Šta je novo?

Šta jedemo?

Da ne bi uzimali zamrznuto iz Argentine ili EU
Za ovo mogu da vam kažem gde da NE uzimate - dakle Matijević, Đurđević, Trlić i slični lanci jer se uvozi zamrznuto meso kom je rok prošao ko zna kada
U NS znam da Kojčić ima dobro meso ali za Beograd ne znam jer će svuda da vam uvale ako ne birate
A ovaj komentar za antibiotike - sta da kazem, retko se desavalo da idemo negde često, ako se desi neka jača zaraza ubijaju se sve automatski i tu nema priče, sada narod jeste alav ali ne verujem da bi ijedan veterinar rizikovao tako nešto a znam ih dosta

Mogu da kažem da je dovoljno da se ministru udeli koja nekretnina za taj potpis tako da nikada ne znaš šta jedeš

A za redovne kontrole samog mesa se radi samo testiranje mleka svake krave na neki period (i ovo je jedina stvar koja je okej), sve ostalo po "potrebi", naravno meso ide na pregled pre klanja ali to je isto pitanje šta i ko

Poslednja izmena:
Slazem se, ja takodje biram pecenje jer tu ne moze da se omasi toliko, a bifteci su preskupi. Problem je sto dobro pecenje u BGu retko da moze da se nadje da je adekvatno tipa Arandjelovac, a i ako nadjes(tipa bsk) kosta vise nego ovaj biftek, vise mi se isplati put do Ar i tamo da jedem tako da je sve pitanje sta i kako. Svakako u bgu nemam gde da okrenem prase (nesto experimentisem sa rernim). Mnogo igra ulogu i kako se spremi sto kaze defke i tu je fora, meso treba da zadrzi svojstva, da ga ne presusis i prepeces jer ako to uradis em je kao i svako drugo em nema mnogo smisla jer si ubio skoro sve dobro u njemu. Dry aged po meni svakako nema smisla, neko primecuje razliku, ja ne, makar ne toliko.
Pecenje u Arandjelovcu je mnogo drugacije nego u Pomoravlju recimo. Jeo sam u "Malom Hrastu", zeni se svidelo ekstra, a ja sam bio u fazonu, ovo je gospodsko meso. Koska nema, svako parce mesa ima svoju kapicu, masno nema. Jako je cudno. Lepo naravno, ali cudno. Ja sam navikao pecenje da malo ima masno i da bude hladno (vise volim hladno nego vruce), pa spricer i dobro zakiseljen kupus, sjajno. I paufleh da bude deo, Adidas, red meso, red masno. Npr ovo mi je omiljeno parce mesa ubedljivo od svih mesa ikada (imam slike od sve hrane koju jedem i spremam, pa se ne cudite haha):
1761414971526.png

E sad kod pecenja na raznju ima mnogo fora. Znaci kad ide na razanj, treba da bude drvo od sljive ili bukve ono da se sagori neki sat (ako bude neko "ljuto" drvo, moze da "povuce" miris pecenje), lepo da se napravi zar. Tradicionalno se to radi u polovini metalnog bureta, i gore imas mangalo (mehanizam automatskog obrtanja praseta uz pomoc motorceta za brisac od auta ili motorceta od ves masine, uz dodatak reduktora) i onda stavljas crep na zar ispred i iza gde su noge, jer ti tu ne treba velika temperatura, akcenat je na srednjem delu praseta. Mora dobro da se usoli, da se zasece ispod plecke i dobro da se naroka, kao i unutra. Kako proveravas da je peceno? Zabodes noz niz plecku da probije, kad krene da kaplje, ako krene voda, onda je peceno, ako krene crveno, onda jos nije, a ako ne krene nista, onda si ga prepekao. Taj deo se najsporije pece, pa se upravljas prema njemu. E sad takodje stara narodska tehnika, kad je leto, na prase idu muve mnogo, onda ti uzmes i pokrijes prase orahovim listovima, muve beze od orahovog lista, a on je neutralan i ne smeta pecenju, pa ne moraju deca da ga cuvaju dok se hladi. Iz rerne meni nikad nije bilo ukusno kao sa raznja.

