Šta je novo?

šta sa 10k eura

plet

Novice
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Pohvaljen
2
Ima li neko ovde ko ima "u rukama" 10.000 eura ?
...A ima li neko ko bi znao šta pametno da uradi sa tih 10.000 eura ?
kako da ih pametno upotrebi ?

Šta se u stvari uopšte može uraditi sa 10k ? (a da to nije obično trošenje, kao što je
kupovina auta, tehnike, putovanja...?)

može li se nekako "skućiti" ? ( u dometu Beograda, naravno. )
btw. ja sam Beograđanin od rođenja, ali kao i mnogi - tragično nerešen po pitanju stanovanja.

može li se uraditi bilo šta ,a da se čovek (koji nema "burazerske" konekcije) na kraju ne nađe
u situaciji da je skrckao tih 10k , teškom mukom, ili ludom srećom stečenih ?

kako biste vi upotrebili gotovih 10k eura u misiji izbavljenja sebe iz tipične beogradske žabokrečine
mediokritetnog života ?

mislim da je 10k nedovoljno da bi se na iole pristojan nacin resilo stambeno pitanje. neka kao varijanta je da u nekom vikendaskom naselju nadjes nekoga ko bi da se ratosilja vikendice i hitno mu treba novac... dobijes neki kucerak sa bunarom ili tako nesto.. ako ti je to ok mozda bi moglo.

ја би' отишао на пут за те паре, јер се никако другачије паметно не могу потрошити. само би исцуреле из руку као вода кроз сливник

Ja bih stedeo jos ili uzeo kredit i kupio nesto posteno za recimo 20 000-30 000 sto moze da se kupi.I onako ce cene stanova padati u narednih godinu-dve.

Naravno,lokacija bi bila neka prigradska,ali recimo ni Batajnica nije losa jer imas bg voz svakih 15-30 minuta do centra grada.

Ili bih uzeo nesto u Pancevu,nije ni ono predaleko,a posto ce biti gotov drugi kolosek do Panceva za godinu do dve Beograd ce postati jos blizi.

Ne kazu dzabe moja kucica,moja slobodica :)

Jedini nacin je kredit sa ucescem od 10000 evrica za neki stan ili kucu u predgradju.
Naravno, svaki kredit je robija, ali ako je to jedini nacin, onda se ne treba naprezati preko mere pa na kraju zavrsiti bez icega.

По унутрашњеости умируће Србије за те паре можеш да купиш сасвим пристојно имање али пошто ти не би ван Београда...Јбг , уплати то све на Ракунат на победу против Бјонфр-а. :D

За 10.000 евра се не може купити ништа у БГ. Мислим да је неки минимум око 30.000 да би се могло причати о нечему. Можда је најјефтинија варијанта купити нешто у предграђу и то неку полузавршену кућу (најбоље нека хитна варијанта или где се власник покајао) и урадити неки минимум да се може уселити а после полако уместо рате банци завршавати кућу. Ту се може и склопити неки дил да се на отплату узме материјал, свакакве комбинације постоје кад се уђе у ту причу али свака захтева доста рада и солидно познавање грађевине.

U uzgoj sitake pecuraka ili cincila tako nesto u barajevu dovoljno da se pokrene posao jos ako nadjes ortaka sa isto toliko love super

orion":1e6h1ffj je napisao(la):
За 10.000 евра се не може купити ништа у БГ. Мислим да је неки минимум око 30.000 да би се могло причати о нечему.
Не можеш на са 30000. Једина варијанта да паре не оду кроз прсте је дићи кредит. Јесте трпија, али 10000 је сувише мало пара за било шта. Овако бар имаш од чега да почнеш.

Може за 30.000 али у предграђу и полузавршено, а увек је боље полузавршена новоградња него нека стара кућа у коју је свако улагање практично бацање пара. Да не буде забуне, ја бих највише волео да смо ми Швајцарска па да полузавршене куће практично и не постоје, јер тамо да би добио грађевинску дозволу мораш имати обезбеђена средства, да би становао енергетске пасоше и свашта нешто.

Hvala svima na učešću u temi !

JohnnyLee":39iyr1pb je napisao(la):
ја би' отишао на пут за те паре, јер се никако другачије паметно не могу потрошити. само би исцуреле из руку као вода кроз сливник
Veruj mi, i ja bih. Ali je problem u tome što postoje neke osobe u mojem životu prema kojima imam nekakvu odgovornost... Ali da sam sam, odavno bih ja podigao sidro. (sad će neko reći "opravdanja, opravdanja..." , možda je i to istina ?)

