био брига о очувању комуналног реда у смислу у коме овде говоримо. Ако таквих јединица већ има - угасити их или им изузети ту надлежност.
- Да се та јединица хитно опреми и обучи. Да има свакодневну и целодневну сарадњу са саобраћајном и осталом полицијом.
Да има свакодневну сарадњу са грађанством. На пример, формирао би се интернет сајт где би грађани остављали фотографијама документоване пријаве, а новоформирана комунална јединица би имала обавезу да на сваку пријаву реагује.
- Реакције би биле, наравно, према потреби. Негде би се ударили стубићи и обновио травњак. Негде би се затворило градилиште док не почне да пере точкове камиона приликом изласка на улицу. Негде би се подигли ивичњаци. А свуда би се кажњавало. Само прође момак на веспи кроз блок 24 и задене цедуљицу са казном од 5000,00 на сваки непрописно паркирани ауто. Плус ако је уништен травњак или нането блато на улицу иде додатних између 5000,00 и 50000,00. И тако сваки дан. Па ти види.
Ја нисам правник, не познајем прописе из те области. Такође сам веома слабо упознат са организацијом градске управе. Ипак, спреман сам да се укључим у ову акцију.
Ако има још спремних/вољних/компетентних... верујем да можемо да се организујемо.
Такође, верујем да можемо да се изборимо за лепши и чистији град.
Шта мислите? (Ваљда ће неко да прочита ово писаније, рука ме је заболела док га написах...)