Pa ne moze da bude isto rerna i razanj ali odes npr do uzica uzmes pretop kod suljage pa malo zamaskiras. Nije lose :)

Inace na temu od ranije

Probao neke od ovih fora i stvarno msg ili onaj kineski prah na foru msg daju malo na mekoci ali jednostavno nije to to kao kvalitetno parce :)

Gde je najbolji losos da se uzima? Gde je najmanja sansa da bude onaj uzasni i oni bolesni sto ih hrane u onim mrezama haosa i horora? Ja nekad u ribarnici, nekad u Lidlu, nisam nesto vodio racuna, ali kontam da bi trebalo. Sa Aljaske ili norveski?

Gde je najbolji losos da se uzima? Gde je najmanja sansa da bude onaj uzasni i oni bolesni sto ih hrane u onim mrezama haosa i horora? Ja nekad u ribarnici, nekad u Lidlu, nisam nesto vodio racuna, ali kontam da bi trebalo. Sa Aljaske ili norveski?
Jel si probao u IKEI? Tamo sam uzeo par tih ribljih stvari i sve mi je bilo super

E sad na konto onoga što si ti ranije pisao, kada ga onako spališ (jer voliše da se zapeče dobro naravno ukusnije je) onda ti je svejedno :) ionako si mu ubio većinu nitrijenta pa je isto da li je losos ili pastrmka. Da spremaš na pari pa i da pazis na kvalitet :) svakako što reče filip ikea ili lokalna ribarnica.

E sad na konto onoga što si ti ranije pisao, kada ga onako spališ (jer voliše da se zapeče dobro naravno ukusnije je) onda ti je svejedno :) ionako si mu ubio većinu nitrijenta pa je isto da li je losos ili pastrmka. Da spremaš na pari pa i da pazis na kvalitet :) svakako što reče filip ikea ili lokalna ribarnica.
I to je tacno. Nisam znao ovo za paru, ubelezicu da poboljsam taj deo 😀

Metro, ima tačno kad dobijaju, dal beše utorkom ili sredom, uzmeš filet neki lep kilo ipo recimo, deo odmah spremiš, deo zamrznes. Spremamo lososa u xiaomi air fryeru, 15 min sa dosta krupne soli odozgo da se uhvati korica... Uh, milina od ukusa, sočno, krcka, svi sokovi sačuvani, nije presuseno.

Nisam ekspert sto se kaze, par puta sam spremio biftek, a par puta i samo rozbratnu, jer ne obozavam ukus toliko koliko kosta. Ja sam u fazonu meso kao i svako drugo, nisam odusevljen, jeo sam i kod entuzijasticnih drugara, a i u dobrim restoranima, ali ipak pre izaberem pecenje (seljak sam). Ono sto sam spremao mi je prilicno okej bilo to meso (ne Angus) u mesari Miloš u dolini gladi (Maršala Tolbuhina), pored Pončo-a. Tiganj metalac od inox-a, zagreje se dobro, krkne se maslinovo ulje i puter, spremim biftek i onda ga kupam u ruzmarinu i belom luku. Fino je, sta znam, ali ono meni meso kao svako drugo, nemam pojma, valjda nisam taj tip.
Video sam tamo da imaju i neki dry-aged, ali od Jokica onako u vakuumu. Ovo drugo (rozbratna, biftek) sveze sam uzimao bas od njih.

Samo dajem ideju, nisam ljubitelj, ali eto ono sto sam zapazio, gde god sam uzeo posle, nije bilo tako meko meso kao kod njih.

Biftek ako sprzis dzaba sve, bacanje para, možeš onda i krmenadlu. Poenta tog ukusa je da bude krvav unutra. Ako ne voliš, ne voliš, nije do toga dal si seljak ili ne. Biftek je pomalo nalik pihtijama, dođe s godinama mada nekom ne dođe nikad.