Delija":39iyr1pb je napisao(la):
По унутрашњеости умируће Србије за те паре можеш да купиш сасвим пристојно имање али пошто ти не би ван Београда...Јбг , уплати то све на Ракунат на победу против Бјонфр-а. :D
Da je tamo moguće živeti, ne bi to ni bilo napušteno ni takva bagatela. Te bajke o mirnom životu na selu kod nas ne važe, jer to nisu više sela, nego nedođija i divljina. A kada se tamo bude moglo odlaziti normalnim saobraćajem, i normalno koristiti struja, voda, i komunikacije, raditi i živeti, e onda to više neće biti jeftino.

MilisaV":39iyr1pb je napisao(la):
uloži u neki biznis....
Eh, taj čuveni savet "kreni neki posao" , samo kad bi sadržavao još neke "sitne" detalje o tome "kako" ... Razmišljao sam ja o tome i tu i tamo se informisao o tim "detaljčićima" kroz tuđa iskustva. Zaključak je da , kao što sam već napisao, nemam burazerske konekcije.
Takođe, ako bih se upustio u neki prizemniji privatni posao, tipa str, sur, i sl. , to nisam ja. Imam neku svoju struku, i neki svoj posao, to mi odgovara na neki svoj način (očigledno ne na finansijski način).

Moj "problem" (sad me mnogi pljuju: "ti to zoveš problem ?!") je što mi ovolika količina para retko/nikada nije u rukama (da, da, baš sam totalni golja, nemam ni kola, ni stan, ni pojma...), i našao sam se u nekom grču da ne želim da potrošim ni najmanji deo,
jer bih time "okrnjio" tu "masu para" , i na taj način sebe polagano lišio možda neke šanse da taj
"toliki veliki" novac iskoristim na nešto što bi mi konkretnije promenilo kvalitet života.

Od Bg ne mogu da se odmičem jer sam vezan porodičnim i radnim obavezama, a da nisam ("opravdanja, opravdanja...") verovatno bih se već odavno odmakao, ali preko granice u jednom pravcu.

Imam neke ideje, da nađem neki plac u domašaju Bg-a (kada kažem "u domašaju", mislim na neku razdaljinu koju bih mogao da podnošljivo prelazim svakodnevno zbog posla) , i da se upustim u neku vrstu "jeftine gradnje" , kao što je montažna kuća ili slično.
Pa čak i uz ulazak u kredit, koji bi valjda bio manji i podnošljiviji uz pomenutih 10k.

Ali postavlja se pitanje da li se može naći povoljan plac (da ima mogućnost dovlačenja vode i struje)
a da pri tome cena ne bude takva da od polaznih 10k ne ostane dovoljno ni za temelje ?

Naravno, ovo su neki "detalji" koji prolete kroz glavu kada se misli u tom pravcu gradnje, placeva...

Ako bih sada krenuo u pravcu saveta o onome "kreni neki posao..." , te pečurke, na primer, nekako primamljivo
zvuče, čovek na prvu loptu pomisli da se tu ništa ne radi, da je lako... Ali tu je pitanje odgovarajućeg
prostora za uzgajanje (veličina, dostupnost puta...), sa održavanjem (klime, ovlaživači, rafovi, zemlja, voda, struja, zaštita...) , onda pitanje vozila, pa koliko bih morao da uložim sredstava i vremena (a već sam zaposlen i imam porodične obaveze...opravdanja, opravdanja...)

loše ova vrućina deluje na mene, očigledno.

plet":1e5tfprd je napisao(la):
Veruj mi, i ja bih. Ali je problem u tome što postoje neke osobe u mojem životu prema kojima imam nekakvu odgovornost... Ali da sam sam, odavno bih ja podigao sidro. (sad će neko reći "opravdanja, opravdanja..." , možda je i to istina ?)

ако имаш жену и децу иди за 10к€ на Кубу 15 дана (изаћиће те око 5к) а остатак онда искористи за дневне трошкове. ако си слободан, тј. немаш жену и децу, иди на пут око света, изађе са свим таксама око 7к€, а остатак потроши на путу

Ниси рекао основну ствар а то је да ли сада станујеш приватно или ипак имаш неки смештај за који не мораш да плаћаш станарину. Ако је то а немаш неку идеју за посао (реално сада је ситуација таква да је сваки мали бизнис уништен) онда лепо парице у банку и радити и штедети да се сакупи још новца.
Ове приче о Куби су мало клиначке, чак и да оде на Кубу, не би могао да се опусти и само би мислио о крову над главом.

razgradjevinar":22u42qiv je napisao(la):
mislim da je 10k nedovoljno da bi se na iole pristojan nacin resilo stambeno pitanje. neka kao varijanta je da u nekom vikendaskom naselju nadjes nekoga ko bi da se ratosilja vikendice i hitno mu treba novac... dobijes neki kucerak sa bunarom ili tako nesto.. ako ti je to ok mozda bi moglo.

