Šta je novo?

Železnička stanica Vukov Spomenik

Био и ја пар пута силом прилике. Топла препорука ако вас икада игде потера у ВЦ а немате тржни центар у близини, свратите у најближу кладионицу. tu

Хахаха, јесте, кладионице су буквално увек ту у правом тренутку!

какве везе има власништво над парцелом са власништвом над објектом?

Pa i svi objekti na toj parceli su državni, pritom i tamo gde se ne zna vlasnik to na kraju ide državi. Za deo gde su podzemni prolazi i prostor nema uopšte ni obeležen objekat na katastru, ima samo ovaj jedan objekat za celu parcelu (gde je jedan od ulaza) i za njega stoji da je vlasništvo grada.

1000242313.jpg

Poslednja izmena:
Da li to znači da ništa od objekata nije uknjiženo, uključujući i stanicu.

Ako jeste tako, Grad ima veoma lak način da natera sve vlasnike lokala da srede sve.

Pa i svi objekti na toj parceli su državni, pritom i tamo gde se ne zna vlasnik to na kraju ide državi. Za deo gde su podzemni prolazi i prostor nema uopšte ni obeležen objekat na katastru, ima samo ovaj jedan objekat za celu parcelu (gde je jedan od ulaza) i za njega stoji da je vlasništvo grada.

Pogledajte prilog 219727
Ja mislim da se svi podzemni objekti vode na parceli ispod parka. Upotrebna dozvola za stajalište Vukov spomenik navodi parcelu 2796. Objekat Podzemna garaža postoji na parceli 2796, mada joj je površina navedena kao 300 kvadrata prizemno.
Nikako mi nije jasno kako i dalje nije rešen problem podzemnih objekata, samo upišeš ukupnu površinu i navedeš da ima jednu prizemnu i koliko god podzemnih etaža...

Ja mislim da se svi podzemni objekti vode na parceli ispod parka. Upotrebna dozvola za stajalište Vukov spomenik navodi parcelu 2796. Objekat Podzemna garaža postoji na parceli 2796, mada joj je površina navedena kao 300 kvadrata prizemno.
Nikako mi nije jasno kako i dalje nije rešen problem podzemnih objekata, samo upišeš ukupnu površinu i navedeš da ima jednu prizemnu i koliko god podzemnih etaža...

Da gledao sam i te objekte u parku, svi su vlasništvo grada.

Podzemni lokali na terazijama su upisani na parceli ulice terazije
Screenshot_20241115-225941_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20241115-225957_Samsung Internet.jpg

Problem sto katastar mudruje ovamo je knjiženja uradjeno u sfrj a vamo kao ne može
Mada je doneta izmjena zakona bas kako bi se knjizili podzemni lokali

Građevinska inspekcija je u protekle dve nedelje postavila trake upozorenja zbog opasnosti od obrušavanja i kod podzemne stanice "Vukov spomenik". Kasnije su ove trake uklonjene.

Rusi o "Beogradskom metrou" na Vukovom spomeniku i Karađorđevom parku.

Na današnji dan pre godinu dana su stavljene trake na ulazima u stanicu Vukov spomenik zbog pada dela plafona. Ni danas posle godinu dana deo plafona nije saniran i voda i dalje curi.

Stanica je u nadležnosti Infrastruktura železnica Srbije koje su nadležne i za železničku stanicu u Novom Sadu. Svaki dalji komentar je suvišan.
FB_IMG_1733610820624.jpg

Na današnji dan pre godinu dana su stavljene trake na ulazima u stanicu Vukov spomenik zbog pada dela plafona. Ni danas posle godinu dana deo plafona nije saniran i voda i dalje curi.

Stanica je u nadležnosti Infrastruktura železnica Srbije koje su nadležne i za železničku stanicu u Novom Sadu. Svaki dalji komentar je suvišan.Pogledajte prilog 222264
Važno je napomenuti da je to sanirani plafon. Prvo je cureo, pa je saniran, pa je opet procureo i pao.

О па ово је велики стручњак са искуством. Одлично.
Радује ме интелектуални поглед и скрштене руке.

