Šta je novo?

Бициклизам

Торбицу имам за телефон, новчаник и кључ од кајле. Доле сам ставио носач бидона. Не остављам га често напољу а и кад сам остављао нисам имао проблема. Возим углавном по сувом и ретко кад после кише. Чим се пролепша време испробаћу га по граду.

Djole odličan bajs. Imao sam sličan put kao ti..godinama nisam želeo da menjam MTB sa Tourneyom iako sam ludeo sa tim menjačem...i ove godine sam uzeo i Skotov Metrix sa Clarisom...sličan je kao tvoj Giant...telo i točkovi drumaša a volan flatbar...nebo i zemlja voznja u odnosu na ranije...svakako i dalje imam i stari koji vozim uglavnom kada idem na mesta gde znam da ću morati da ostavim bajs bez nadzora.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Хвала на похвалама, МТБ којег још увек имам је на продају јер немам где да држим 2 бајса и не треба ми више. Ја нисам имао избор бајса. Током ванредног сам хтео да га купим и онда ми је улетео комшија који ми је дао Capriolo GTX 48cm челик 26" гуме фул вешање и Tourney а нисам пре тога возио од дванаесте године. Извозах га лепо и са њим сам прешао око 200км сигурно а да је ужасан јесте. Дајем га за 50 евра ако успем да извучем толико. Овај Giant је врхунска машина и на лето ћу му ставити нове Schwalbe гуме али о томе када дође време. Удобан је за вожњу иако нема вешање.

Da li imate iskustva sa aauto nosačima za bajs? Prvenstveno ciljam one krovne - da li su univerzalni (tj kad kupim drugi auto da li mogu da ga zadržim) ili se prave prema modelu, što često viđam u oglasima, da li postoje adapteri i za kofere koji se pored bajsa mogu držati na krovu? Da li se i koliko menja aerodinamika vozila pri većim brzinama, posebno na autoputu?

Ево да ја питам: немам рупу за ногару, да ли може на било који начин да се стави?

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811030#p811030:d43hdogq je napisao(la):
tragac » Čet Jan 07, 2021 12:07 pm[/url]":d43hdogq]Da li imate iskustva sa aauto nosačima za bajs? Prvenstveno ciljam one krovne - da li su univerzalni (tj kad kupim drugi auto da li mogu da ga zadržim) ili se prave prema modelu, što često viđam u oglasima, da li postoje adapteri i za kofere koji se pored bajsa mogu držati na krovu? Da li se i koliko menja aerodinamika vozila pri većim brzinama, posebno na autoputu?

Thule ima sledeci sitem (ja koristim Thule)
Sve je univerzalno, osim delova mountova koji idu na krov. Posto nemaju svi proizvodjaci automobila iste rupe za srafljenje. U principu, ako novi automobil ima drugacije srafljenje, treba da se zameni unutrasnji deo mounta - srafovi i metalna baza.

Osnovni deo nosaca su 4 mounta (stope) koja se srafe na krov i 2 poprecne sine - na koje se montiraju nosaci za sve i svasta.

Npr - nosac za bajk, koji ide preko. Kofer za stvari ili skije, takodje.

Prema preporuci u uputstvu, ako imas bajk montiran na krov, ne bi trebalo da se vozi preko 130km/h. Nosaci i kada su bez kofera ili bajka menjaju aerodinamiku, u sustini nece se nesto bitno povecati potrosnja, ali ce auto biti bucniji u kabini.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=811031#p811031:35whk4bq je napisao(la):
Djole Pevcanin » Čet Jan 07, 2021 12:11 pm[/url]":35whk4bq]Ево да ја питам: немам рупу за ногару, да ли може на било који начин да се стави?

Imas ove sto se montiraju na zadnju viljusku

https://fanatic.rs/nogica-podesavajuca- ... trong.html

Наручићу са Алиекпреса. Хвала на линку.

На Алију је прескупо, на Joom-у је 840 дин а где бих могао да је нађем јер нема ни у Планет бајку по нормалној цени? Фанатик нема.

Zaboravi na Kineze - shipping im je otišao previsoko.

Sada je malo mrtva sezona za bici delove, ali na proleće ćeš sigurno naći.

Ne znam da li i dalje na NBG buvljaku postoje one dve tezge sa bici opremom u prvom redu - tamo je sigurno bilo takvih nogara.

Ићи ћу на бувљак. Нашао сам неку на неком сајту за 610 дин. Ако је достава 300 дин, поручићу са Joom-а.

U vrlo malo budženja, možeš da instaliraš nožicu https://www.markonisport.rs/sr/proizvod ... u-podesiva

Potrebne su dve metalne pločice sa rupom gde može proći zavrtanj od nogice. Ima ih u prodavnicama šrafovske robe.

Naravno, staviš neku gumu na ram da ga ne oštetiš.

budzenje-nogice-2.jpg
budzenje-nogice.jpg

@Astrodule, ja bih izbegao to resenje, jer je oslanjanje nozice pomereno sa leve strane na sredinu bicikla i to bi bilo jako nestabilno.
Jednostavno, ne isplati se budzenje za 300 din, da je neka ozbiljnija suma pa ajde...

Ova nožica jeste za montažu na sredinu.

Jeste nestabilnije, ali realno se nožica koristi retko, barem ja. Ako bicikl negde ostavljam onda je skoro uvek naslonjen i uvek vezan.

Dve pločice koštaju ukupno stotinjak dinara, ali naravno da je bolje montirati fabričko rešenje.

Ланац качи лим од мењача код средњег погона и много се чује у току вожње, да чи је мењач раштелован?

Ускоро стављам Schwalbe Marathon Plus 33x700 на оба точка.

Jeste. Pogledaj da li kod ručice menjača postoji neki točkić kojim se sajla zateže/opušta. Ako nema kod ručice, onda ima neki sistem kod mesta gde sajla ulazi u menjač (dva.

Dok to radiš gledaj u taj lim kroz koji prolazi lanac, videćeš kako se pomera, pa samim tim odaberi onaj smer koji odvaja lim od lanca.

Ручице предњег мењача?

Јел довољно само да одвојим ланац од тог лима?

Јел постоји шанса да зезнем ствар?

Pa ne bi trebalo. Naravno, ništa na silu.

A i preporučljivo je da to naučiš. Naravno, ako se zentaš - pravac servis i zamoli servisera da gledaš dok on to popravlja.

Сутра га возим у сервис јер немам никакав шраф, само могу мало сајлу да попустим, само то.

Sent from my LGL322DL using Tapatalk

Мењач наштелован. Додат ми је четврти положај на средњем погону. Ланац гребе од прљавштине тако да ћу очистити и њега и ланчанике. Смем ли да их оперем цревом и одмашћивачем?

Sent from my LGL322DL using Tapatalk

Možeš, ali posle toga moraš da ga nauljiš. Ulje za šivaće mašine ili namensko ulje za lanac.

Nije mi jasan taj četvrti položaj? Kako ti je dodat?

Vrh