Za 10k u BG prigradskim opstinama moze da se dobije mnogo vise od kucerka sa bunarom.

Grocka, Barajevo, i tako to...mogu tu da se "ubodu" opasne kuce (sa sve vodom, strujom i sve ostalo, i mnogo kvadrata) za po 10-15k.

Ja bih cekao da bude mesec stednje i onda orocio na dve godine. Onda je cak u nekim bankama kamata i 10% na evre. Ali je to u sustini manje. 9,5 jer tu imas porez na kamatu, i sl....

A u medjuvremenu bih stedeo kuci ako je to moguce.

hazard":15h7no5y je napisao(la):
Za 10k u BG prigradskim opstinama moze da se dobije mnogo vise od kucerka sa bunarom.

Grocka, Barajevo, i tako to...mogu tu da se "ubodu" opasne kuce (sa sve vodom, strujom i sve ostalo, i mnogo kvadrata) za po 10-15k.

slazem se, zato sam i rekao da je to jedino resenje sa tom sumom. pitanje je samo koliko je hitno prodavcu i na sta ce prodavac pristati. ipak, obrati paznju, covek je rekao za 10k..to 10-15k je vec za 50% veca suma, mozemo tako da kazemo da za 20k moze i bazen da dobije ako nadje krimosa koji je na vratima robije i treba mu lova za dobrog advokata. najvise nade bih polagao u naslednike koji su nezainteresovani za prirodu ali nisu ni oni blesavi da daju kucu budzasto...ja konkretno znam da je covek platio 5k za pola vikendice i placa na tresnji ali daleko od toga da bih nekom savetovao da tako resi stambeno pitanje. drugi slucaj je splav na savi. losa lokacija, na kraju duplo veca cifra od pomenute i 6 meseci godisnje borba za goli zivot sa hirovima reke, tekuci troskovi ogromni..opet, covek je zeleo bas to i to je i dobio

sto se tice kupovine placa i montazne kuce minimalna cifra je bar 25k (za kucu od 50m2), imam prijatelje koji su u toj prici i dok se kupi zemlja, napravi temelj, plate prikljuci i porezi, kuca.. ima tu troskova koliko hoces, nekih koji ti se cine beznacajnim ali se na kraju ispostavi da je par hiljada otislo na njih.

u svakom slucaju sa srecom

Ako je cena 15k, moze da da 10k u kesu i da za 5k digne kredit. Banci nece biti problem da mu da kredit na tako malu sumu osiguran nekretninom za koju je imao dve trecine ucesca. I to je kredit koji se da otplatili relativno brzo.

orion":3ojzdcf2 je napisao(la):
Ове приче о Куби су мало клиначке, чак и да оде на Кубу, не би могао да се опусти и само би мислио о крову над главом.

http://www.youtube.com/watch?v=IPudCSsbHvI

:laugh: :laugh: :laugh:

Што се тиче кућа и плацева у околини Београда, ево конкретно податка за Барајево - 10 ари плаца, кућа под кровом (додуше, пошто је рађена без пројекта, напамет и по зими лично се не бих упуштао у завршетак) са струјом и водом + телефон на 10м - 7000 евра са могућношћу ценкања (да неко извади 5000 прича би била готова). Међутим, продавнице (Макси, мале трговине и сл.) су у Барајеву које је удаљено 6 км. Превоз се обавља Ластом до Барајева, па опет другом Ластом до Брда па онда на градски. Једном речју - без аутомобила не вреди. Лепо је тамо имати викендицу а што се тиче сталног живота - само ако мука натера.

Slazem se sa hazardovim.Za 15-20 000 moze da se uzme nesto sasvim solidno :)

orion":35df8j6a je napisao(la):

па човек није ништа рекао детаљно, ја сам само дао предлог шта да уради са 10к€

Udji u neki posao, kupi fransizu...tako imas vec manje-vise razradjen posao, a sam si svoj gazda...

Vrh