Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Na 18 EMV 412/416 i 26 klasičnih kola predviđeno je skidanje grafita samo sa prozora i delova oplate gde se nalaze oznake, dakle ne kompletno skidanje grafita. Izuzetak su vagoni i garniture koje nisu bili grafitirani, pa su u međuvremenu dobili grafit. U tom slučaju će ceo grafit biti uklonjen.
Što se ostalih vozova tiče, sa njih će grafiti u potunosti biti otklonjeni.
 
а прави назив насеља је Земун поље. стандардни ниво дебилизма у железничким предузећима
Stanica je oduvek imala zvaničan naziv Zemunsko Polje a zanimljivo je da se debata o tome vodila još pre skoro 50 godina.
To mu dođe kao tradicija javašluka.
List ''15.April'' 1977.
Septembar 1977..jpg



Red vožnje Beograd - Zagreb 1969.god.
RV1969..jpg
 
Jedini način da se prekine sa grafitiranjem vozova je da iscrtani grafiti budu odmah uklonjeni. Mora se shvatiti da je iscrtavanje grafita uzaludan posao, da će sasvim sigurno biti uklonjeni u narednim danima. Kao i da je potrošeno vreme, novac za sprejeve, rizik od kazne i trajno uništeno njihovo ,,umetničko delo" i ,,momenat inspiracije" sigurna posledica grafitiranja.
Tako da je zahtev da se čišćenje grafita izvrši u roku od 48 sati od zahteva korak u pravom smeru.

Zanimljivi su brojevi vozova navedeni na konkursu. Očigledno su predvideli i nove EMV koji dolaze tokom sldeće godine.
Konkretno, reč je o ukupno 119 voznih garnitura – 60 elektromotornih garnitura, 33 dizelmotorne garniture i 26 klasičnih kola, navodi se u javnoj nabavci.

Svakako da će ih momentalno skidanje grafita obeshrabriti, ali zato čim jedna zvrljotina uspe da opstane kraće vreme na vozu će opet podstaći bagru da nastavi sa time. Reč je o klasičnom vandalizmu, postoje mesta gde zaista nije problem da stoje grafiti, u ovom slučaju bih kazne promenio u ogromne novčane ili društveno koristan radi. Primera radi, uhvatiti samo jednog idiota koji to radi i čim nastane grafit naplatiti ogromnnu kaznu ili ako nema para zvati ga da dodje da čisti. Nekoliko puta u toku nedelje da se javlja u depo da čisti sam, a kada mu postane teško neka pozove i drugare koji su crtali sa njim da mu pomognu. Dokle god st*** ne shvata koliku štetu pravi neće se smiriti. Isto kao što vlasnik psa treba da čisti za svojim ljubimcem, a ne da se plaća posebna firma koja će od naših para da radi njegov posao.
 
Zašto te stare kompozicje ne bi bile iscrtane grafitima ali na manjem prostoru i u dogovoru sa samim železnicama. Mislim da bi se lakše našla sredstva, a i sami “umetnici” bi pazili na svoja dela, obnavljali ih, osvežavali.
 
Имамо широм града брдо примера како ти "уметници" немају поштовања према туђим муралима и лепшим графитима. Њима је битно само да се потпишу.
 
Svakako da će ih momentalno skidanje grafita obeshrabriti,
Обесхрабрује само висока новчана казна, сопственоручно скидање својих или жврљотина своје "сабраће", или друштвенокористан рад у трајању од неколико стотина сати. За странце 3х више
 
Zašto te stare kompozicje ne bi bile iscrtane grafitima ali na manjem prostoru i u dogovoru sa samim železnicama. Mislim da bi se lakše našla sredstva, a i sami “umetnici” bi pazili na svoja dela, obnavljali ih, osvežavali.

Pokušali su Hrvati sa njihovim "Mađarima".
FB_IMG_1698014070048.jpg


NIje upalilo, samo su krenuli preko da šaraju.
FB_IMG_1698041219262.jpg
 
Meni se bilo baš dopalo, gledao sam fotke iz svih uglova, bilo je zanimljivih motiva na EMV-u. E sada, nije upalilo jbg.

Po meni, nerešiv je problem šaranja na RVR-u, to je trebalo da se seče u korenu još početkom 2000tih, danas se razvio kult koji je nemoguće zaustaviti. Dolaze grafiteri sa svih kontinenata samo da bi im grafit zasijao na 412, to ne možeš zaustaviti.
 

Prilozi

  • ZP.JPG
    ZP.JPG
    245 KB · Pregleda: 154
Toponimi su ljudski konstrukt, kao što je i. MZ Singidunum
Slično je i za Lastru na barskoj pruzi. Iznad stanice proteže se brdski masiv koji nosi naziv Lastva, samim tim i ž.st. nosi naziv Lastva. Iz nekog razloga stanica se zove Lastra iako nigde u okoloni nema nečega što se zove Lastra :)
 

Prilozi

  • Lastva.JPG
    Lastva.JPG
    398,1 KB · Pregleda: 144
Pozdrav,

U stanici Zemun na 9om koloseku stoji OBB-ov taurus sa 2 gošina z1 vagona, ima li neko info otkud on tu/kojim povodom/o čemu se radi?
pozdrav, Petar
 
Занимљиво да нису ни све 711 обухваћене уговором о графитима, колико их је беше хаварисано и расходовано од 39?
 
Vrh