dragan
Professional
Kako je tamo?
Pošto na forumu ima dosta ( 50%?) članova koji žive i rade ( studiraju) u inostranstvu ili su
duže vreme boravili u stranim državama, mogli bi ovde da razmene svoja iskustva, a mi 'ostali'
da dobijemo info iz 'prve ruke' o uslovima života i rada u dijaspori, tj. kako je tamo ... daleko.
.
više verujem članovima ovog foruma ( ali, ne baš svima), nego nekim medijima koji pišu o dijaspori.
Pošto na forumu ima dosta ( 50%?) članova koji žive i rade ( studiraju) u inostranstvu ili su
duže vreme boravili u stranim državama, mogli bi ovde da razmene svoja iskustva, a mi 'ostali'
da dobijemo info iz 'prve ruke' o uslovima života i rada u dijaspori, tj. kako je tamo ... daleko.
.
jovanovm":207v51of je napisao(la):..... u Americi ti je minimalac 560EUR/880USD mesecno ($5.50/h*40h/nedeljno*4nedelje), pa
opet ljudi zive mnogo bolje, cak i sa tim minimalcem...
EDIT: E, da i navrh toga na tu crkavicu placaju porez od 14% svakog 15. Aprila Mamu im lopovsku...
Milance":207v51of je napisao(la):Mozda ali bi meni bio interesantan podatak koliki je minimalac... Time znas koliko lose zive
oni najugrozeniji koji uopste primaju neku platu. Ali svakako ni to nije dovoljan pokazatelj sam za sebe.
Vlada Kalif":207v51of je napisao(la):$6.55 na saveznom nivou (projektovano na $7.25 od 2009), $8.00 u Kaliforniji. Baš sam malopre pročitao sa table pored lifta. Prekovremeno se obično plaća 1.5x na poslovima koji se plaćaju po satu. Bogatije države ti vrate kompletno sav državni porez koji si platio ako malo zarađuješ, s' tim da je to malo baš malo; savezni porez raste progresivno, i nema praštanja. Većina ljudi, praktično svi koji imaju neki posao koji zahteva kvalifikaciju, zarađuje daleko preko minimalca -- minimalac plaćaju srednjoškolce i studente, čistače, kelnere (mada kelneri od napojnica umeju da zarade super kintu).
Hrana, odeća, kompletno sva roba, benzin, komunalije manje koštaju u južnoj Kaliforniji nego u Beogradu -- ja naravno nemam pojma, ali su mi bili mama i tata u februaru pa je redovno padalo "e, a znaš koliko je ovo kod nas?" svaki put kad odemo u prodavnicu. Stanarina i nekretnine su značajno skuplji ovde, kao i sve vrste osiguranja (kasko, zdravstveno). Izlaženje, iz mog iskustva, košta neznatno manje (ali definitivno manje) u Los Anđelesu nego u Beogradu, mada to ume da varira već zavisi od toga gde ideš. Pričam u apsolutnim brojevima, kad se sve podeli sa prosečnim platama, balans ide na štetu Beograda, naravno.
Kad sve stvari staviš u perspektivu, život u Beogradu je zapravo izuzetno skup. Sad sam video da je malo gore u ovom sledu poruka bila jedna sa statistikama za Zagreb, Sarajevo, Skoplje i šta ti ja znam koja kaže nešto slično. Mišković koliko čujem sve bogatiji i bogatiji.
Ako te zanima još nešto, šibni mi porukicu.
Pozivam 'jovanovm' i ostale članove da nastave sa postovima i prenesu nam svoja iskustva što realnije, jerrelja":207v51of je napisao(la):@Vlada Kalif
Pa ti onda idi u Južnu Kaliforniju ako ti je tamo bolje
Šala, ma ljudi kod nas nisu svesni koiko su životni toškovi kod nas u stvari naduvani...
više verujem članovima ovog foruma ( ali, ne baš svima), nego nekim medijima koji pišu o dijaspori.