Šta je novo?

Šta jedemo?

Ti si Benderu sad poslednje napisao kao lovop je kriv. Pa jeste. Al ako nema kazne za njega koji ti je plan? 😄

Pričao sam jednom oko ariela da je istraživanje koje je sproveo ariel pokazalo da sprske domaće vole da koriste pretpranje, valjda za razliku od nemačkih, pa su shodno tome prilagodili ariel (da teže skida fleke ako nije uključeno pretpranje) za srpsko tržište. 😆
Jeste.

I Nutela za drugorazredna tržišta stavlja kikiriki umesto lešnika jer Poljaci, Slovaci i Srbi više vole kikiriki nego lešnik.

I lepkovi i veziva za Istočnu Evropu se raspadaju posle godinu dana jer Poljaci, Slovaci i Srbi više vole da lepe iznova svake godine nego da sagrade/sastave nešto jednom i da to traje.

I Danube foods trpa mleko u prahu jer Poljaci, Slovaci i Srbi više vole ukus i teksturu mleka u prahu nego onog koje nije toliko obrađeno.

Mda...

Okej. Veruj u to ako želiš.

Pa nisi me shvatio očigledno. 😆 ja u to ne verujem.. napisao sam kao primer toga da sam kritikovao EU zbog te licemerštine.

A ti nisi napisao ko je to na forumu na koga se tvoja kritika odnosi a ljudi poput Došljaka je bezbroj. 😊

Beki, Igor, Rangeros, goran123, nex999... i još mnogi drugi.

Svi oni uvek bespogovorno brane EU.
Do one mere da, sutra da EU uceni Srbiju da otvori deponije i nove prljave rudnike ili da snosi teške kazne, ovi članovi bi rekli kako ni tu nije EU ništa kriva i podmukla nego smo mi krivi što smo došli u tu situaciju.

I to je tako već godinama. Godinama čitam to. Nije taj utisak od juče, nego iz 500 iskustava gde neko napiše nešto kritički o EU i odma se sjati neko od njih da cinično pita "dobro, jel onda da se obratimo Rusiji i Kini?" Bez ikakvog osvrtanja na to šta EU zapravo radi i govori, nego se odma skreće tema na "ako ne braniš EU onda si rusofil i radikal" kolosek.

P.S.

I svi oni koji su branili i pravdali uvođenje EES i ETIAS. Svi oni koji su izašli iz drvenarije kad se to uvelo i došli na temu da brane to. Na stranu politika i emocije, nego to njesra može da brani samo neko ko ima intelekt i naivnost bebe, i misli da će to njesra išta promeniti i unaprediti u bezbednosti Evropske unije.

Poslednja izmena:
Донације су од држава или самих органа уније којих има разних, али какве то има везе са тржиштем хране?

Фирме из ЕУ немају тако мисонарско-доброчинитељски поглед на наше тржиште, већ су то немилосрдне звери жељне профита. Исто је и са фирмама из других држава, изван ЕУ, само оне имају тежи приступ нашем тржишту.

Наше лошије регулативе, слабија заштита домаће производње и привреде и лошији механизми контроле су продукт корупције за коју ЕУ органи немају критику, као ни у чланицама ЕУ попут Бугарске, Румуније и Хрватске.

Pa ni Rusija nema kritiku prema samoj sebi što nam ne proda taj NIS kao bratskom narodu i ne ostavi nas na miru već jednom. Nego nas drnda kao malog piona na Balkanu.

Mada je i tu ponovo država kriva i što je čekala i proglašavala male pobede svakih mesec dana odlaganja a sad bez plana, čeka da se Rusi smiluju. I tu smo sami krivi što ne vodimo politiku u skladu sa domaćim ekonomskim interesima.

A kakve veze ima sa hranom. Pa nema. Govorimo o kritici ili nekritici EU glede privrede generalno. I energetika nema veze direktno sa hranom sem da bez nje ostajemo gladni. Pa tako i ulaganja EU u recimo projekte energetske efikasnosti a time onda postaješ konkurentniji, proizvod ti košta manje itd. I imaju i nemaju veze sa hranom. Zavisi kako gledaš na sve to.

goran je valjda obrisao nalog.

A realno nije nam EU kriva što na deklaraciji može da piše samo "stavlja u promet...".

Nego @Defke el si bio skoro u metrou el ima onih stejkova? Kupio ove yuhorove al mi se čini da su ukusniji oni ruski ili čiji već, nekako imaju više masnoće, mada ajd yuhorovi jeftiniji. No možda mi zapalo takvo parče.

goran je valjda obrisao nalog.

A realno nije nam EU kriva što na deklaraciji može da piše samo "stavlja u promet...".

Nego @Defke el si bio skoro u metrou el ima onih stejkova? Kupio ove yuhorove al mi se čini da su ukusniji oni ruski ili čiji već, nekako imaju više masnoće, mada ajd yuhorovi jeftiniji. No možda mi zapalo takvo parče.
Nisam, za sledece stejk vece cu verovatno narucim one meatraya, nisam ih probao a iskace mi reklama godinama vec.

