Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Све активности су упрте око тога да се теретни саобраћај пусти до 15.08. ТК ће привремено бити у Београду, док се не провери станична зграда у Новом Саду.

Све активности су упрте око тога да се теретни саобраћај пусти до 15.08. ТК ће привремено бити у Београду, док се не провери станична зграда у Новом Саду.
Tako nam je i preneo vođa puta.
Bio sam baš prijatno iznenađen mogućnošću da se može upravljati saobraćajem iz Beogradske TK severno od Novog Sada.

Ne postoji TK Novi Sad sa tehničkog aspekta, sva oprema za kontrolu pruge je u Beograd Centru, to u NS su samo televizori, kompjuteri, stolovi i stolice. Ako imaš brz i stabilan internet može da se naprvi da TK sala bude u tvojoj dnevnoj sobi ;)

• Sviđa mi se
Reagovanja: bit
Није баш да може од било где. Потребна је веза са оптичком мрежом железнице, ако се не варам. Зато је одлучено да буде у Београду, јер постоји оптичка повезаност и канцеларија где ће све то бити смештено. Биће посебно од ТК Београд Центар.

Optika garantuje stabilnost u protoku, brzina ovde nije toliko bitna. Pakete podataka za kontrolu i upravljanje ne zanima mnogo da li putuju optikom, bakrom ili kroz vazduh. Teoretski upravljanje može da se radi iz bilo koje tačke u zemlji koja ima pouzdanu vezu.

И онда дођу лопови и украду парче кабла...

Za vreme Jugoslavije srbin je upoznao koriscenje kucnog lifta u zgradama
Sada se srbin upoznaje sa konceptom javnog lifta napolju, kako to funkcionise i da li treba da se odrzava.

слика портала за КМ у Руми:

IMG-20250715-171641.jpg

а ево и још неколико слика ЖС Рума:

IMG-20250715-164554.jpg
IMG-20250715-164810.jpg

IMG-20250715-164816.jpg
IMG-20250715-165801.jpg

воз за Шабац:

IMG-20250715-165345.jpg

IMG-20250715-165650.jpg

и КП-ов воз са житарицама. хтео сам и да га снимим, али ми је отправница рекла да је забрањено снимање. јебо их тај ретардирани СФРЈ закон и правилник

IMG-20250715-171028.jpg

слика портала за КМ у Руми:

IMG-20250715-171641.jpg

а ево и још неколико слика ЖС Рума:

IMG-20250715-164554.jpg
IMG-20250715-164810.jpg

IMG-20250715-164816.jpg
IMG-20250715-165801.jpg

воз за Шабац:

IMG-20250715-165345.jpg

IMG-20250715-165650.jpg

и КП-ов воз са житарицама. хтео сам и да га снимим, али ми је отправница рекла да је забрањено снимање. јебо их тај ретардирани СФРЈ закон и правилник

IMG-20250715-171028.jpg
Ovo deluje kao da nisu ni poceli da rade na popravci mreze :/. Ako sam u pravu ..neverovatno.

Zakon ne postoji, ne mogu ti ništa, policija u najboljem slučaju može da te legitimiše, ali nema osnov da te tereti / privede.
Tako znaju da zovu, a ovi im u PS samo spuste slušalicu, neće da šalju patrolu za to.

Zakon ne postoji, ne mogu ti ništa, policija u najboljem slučaju može da te legitimiše, ali nema osnov da te tereti / privede.
Tako znaju da zovu, a ovi im u PS samo spuste slušalicu, neće da šalju patrolu za to.
Tо је вљд нешто преостало из ОНО и ДСЗ, закон вљд и даље постоји, сумњам да су ишта мењали, али баш никог није брига за њега.

Дебилана са забраном снимања. Требао си прошетати до депоа. Има тамо олупина Шинобуса.

То што сијају не значи и да раде тј. да су пуштени у рад. Колико ми је познато, у Суботици станична поставница и даље није у функцији и све се ради ручно као и пре.

То што сијају не значи и да раде тј. да су пуштени у рад. Колико ми је познато, у Суботици станична поставница и даље није у функцији и све се ради ручно као и пре.
Onog dana kada smo bili na upoznavanju sve je bilo pogašeno u Subotici.
Taj dan su na Sajlovu ponovo sve uređaje privremeno aktivirali i probali. Od skretnica do signala.

Ne postoji zakon niti pravilnik, ali postoji odluka savezne vlade iz 2005. godine koja je još uvek na snazi: Odluka o određivanju vojnih i drugih objekata i rejona koji su zabranjeni za osmatranje, snimanje i pristup i o merama za njihovu zaštitu. Reč je o objektima ili delovima objekata u kojima su smešteni veliki tehnički sistemi, preduzeća i druga pravna lica od posebnog interesa za odbranu zemlje; objekti u kojima se proizvode, skladište ili čuvaju predmeti ili vrše usluge od posebnog značaja za odbranu zemlje; investicioni objekti značajni za odbranu zemlje.

Intesantan je član 11. te odluke koji kaže da objekat na kome je zabranjeno snimanje i osmatranje mora da bude vidno obeležen odgovarajućom tablom:

1753172226185.png

Ja сам те ознаке забране фотографисања видео само на војним објектима и неким МУПовим. На жеелезници нигде. А и све је то бесмислено у доба дронова, гуглових снимака свега и свачега и са улице и из ваздуха и свемира.

Kod vojnih objekata mislim da sada ima ona velika tabla gde piše Zabrana osmatranja, snimanja i pristupa (tako nekako) i to postavljaju uz ogradu kompleksa a na ulazu su ime manje gde je piktogram za zabranu snimanja, pušenja, šorca...tako neke stvari.
A onaj saobračajni znak sa precrtanim fotoaparatom je uvek bio kod brane u Međuvršju.
Čak sam ga i sad našao iz snimka iz aprila ove godine ali je toliko bled da ne može da se vidi sem ako ne znaš da je tu negde bio još odavno xD

01.jpg

A 2015 je čak i bio ona tabla sa tekstom, sada je nema. Malo pre onog znaka.

02.jpg

Ali logično je da je država brinula da se vitalni objekti za bezbednost zemlje ne snimaju. A železnica je svakako deo toga.
I sada sve države vode o tome računa. Čak ni na nekim satelitkim snimcima su neke zone zamućene. Npr u BGu je lošiji snimak cele Banjice sa Dedinjem i Topčiredom, vosjka na Zvezdari, vojna marina kod Ušća... Tu nema ni 3D. Nekad je bio i Generalštab zamućen.
E sad, što danas imamo dronove, gomilu satelita koji snimaju svašta pa onde ovo gubi smisao. Ali i tu ima nekih restrikcija.
Iskreno ni ja kao građanin države koja bi trebala da vodi računa o sebi ne bih voleo da svako može da mi se mota oko npr nuklearnog reaktora i da ga snima (parafraziram) xDDD
Za železnicu 99% nema poente. Možda neki magacini, ili nešto što ima veze za ovjni transport i logistiku. Ali putnički je totalna glupost, pa vozimo se njima xD

Ja сам те ознаке забране фотографисања видео само на војним објектима и неким МУПовим. На жеелезници нигде. А и све је то бесмислено у доба дронова, гуглових снимака свега и свачега и са улице и из ваздуха и свемира.
Ima na hidroelektranama. Ali svejedno možes da je vidiš na google maps detaljnije

Šteta što ne proveravaju stabilnost urušenog dela! Mogao si da nas poštediš ovog naslova ;)

Vrh