Zanimljivo je da zahtev za rekonstrukcijom koji vodi rešenjima o odbacivanju se dešava u okviru iste grane vlasti nad kojom postoji puna politička kontrola. Jedno javno preduzeće IŽS šalje zahteve ministarstvu građevine, a ovo ga 3 puta rešenjem odbacuje (dakle ni ne razmatra ga u suprotnom bi ga odbio) i to se razvlači u nedogled, a osnovno pitanje na koje nemamo odgovor je da li ovakvi objekti uopšte mogu biti upisani u katastar.

Gde ministarstvo traži da se dostave podaci od katastra a RGZ tvrdi da nije nadležan da ih dostavi, jer se ovakvi objekti ne vode u katastarskog evidenciji.

I neverovatno je da ne mogu sami da reše problem a nema političko-pravnih prepreka kako će predvideti način upisa ovakvih objekata.

Deo rešenja o odbacivanju je bio i taj da se ne radi samo o adaptaciji objekta već se radovima utiče na stabilnost objekta i menjaju konstruktivni elementi, te je potrebno dostaviti odgovarajuću dokumentaciju za sve predviđene radove i ishodovati lokacijske uslove te im je i iz razloga zahtev odbačen kao nepotpun.

Mada mi je nejasno zašto uopšte ne mogu biti upisani u katastar nepokretnosti. Nisu prvi objekat u Srbiji koji je uglavnom podzemni. Kako su se do sada neki slični objekti upisivali pa kad je rađena njihova rekonstrukcija/adaptacija da sam upis koči.

Šta god da je problem nema političkih prepreka da ga reše. IŽS, ministarstvo, RGŽ, na toj relaciji je problem i investitor čeka. Znači samo nesposobnost, nekakva pravna neuslaglašenost koju mogu sami da reše bez suda = ne pomeramo se sa mrtve tačke.

Грађен је политчки брзо и ван општих процедура тако да није уљкиже јер вероватно постоје мањкавости које нису у стању да се отклоне бар ппо постојећим законима. Из сличног разлога имамо много објеката без употребне дозволе, па самим тим немамо ни надлежне.

Ово си одлично приметио да је моменат у историји врло редак када је апсолутно све потчињено центру и много шта би се дало урадити брзо и ефикацно. А не ради се:
1. Нема личног интереса
2. Нема стручних људи који би се заузели и погинули за општу ствар

Што још једном потвршујем да је банда на власти просто окпупљења ради личног интереса а не неких великих идеја

Osnovno pitanje na koje nemamo odgovor je da li ovakvi objekti uopšte mogu biti upisani u katastar.
Mogu, imaš na istoj parceli upisanu garažu Parking servisa. Generalno je katastar oduvek imao problema sa podzemnim objektima (primera radi podzemni prolazi po Beogradu), ali nije nemoguće upisati ih. Ide jedan nadzemni nivo i koliko god nivoa postoji ispod zemlje.

Šta god da je problem nema političkih prepreka da ga reše. IŽS, ministarstvo, RGŽ, na toj relaciji je problem i investitor čeka. Znači samo nesposobnost, nekakva pravna neuslaglašenost koju mogu sami da reše bez suda = ne pomeramo se sa mrtve tačke.
Investitor je Infra. A što se tiče političkih prepreka, važno je setiti se da SNS nije monolit. Nabavku je realizovao Šurlan, koji je čovek Malog, a ministarstvo je držao Vesić.

Svakako je cela ideja "rekonstrukcije" sumanuta i umesto toga treba uraditi remont postojećih pokretnih stepenica, za koji ne treba nikakva dozvola.
Čupati noseću konstrukciju i praviti frankenštajna da bi postavio pokretne stepenice koje se kreću 25% sporije nego postojeće, a uz to zatvaranje jedne od prometnijih saobraćajnih lokacija na dve godine je jednostavno glupo. Pogotovo sada kada je zatvoreno 2 od 6 mostova preko Save i oba šinska sistema više nemaju alternativni prelaz u širem centru grada.

Podzemni lokali u prelazima na terazijama su uknjiženi odavno
Isto tako može i vuk da se resi a donete su izmene pravilnika prije nekih godinu dana za uknjižbu bas takvih objekata
Prave problem gde ga nema mislim da će neko da se opameti i uradi remont eskaltora kao što je uradjeno beše 2010

Vrh