Šta je novo?

Аутокоманда - три нове улице ка ауто-путу

Eksproprijacija :grand:
Куће око полупетље Душановац су пре цирка 50 година откупљене, али нису срушене. У те куће су се уселили Роми, тражећи доступна решења у борби за голи опстанак.

Овде не наседајте на кампању ултранационалиста, који окривљују Роме за нешто за шта је крива држава од СФРЈ до овамо. Рецимо, у Холандији постоји нешто што се зове "antikraak", мохућност легалног становања у објекту предвиђеном за рушење уз малу кирију, уз услов да пристанеш да останеш без таквог смештаја са упозорењем 4 недеље пре рока обавезног напуштања објекта. У садашњем случају, Роми имају потпуно право да траже од државе алтернативни смештај, по логици људских права и минималних цивилизацијских вредности. На држави је да осмисли одржив систем привременог смештаја и управљања напуштеном имовином и имовином предвиђеном за рушење.

У Белорусији се, рецимо, напуштене некретнине надгледају 3 године, и ако три године власник не измирује обавезе и не доводи имовину у поредак, држава конфискује и или даје на лицитацију, или уступа породицама за нужни смештај.
 
@solecar Ti se možda sećaš - koliko tačno ima otkako su kompletno sagradili ovo njesra, a nisu ga pustili u opticaj? Kad je beše završeno, jel bio decembar 2021. u pitanju?

Ako ne čak i novembar 2021?
Tako nekako. Ne znam napamet, ali znam da sam kačio fotografije i jedino tako mogu da proverim. Pogledaću na kompu da li imam sačuvane fotrografije iz perioda kada su raskrčivali šiblje i samoniklo drveće između Tabanovačke i Triše Kaclerovića, jer to je okvirno vreme početka radova.​
 
@Karlo del Ponte Za goli opstanak se ne bori blizu centra grada....
No da zanemarimo tu nebilozu o ljudskim pravima, na osnovu Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa, oni mogu imati neka prava na osnovu nezakonite državine, pod uslovom da se radi o npr drugoj ili trećoj generaciji i da su savesni držaoci (nesvesni nezakonitosti toga što rade). U tom slučaju, ako mogu da pokažu 20 godina državine, onda mogu i da steknu svojinu. Ali ako ćemo na njih da krenemo da primenjujemo zakone, da počnemo od socijalnih službi, saobraćaja, ugrožavanja bezbednosti, zagađivanja....
 
Jasno je svima da nemaju svojinu. Ne moraju imati svojinu da bi imali pravo koriscenja, u tom slucaju je rok 10 godina. Sa obzirom da je u pitanju drustvena svojina tesko je dokazati da je drzavina manjkava jer verovatno niko nije pokusao da ih izbaci odatle. Niko ne trazi da im se isplati novac nego da im se pronadje drugi smestaj na koji ce drzaoci pristati, sto je minimum sto drzava moze da uradi.
 
Cemu se mi radujemo, sto ce da grade nekih par Novih, a ni ove "nove" nisu otvorili. Potpuna nebuloza, sklanjajte dzersi barijere i otvarajte ovo, Vozdovac se gusi u saobracaju. Sada radim na Zvezdari, od Cvetkove pijace do Autokomande mi prosecno treba vise vremena nego od auto komande do Zarkova. Da li shvata neko u ovom gradu kolika je to nebuloza.
 
Ах добро, биће ово готово за неких 20ак година. Прво да заврше метро, национални стадион, космодром итд.
Са ”валидатором” као градоначелником, биће нама весело.
 
У саобраћај ће се пустити када Градски секретаријат за саобраћај одобри пројекат за саобраћајну сигнализацију код дела саобраћајнице Нова 8, тј. раскрсница сервисне саобраћајнице која је паралелна са ауто-путем и Прешернове улице, а тај пројекат је радило предузеће Модел 5. Пројекат је враћен на допуну, на побољшање саобраћајног решења. Чим буде новости око овога, јављам.

Иначе Дирекција за изградњу града Београда, још увек није објавила јавну набавку за изградњу спајања сервисне саобраћајнице тј. саобраћајнице Нова 8 и ауто-пута !

Мали потсетник на моју поруку од 01.априла 2022.године https://forum.beobuild.rs/threads/Аутокоманда-три-нове-улице-ка-ауто-путу.4068/page-9#post-942031
Postovani, dali imate kakvu informaciju kada ce pustiti u saobracaj ove tri ulice.
 
20211201-154712.jpg

Prođe godinu i po dana...
 
Poslednja izmena:
Jesu pustili izlaz/ulaz dole sa autoputa ili ne?
 
Aha, videh ovaj valjak pa rekoh možda su nešto uradili da puste taj patrljak puta ali moša🙄😒
 
Ne znam da li su nešto sklanjali ili ne, jer nikakve barijere nisam video.
 
Vozili jesu, ne znam da li je to sad redovno stanje ili je u pitanju bilo nešto vanredno zbog protesta, ne prolazim tuda svakodnevno, pa ne mogu da dam definitivan odgovor.
 
Не вози се тим саобраћајницама. Може само саобраћајницом (део Нова 4) између Трише Кацлеровића и Табановачке
 
Vrh