Bio je onaj jedan član, ne mogu da mu se setim imena sad ali setiću se posle... Najviše je pisao na političkim temama. On je bio evropejac, antiruski i antikineski nastrojen, naravno prezirao je SNS i sve vezano za njega, kao i nacionalizam i Srbovanje generalno. I čak i on je rekao da je s godinama skontao da nas i ove oko nas EU neće nikad primiti, šta god uradili. I da smo im potrebni kao deponija i radionica. I da mu je žao zbog toga, ali da je to gorka istina.

Naravno, dežurna EU ili smrt ekipa ga je "gledala" kao ludaka zbog toga. Posle nekog vremena se povukao sa foruma. To je tada i meni počelo da otvara oči. To je inače bilo pre pada nadstrešnice i ove aktuelne serije događaja. Pa sam čak i tada počeo da sumnjam i gubim nadu, kao i on. Posle se desila nadstrešnica pa sve ovo posle nje. I desilo se jedno 10ak događaja tokom kojih je EU odnosno njene glavne struje i donosioci odluka su potvrdili da ih zabole za nas i da smo im potrebni kao neka vrsta Evropskog Bangladeša i ništa više od toga. A Vućić i njegov šljam mogu i da potamane pola nas, na 500 km od njihovih bastiona pravde i demokratije. Briga ih. Dokle god deponije i rudnici rade, sve je ok.

Nisam, za sledece stejk vece cu verovatno narucim one meatraya, nisam ih probao a iskace mi reklama godinama vec.
Iskače al su mi malo skuplji. Aj probaj pa javi. Jokićev probao sad skoro i nije to to. Za sad metro=>yuhor. Imam želju da probam džapanski wagyu kad poludim i odlučim da bacim tolke pare na parče mesa no, bacaju se i na gluplje stvari.

Sad će Defke da proba, samo još trojci likova sa cena nekretnina da odgovori sa "buraz, ja pametan ti glup" pa će da proba...

Je l’ probao neko taj wagyu, valja li sta? Nisam jos probao jer je moja pretpostavka da jeste dobar, ali ne toliko koliko cena kaze. Mada za prave gurmane ili neke kome taj ukus pogadja bas neku zicu sigurno da vredi.

Kontam da je cena više zbog male količine tih goveda, a isto mislim da je ukus dobar ali ne toliko cenovno bolji od drugih, no nisam probao pa da ne pametujem.

Митраја (meataya) за мн скупа, производи су океј. Мој брацо се баш гасира на њих, али по мени не вреди то тих пара. За суво месо могу сигурно да кажем да не вреди тих пара, док за одреске (мрзим термин стејк) нисам нешто компетентан јер их јако ретко једем, скоро па никад самоиницијативно, океј су ми, мада у добром тигању је скоро свако парче меса океј или боље.

За већу цену у Србији од иноземства, па и производа из саме Србије, је до разлика цена при улазу на тржиште и при контролисању тржишта. Економију сматрам лажном науком (тј. нечим на шта савремена политичка струја има огроман утицај), али такав однос цене и монопола и јесте сам концезус међу економистима (осим врв милтона фридмана коjeм је слободно тржиште свећа).

Je l’ probao neko taj wagyu, valja li sta? Nisam jos probao jer je moja pretpostavka da jeste dobar, ali ne toliko koliko cena kaze. Mada za prave gurmane ili neke kome taj ukus pogadja bas neku zicu sigurno da vredi.
Ja nisam jos, mozda bas od meatraye narucim jer cesto imaju u ponudi. Wagyu je i na izgled jasno drugaciji od regularne govedine, dal vredi tih para ne znam al da je poseban sigurno jeste.

to se nešto poručuje ili služi za reklamu? ne mogu da nadjem neki njihov sajt.

Kad Srbin preuzme Imlek, nema više mleka u prahu, nego direkt iz kravlje sise u tetrapak... Samo me malo brine što mu je partner od nektar sokova napravio đubre sa zaslađivačima i fruktoznim sirupom iz GMO kukuruza.

PXL_20251120_164050987.jpg

Данас сам поново осетио романтичну потребу да спремим једини десерт који умем.
- На пари, уз мешање, скувао 8 жуманаца са 100г смеђег шећера, док се маса не згусне.
- Умутио пола литра хладне неутралне павлаке у шлаг и у то ставио 500г. маскарпоне сира, просуо мало ванила ароме, и додао претходну масу жуманаца.
- Направио 3 продужена еспреса из апарата, и сипао чашицу рума унутра.
- У пригодне чаше ред пишкота уваљаних у кафу, ред умућеног фила.
- Пошкропио какаом у праху.

Живео Лидл (за пишкоте и маскарпоне)
Живела Круна (за неутралну павлаку)
Живео Козел (због свега осталог)
Живео Пиксел (због фуд фотографија)
Живела жена.

Vrh