Pored toga, biftek moraš da mariniras i masiras, dizon senf, so i biber, još neka mesavina začina za bifteke, umasiras dobro u šnicle, šnicle debele tri cetiri prsta, potopis skroz u maslinovo ulje pa u frižider bar tri dana, onda vadis koliko ti treba, peces (ja te debele snite po 3-4 min po strani na jakoj vatri pečem i skidam) sklanjas i konzumiras kad se malo prohladi. Nije nauka samo treba ispoštovati proceduru. Tad ima najbolji ukus. Sve što nije na taj ili sličan način spremno, to je žali Bože tog mesa.

Metro, ima tačno kad dobijaju, dal beše utorkom ili sredom, uzmeš filet neki lep kilo ipo recimo, deo odmah spremiš, deo zamrznes. Spremamo lososa u xiaomi air fryeru, 15 min sa dosta krupne soli odozgo da se uhvati korica... Uh, milina od ukusa, sočno, krcka, svi sokovi sačuvani, nije presuseno.

Biftek ako sprzis dzaba sve, bacanje para, možeš onda i krmenadlu. Poenta tog ukusa je da bude krvav unutra. Ako ne voliš, ne voliš, nije do toga dal si seljak ili ne. Biftek je pomalo nalik pihtijama, dođe s godinama mada nekom ne dođe nikad.

Pored toga, biftek moraš da mariniras i masiras, dizon senf, so i biber, još neka mesavina začina za bifteke, umasiras dobro u šnicle, šnicle debele tri cetiri prsta, potopis skroz u maslinovo ulje pa u frižider bar tri dana, onda vadis koliko ti treba, peces (ja te debele snite po 3-4 min po strani na jakoj vatri pečem i skidam) sklanjas i konzumiras kad se malo prohladi. Nije nauka samo treba ispoštovati proceduru. Tad ima najbolji ukus. Sve što nije na taj ili sličan način spremno, to je žali Bože tog mesa.
Pisao samnovde i postavljao slike. Puter i beli luk za vreme pečenja na vrelom tiganju. Pa polivaš to.
Ako možeš dan pre toga odmrzneš biftek/t-bone i staviš na njega so i biber da tako malo odstoji. Nisam koristio maslinovo ulje.
Evo slika koje sam našao, a neke sam i kačio ovde.
Nekad sam ga pravio nakon nekoliko sati posle odmrzavanja i isto je bio odličan.
IMG_2191.png
IMG_2190.png
IMG_2189.png
IMG_2188.png

Pisao samnovde i postavljao slike. Puter i beli luk za vreme pečenja na vrelom tiganju. Pa polivaš to.
Ako možeš dan pre toga odmrzneš biftek/t-bone i staviš na njega so i biber da tako malo odstoji. Nisam koristio maslinovo ulje.
Nekad sam ga pravio nakon nekoliko sati posle odmrzavanja i isto je bio odličan.
Kako misliš odmrznes biftek? Jbt nikad nisam zamrzavao biftek. Ako kupi žena na pijaci ide odmah tog dana u marinadu, poćuti tri dana i onda par dana znam šta jedemo za ručak. Verujem da svež nezamrznut biftek ima skroz drugi ukus, probaj i to.

Kako misliš odmrznes biftek? Jbt nikad nisam zamrzavao biftek. Ako kupi žena na pijaci ide odmah tog dana u marinadu, poćuti tri dana i onda par dana znam šta jedemo za ručak. Verujem da svež nezamrznut biftek ima skroz drugi ukus, probaj i to.
Ja sam ovo naručivao i stigne mi zamrznuto.
EDIT: @kolombaja samo od njih sam trenutno uzimao, to jest naručivao https://www.meatraya.rs/

Jes tako najlakše ali ako imaš neku mesaru gde redovno kupujes pitaj za biftek, naruči, malo bolje mesare imaju i bifteke u redovnoj ponudi.
Videću, evo danas sam saznao za mesaru Kojčić(ne znam ni gde se nalazi) of člana @nemanja04 a drugar profesionalni kuvar mi je još pre dosta godina rekao za mesaru Jokić i njih preporučio, ali kod njih nije bilo.
Naravno da mi je to lakše, a ne da čekam ovu dostavu, slažem se.
Meni kada se nešto svidi ne menjam i ne tražim bolje dok mi stvarno neko na to ne ukaže.

