Šta je novo?

Žarkovo

Konacno ce da zavrse to ruglo ....bas da vidimo i to cudo...
 
Haha neverovatni su, pominju kao da pasarela ne postoji i nije u funkciji sto naravno nije tacno. Komercijalni deo je potrebno zavrsiti
 
Još samo neko da javi ovoj naudvenoj iz Stankoma da se koncept trgovine promenio za 20 godina koliko ovo trune i da se neće baš ovajditi ako budu prodavali male lokale.
 
Ne bi me cudilo da grad kupi lokale na kraju ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=635346#p635346:11t87cfq je napisao(la):
Igor » Pon Jul 01, 2019 5:26 pm[/url]":11t87cfq]Haha neverovatni su, pominju kao da pasarela ne postoji i nije u funkciji sto naravno nije tacno. Komercijalni deo je potrebno zavrsiti

Zrela je za renoviranje i nema rampe, nadam se da ce bar to da urade.

A trzni centar na onoj lokaciji je naravno totalni promasaj, mada mozda moze da posluzi za male advokatske i knjigovodstvene agencije, ili slicne male preduzetnike...
 
Možda premeste lokale iz TC Stankom, bilo je po vestima nešto da bi ih rušili.
 
To bi imalo vise smisla, ono je dobra lokacija za neku stambenu zgradu. Ali mi sadasnji TC deluje da ima mnogo vecu kvadraturu nego TC kod pasarele...
 
Ali je u TC sada 70% praznih lokala... Taman. Dobra ideja.
 
Samo to bas i neide tako fina je to zavrzlama pravna ...
 
Зграда старе школе у Жаркову и даље пропада

31334-stara-skola-u-zarkovu.jpg


У београдском насељу Жарково 1840. године подигнута је школска зграда, која је почела да ради 1860. године. За време једновековног функционисања школа је остварила блиставе резултате, које је вредновао Завод за заштиту споменика културе града Београда, који је решењем број 103/10 од 8. маја 1965. године прогласио ову школу за споменик културе. И уместо да су се надлежни према том споменику културе односили са дужном пажњом и да су га обогатили адекватним локалним обележјима, школа је доведена на руб пропасти. Фасада је оронула, а оголели зидови и дотрајала столарија довели су до тога да школска зграда личи на сценографију за неки хорор филм.

Зграда школе пропадала је више деценија, а одговорност за то сносе сви општински функционери током тог периода. На потребу да се школа у Жаркову заштити од пропадања указивали су и чланци у „Политици” од 11. и 16. марта 2017. године. Да ли због тога, или и без тога, председник општине Чукарица је тада одржао састанак са представницима Удружења староседелаца Жаркова, на којем је обавестио присутне да је донета одлука о реконструкцији школске зграде и да су обезбеђена средства за те сврхе. Од тада су прошле две и по године, али председникова обећања нису испуњена. Пропадање школе је настављено, а није морало да буде тако. Могла је барем да се обнови фасада и офарба столарија. О неодговорном понашању општинских функционера говори и плоча стављена на школску зграду, на којој је исписан текст „У овом дворишту била је отворена прва основна школа 1840. године”. Зар није било логичније да је на табли написано „У овој згради је била школа”.

Рођен сам 1930. године у Жаркову и био сам ученик старе школе, те није чудно што сам за њу емотивно везан. И зато, у своје име и у име свих ученика старе школе у овом београдском насељу, као и просветних радника који су у њој радили, изражавам протест функционерима општине из свих мандата који деле одговорност за недопустиво стање у којем се налази школска зграда.

Мирослав Спасеновић,
Београд
http://www.politika.rs/scc/clanak/43572 ... je-propada
 
Cenim da će da puste da se uruši sama od sebe kako bi na toj lokaciji mogao da nikne još jedan velelelpni stambeno-poslovni objekat. :kafa:
 
Ima li neko info sta ce biti na mestu pijace u Zarkovu? Ona konstrukcija ne izgleda da ce se graditi zgrada, kao sto je bilo najavljeno.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OlghbzxowJE[/youtube]
 
Trgovačka maj 1991

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TQlkJCUqscg[/youtube]
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598783#p598783:1qf4zt4n je napisao(la):
Pasarela » Sre Jan 30, 2019 1:21 am[/url]":1qf4zt4n]Жарково има дугу историју то је тачно, али је тачно и да су Стари Жарковци већински Бугари пореклом сви. Они су оснивачи насеља, Обреновићи су их довели као радну снагу, и населили ван града, тада је то било ван града, и било је радничко насеље, село. Што је и данас мање више.

Да, још један интересантан детаљ, на месту данашњег Вера је била стара дугачка кућа (види се на фоткама са почетка ове теме) ту је била посластичарница 80-их коју су локално звали "тровач" :) нисам сигуран не сећам се али мислим да је власник био Шиптар, класика за то време..
молио бих админа да обрише овај пост као нетачан лажан,постоје многе књиге о Жаркову између осталог и о пореклу.
Овакво писање напамет и рекла казала није лепо шире се лажи и неистине због нечијег незнања .
 
I ja mislim da je to zabluda nastala zbog toga sto se Zarkovci ponasaju ko Bugari i stanovi im izgledaju ko bugarski stanovi iz 60ih. A i garavi su malo.
 
Evo jednog lepog završetka građanske inicijative Žarkovaca, ima par godina da smo slali zahteve opštini da se stara škola obnovi, sad je i završena. Prvi muzej u ovom delu grada. Čekamo da bude i zvanično otvoren. Do tad samo slike spoljašnjosti.
IMG_20220417_120403.jpg
IMG_20220417_120204.jpg
IMG_20220417_120417.jpg
 
Vrh