Šta je novo?

Železnice - svaštara

Lokomotiva 06-013  1957 god.jpg

Lokomotiva 06-013 1957. god.

PT voz Topčider-Niš, slikan na stanici Ripanj proleća 2018. Ovo je jedan od poslednjih RVR-ova koji su vozili u međumesnom saobraćaju mimo BG Voza i Panvoza, linija je prebačena na Prokop nakon zatvaranja stanice Topčider sa koje je kretala oko 15 popodne, nekad je na njoj saobraćao RVR a nekad lokomotiva sa vagonima i sećam se da je bio najniži PT tarifni rang, posle su uveli Flirt i pretvorili liniju u Re voz. Mislim da sam dosta davno još pre 6-7 godina u Resniku video i jedan RVR na liniji Prijepolje Teretna-Beograd, i koliko se sećam imao je neko jezivo kašnjenje, dal 2 ili 3 sata u dolasku. Bila je najgora zima, januar mesec a grejanje upitno u tako staroj garnituri, srećom nisam putovao njime. Samo je šteta što nisam imao prilike da RVR fotografišem u lajkovačkoj, valjevskoj, užičkoj, pribojskoj i obe prijepoljske stanice, verovatno neću ni imati jer teško da će ikada više voziti barskom prugom dalje od Lazarevca. A i garniture BG Voza se približavaju kraju svog životnog veka.

APDC1034.JPG
APDC1036.JPG

PT voz Topčider-Niš, slikan na stanici Ripanj proleća 2018. Ovo je jedan od poslednjih RVR-ova koji su vozili u međumesnom saobraćaju mimo BG Voza i Panvoza, linija je prebačena na Prokop nakon zatvaranja stanice Topčider sa koje je kretala oko 15 popodne, nekad je na njoj saobraćao RVR a nekad lokomotiva sa vagonima i sećam se da je bio najniži PT tarifni rang, posle su uveli Flirt i pretvorili liniju u Re voz. Mislim da sam dosta davno još pre 6-7 godina u Resniku video i jedan RVR na liniji Prijepolje Teretna-Beograd, i koliko se sećam imao je neko jezivo kašnjenje, dal 2 ili 3 sata u dolasku. Bila je najgora zima, januar mesec a grejanje upitno u tako staroj garnituri, srećom nisam putovao njime. Samo je šteta što nisam imao prilike da RVR fotografišem u lajkovačkoj, valjevskoj, užičkoj, pribojskoj i obe prijepoljske stanice, verovatno neću ni imati jer teško da će ikada više voziti barskom prugom dalje od Lazarevca. A i garniture BG Voza se približavaju kraju svog životnog veka.

Pogledajte prilog 245483Pogledajte prilog 245484
Pozdrav,

Imao sam priliku 2015te godine da putujem tim vozom Bgd - Prijepolje krajem septembra /na 35+ stepeni/ čak 3x: prvi, jedini i poslednji put! kičma = ćao, štroka = neopisiva, vrućina = nepodnošljiva, horor...

pozdrav,

Petar

Flirt na stanici Aleksinac, koja se zapravo nalazi u susednoj varošici Žitkovac 3,5 kilometara od tog grada. Na niškoj pruzi i Ražanj ima stanicu skoro 14 kilometara daleko od istoimenog mesta, nalazi se sa druge strane autoputa i deli je sa selom Cerovo.

APDC1141.JPG
APDC1142.JPG
APDC1140.JPG

Re Niš-Preševo čeka polazak na niškoj glavnoj stanici. Po RV 2017/2018 su postojala dva voza dnevno iz Niša ujutru i uveče, mislim da je sve obavljala ova jedna kompozicija sa polaskom iz Preševa oko 3 ujutru i oko podneva, pred sam zatvor pruge su povremeno puštali i 711, pitanje je šta će voziti na toj liniji ako je ponovo uvedu posle završetka radova pošto čujem da ovi putnički vagoni više nisu u upotrebljivom stanju, a Flirtova i dalje neće biti dovoljno da pokriju baš sve elekrifikovane pruge. Ovo je takođe bila jedina železnička veza Bujanovca, Vranja i Vladičinog Hana za bilo gde nakon što su još pre desetak godina ukinuti svi međunarodni vozovi do Skoplja i Soluna.

APDC1134.JPG

Ови 711 су ко овце. Иду на испашу. Увек у великој трави.

Pozdrav,

Imao sam priliku 2015te godine da putujem tim vozom Bgd - Prijepolje krajem septembra /na 35+ stepeni/ čak 3x: prvi, jedini i poslednji put! kičma = ćao, štroka = neopisiva, vrućina = nepodnošljiva, horor...

pozdrav,

Petar
Poslednjih godina pre uvođenja Flirta na putničkim za Prijepolje je gotovo uvek išla kompozicija za BG voz plasticnim sedištima, ako kmaš sreće budu tapacirana.

Ja sam 2014.zakačio čak IC voz sa plavim plastičnim sedištima bez tapacirunga, koji se pojavio u poslednjem trenutku kao neka zamena. Imao sam čak i rezervaciju 😂. To je bilo moje poslednje međugradsko putovanje sa RVR.
Inače, RvR gotovo nikad nije imao problema sa grejanjem, uvek je bilo sigurnije zimi ići sa njim nego klasama, koje su bile kao rulet, jedna greje jedna ne.....

Vrh