Pogledajte prilog 256362Pogledajte prilog 256363Pogledajte prilog 256364Pogledajte prilog 256365
Lepo si ovo ispekao 👏

Samo da dodam da mi je T-bone bolji od bifteka, tomahawk i rib-eye.
A sveža riba mi je od svega nabrojanog bolja.
Štuka i smudj rečne i nekad šaran/pastrmka, dok od morske trenutno(pošto nisam imao prilike sve da probam) brancin i orada.
I dan danas mi je najbolja štuka koju sam upecao, prvi put na pecanju sa iskusnim drugarom koji je pecaroš i kapitalac štuka od 2kg koliko se sećam.
Odmah ispekli i svi smo jeli, nema bolje i zdravije od toga, on je istu takvu upceo i stavio u akvarijum, nju smo sutra jeli. Mesto Kamenjar Novi Sad. Posle tog dana sam bio 10puta na pecanju i najviše sam upecao neku do 500grama. Ovo je bilo iskusno na pravom meatu iz čamca na Dunavu, gde je palo drvo, pa su se tu skupljale ribe, meni neverovatno.
Smudja kojeg je drugar upceo dok smo bili na roštilju pored Dunava isto odmah na roštilj, fenomenalno i ne može da se poredi sa ovim, em zbog atmosfere a i jer je sveže i društvo je bilo tu koje nas je čekalo.

Na pijaci imaš biftek, kao što imaš i u mesarama ali black angus ili wagyu ne možeš da nadješ kod nas u tim mestima. Mora ili zamrznuto da dodje od negde ili da baš neko kod nas gaji ali i to je pitanje količine, wagyu mislim da ne gaji niko kod nas. Sve je biftek ali su jednostavno ti pračići skroz različiti i ne treba ti marinada jer je sve već meko (marinada samo pokvari ukus po meni, a i greota). Wagyu je generalno skup dok black angus nije toliko.

Na pijaci imaš biftek, kao što imaš i u mesarama ali black angus ili wagyu ne možeš da nadješ kod nas u tim mestima. Mora ili zamrznuto da dodje od negde ili da baš neko kod nas gaji ali i to je pitanje količine, wagyu mislim da ne gaji niko kod nas. Sve je biftek ali su jednostavno ti pračići skroz različiti i ne treba ti marinada jer je sve već meko (marinada samo pokvari ukus po meni, a i greota). Wagyu je generalno skup dok black angus nije toliko.

Tako je, mislio sam naravno na običan biftek.

ovo je sve što imate od rasa kod nas

Na svakom pakovanju bilo kojih morskih plodova i riba mora da piše tačno poreklo i/ili način uzgoja. Ako već u ribarnici uzimaš, pretpostavljam bez pakovanja, onda moraš verovati na reč vlasniku/prodavcu.

Kod nas nema šanse da se nađe losos iz slobodnog uzgoja. Nisam neki expert ali bilo da je sveži, slajs, dimljeni, zamrznut, uglavnom je iz Norveške. Meni su fileti lososa iz Ikee uvek bili ok, za razliku od ostalih dobavljača gde se po pravilu oseti miris lešine.

Pogledajte prilog 256362Pogledajte prilog 256363Pogledajte prilog 256364Pogledajte prilog 256365
Fino, al mi to ipak malo krvavije :)

IMG_7850.jpeg
IMG_6406.jpeg
IMG_5243.jpeg

Гаји се Ангус доста у Србији последњих година и све је популарнији међу озбиљнијим сточарима.

Ozbiljnij stočari! Ajde? Čovek bi pomislio da snabdevaju sve trgovinske lance, a u stavrnosti nemaš pojma šta piše na deklaraciji.
Onaj u Metro-u smrznut iz Rusije što piše kad je zaklan, kad upakovan, to možda verujem.

Vrh