Šta je novo?

Železnička stanica Vukov Spomenik

Spuštanje perona 340.000eur samo za projekat i nadzor.
Ima li neko iskustva da mi odagna sumnje da je ovo preskupo?
Mislim da je skroz realna priča. Biće to izuzetno skup projekat ako želimo da liči na nešto iole pristojno.
Šteta je što se ponovo troše pare na osvetljenje, a postojeće još uvek nije izašlo iz garancije. Ali eto barem imamo sreće da je zamena eskalatora probila rok za realizaciju više od dve godine, pa sad imaju priliku da ih ukroje u novi nivo perona. Verovatno uz doplatu od još pola miliončeta Klemanu :)

Svakim danom je sve prljavije, štrokavije, zaraznije. Mrtve ptice, pacovi jure...

20251008_022728.jpg
20251008_022840.jpg

20251008_022849.jpg

Ovo namerno ostavljaju prljavo i zapušteno da što pre propadne toliko da mora sve da se menja. Ugradnja, pranje para, prvi put od velikog praska neko to sređuje...
Godinama sam tuda prolazio. I jeste uvek bilo štrokavo, prljavo...ali nikad nije ovoliko. Uvek postoje sistemi da grad / država uzmu to i srede. Kao što su do skoro barem koliko toliko čistili, a i tako će morati da odrade kada krenu u sređivanje

Zatvoren je sam ulaz na stanicu odatle al je i dalje u neposrednoj blizini, samo ta vrata dele, pa sam stavio na ovu temu... al moglo je i u podzemni prolazi sad kad razmislim. Meni je čudno da ljudi koji ipak drže neke lokale tu koji rade, ne očiste barem sami kad već nema nadležnih službi da to urade.

I to se lepo vidi. Mada i u železničkom delu više nije tako čisto kao što je nekad bilo (makreri po pokretnim stepenicama, nalepnice, wc...). Daleko da je to neka katastrofa, samo se sećam da toga pre nije bilo.
Ali grad da hoće, on lako može da to sredi. To je javni prostor i on može pravno da uskoči zbog bezbednosti da to sredi. Postoje razni modaliteti pa čak i ako je neko privatno lice.
Nacionalizacija ili tako nešto slično je najekstremniji oblik oduzmimanje privatnog poseda, pa tako može da se uđe na posed i sredi ako treba. Ne treba ga primenjivati svakako i protiv toga sam.
Meni pada npr sistem kako su sređivali fasade. Obezbedili pare, rekli to je u intereseu grada, neki objekti su pod zaštitom i moraju da se traže dozvole zavoda, posebna procedura za sanaciju, posebni materijali...to vlasnik ne može da finansira, evo grad će da uskoči zarad svih nas.
Kad ima volje ima i načina.

Ne branim nikog, ali objašnjavano je više puta na forumu da deo oko stanice pripada železnici i da oni korektno to održavaju. Dok drugi deo, gde su lokali, pripada Gradu. I da je on taj koji je od toga napravio svinjac.

није град, већ неких 10+ приватника. @direktor зна

Kome god da pripada tu treba da uđe neka inspekcija nadležna za javno zdravlje i stavi žutu traku oko celog tog pristora tj. onemogući ga za korišćenje kao prvu meru. Jer je ovo realni zdravstveni rizik. Pretvara se u deponiju. Po svemu izgleda i miriše na srednjevekovni London, kad se izmet i voda posle kupanja bacala kroz prozor.

Setih se korone kad su stavljali žutu traku na sasvim čiste i bezbedne teretane na otvorenom i po parkovima oko ljuljaški i slično, jer je bio "zdravstveni rizik". Zapravo je to tada bio uspešno sproveden test slepe poslušnosti građana, suspenzije ljudskih prava i kontrole tokom represije, jer da ih javno zdravlje zanima, ovim bi se davno pozabavili, ali vlast prioritetno zanima ovo gore što sam naveo i to nije slučaj samo Srbije, samo je ovde vidljivije, jer nesretnici ne umeju ni nekim suptilnijim metodama da maskiraju šta rade.

I u tom smislu i jeste @Karlo del Ponte u pravu kad kaže da je Belorusija ispred. Sa čistim fasadama i sređenim parkovimam bez grafita i smeća. Makar se trude na tom nivou da život izgleda lepo, mi ni to ne umemo.

Prosao teretnjak sa tucanikom ili nekim praskasitm teretom pa kalira roba

Ne branim nikog, ali objašnjavano je više puta na forumu da deo oko stanice pripada železnici i da oni korektno to održavaju. Dok drugi deo, gde su lokali, pripada Gradu. I da je on taj koji je od toga napravio svinjac.​
Grad je od grada napravio svinjac, a i tamo gde nije, uspešno radi na tome. Tu mislim i na ekološki, funkcionalni, istorijski, kulturološki, estetski, arhitektonski, urbanistički... svinjac.​

Vrh