Posto smo svake godine putovali vozom iz Pariza u Beograd u tada direktnom vozu 220/221 Pariz-Beograd zvani Simplon Express, kod mene se razvila jako rano fascinacija prema vozovima pogotovu kad se uzme u obzir da kad si malo dete visok metar i zilet i vidis impozantnu zeleznicku stanicu Paris Gare de Lyon sa njenim staklenim krovom, originalnim SNCF "brizitkama" i tada prilicno nov narandzasti TGV koji je izgledao kao svemirski brod u odnosu na sve sto se kotrlja na sinama, to je bilo zaista za pamecenje i nesto sto moze da pokrene ljubav prema vozovima kad si jedan mali decak.
Nazalost generalno i u svetu je vozoljubiteljstvo u strasnom opadanju ali to je prevashodno zbog cene modelarstva koja dostize neverovatne cifre a i zbog mentaliteta novih generacija tj vozovi su sada manje interesatni jer se sve vise manje svodi na EMV garniture.
Meni kao klincu su kupovali krajem 80ih i pocetkom devedesetih HO setove Lima i Jouef koji su tada kostali 399 francuskih franaka (60 evra) i tada su jos i bili pristupacni, posle za svoj 9ti rodjendan dobio prvi marklin HO set za 989 franaka (145 evra) i secam se da sam za 12ti rodjendan dobio poklon od bake Marklin-ovu dizelku DB model BR216 koja je kostala 1000 franaka odnosno 150 evra. (i dalje imam te vozice ostali kod mame u francuskoj)
Tu se moja vozoljubiteljska avantura zavrsila jer se rodila strast prema arhitekturi u medjuvremenu inace bi sada bio kolega sa
@mvbg1
Pogledajte cene Marklin novih setova, ono je ludnica 500 evra pa na dalje, lokomotive kostaju preko 200 evra po komadu.
To je skup hobi i za zapadnjake a zamislite tek ovde u Srbiji. Pritom i da se ne lazemo, od kad se pojavio gejming i postao popularan u poslednjih 30+ godina, vozoljubiteljstvo je u konstantnom opadanju jer deca se igraju igrica a ne vozica nazalost... a i mnoge firme koje su pre par decenija proizvodile elektricne vozice su se pogasile, ostali samo najveci proizvodjaci a i njima je tesko da opstanu.