Šta je novo?

Šta jedemo?

Kod mojih na rucku:
20251019_145140.jpg

+ salatice i pivo naravno, no to nisam slikao 🙂

Poslednja izmena:
Mozda nije za ovu temu, ali ajde da probam? Gdje kupujete pecenje za slavu u Bg, ima li ko neku preporuku sa razumnom cenom… mozda cak i neku kombinaciju za celo prase

Mozda nije za ovu temu, ali ajde da probam? Gdje kupujete pecenje za slavu u Bg, ima li ko neku preporuku sa razumnom cenom… mozda cak i neku kombinaciju za celo prase
Mi kad ne stignemo na vreme da se organizujemo i kupimo prase, odemo u Baralić kod Hale Pionir. Mada ne znam baš kakve su im cene sad, pre su bili onako, malo jači.

Probaj kod gospodina na avali, jeftino, a ok, ne znam sad ali pre par meseci je bila cena 1900din. Ako treba i jaga onda jedino uzelac/ledine. Svi ostali mi se nisu svideli pa ni mesare koje prodaju pecenje.

Na konto druge teme, ovo sa slike 10k za jedan rucak :D
Vezano za kvantaš. To ti je veletržnica sto znači da je većina robe sa pijaca u BG prošla kroz kvantaš.
Postoje fiksni štandovi, kao šatori, tende - to su uglavnom uvoznici i preprodavci južnog voća, ostalog voća i povrća. Oni su tu konstantno prisutni i imaju registrovane firme. Od nekih dobiješ i račun.
Imas klasične preprodavce/nakupce i imaš ljude koji su proizvođači. Ovi prvi imaju manje više fiksne lokacije. Oni su iz unutrašnjosti. Kad sakupe robu, dovezu sve na pijacu ili im dovoze.
Isto tako i proizvođači nakon branja plodova dođu na kvantaš. Pošto su uglavnom iz unutrašnjosti, treba im par sati vožnje pa stižu oko 21, 22, 23č uveče. Kad je prihvatljivo vreme, prespavaju u kamionu, kombiju i većinu robe prodaju rano ujutru - 4-7č. Zavisno od dana i godišnjeg doba, 8-9 ujutru je već kasno za dobru kupovinu.
Odlaskom na kvantaš npr subotom ujutru možeš predvideti trend cena za taj vikend i par dana posle na pijacama.
Ulaz za automobil je 150 dinara.

U okolini kvantaša se pojavljuju nakupci sa sezonskom robom tipa paradajz, paprika, kupus, krompir...
Roba im bude odlična ali često imaju vage koje pokazuju više :) Desilo mi se jednom da sam imao balon vode od 6 litara u autu pa smo se raspravljali oko zakona fizike tj da li je 1l vode - 1 kg na vagi :) Na kvantašu nema takvih problema.

EDIT: Ima i švercera sa drugom robom - čokolade, konzerve, kafa... i pasulji, pirinač, suvo voće, orašasti plodovi što je sve svežije i jeftinije nego npr u prodavnicama.

Poslednja izmena:
Jagnjetinu sam kupovao u Plitvicama. To ti je isto kao i Ledine i Uzelac na hipodromu. Neko mi reče da ima na batajničkom drumu odlična jagnjetina i pečenje.
Prasetinu sam kupovao u Zemunu kod Marinkovića ali evo neko napisa da treba izbegavati. Možda jednom nije baš bilo dovoljno pečeno ili je bilo malo veće pa nije baš prase ali generalno, gosti kažu da je ok. Probao sam i druge mesare ali nije nešto.

Отворили су локал на пијаци Видиковац. Купио сам сендвич са прасетином који садржи 2 кила купуса, неки биљни качкаваљ и мало кожуре за 450 динара.
Pa to je jeftino, sta bi ti za 450 din, krtinu.

Отворили су локал на пијаци Видиковац. Купио сам сендвич са прасетином који садржи 2 кила купуса, неки биљни качкаваљ и мало кожуре за 450 динара.
Kapiram, nisam znao da imaju i to u ponudi. Ima ih u Zemunu i u blokovima na pijaci. U blokovima kod piramide radi jedna plava žena i odlično iseče meso. Jedne godine, pred Božić sam upoznao mlađeg gazdu koji je došao iz Čačka da pomogne pošto je u pitanju porodični biznis. Ne znam da li je stariji gazda veterinar ili slično.

Gde ima dobre virsle domace sa dobrim sastavom? I parizer sto moze da se proprzi na tiganju kao nekad, to mi je bila poslastica.

Od kojih si ti beše, koliko trošiš na hranu?

Ima ovo: https://biopanonfarm.rs/proizvod/organske-pilece-virsle/
Ne znam koliko trosim na hranu, ne vodim racuna. Kupujem koliko toliko zdrave stvari, raspricavam se sa ljudima na pijaci i kad nahvatam nesto dobro, onda to nastavim da kupujem. Ribu svezu na zemunskoj pijaci uzimam od ribara tamo i tako to. Svaki obrok mi uglavnom ima meso, a ako ne dodjem do dobrog mesa, onda se jede klot za veceru. Kupujem u manjim mesarama gde naidjem, ali u supermarketima ne kupujem meso.
Super probacu ovo, hvala.

Ako piše viršle onda je valjda od pravog mesa bez otkošćavanja. Ako piše specijal, kobasica i td... onda ko zna šta ima unutra. No ako piše organic onda hebe kevu :D Mislim da mi žena reče da neko organsko pile u idei organic košta 1990din kilo i to još moraš da naručiš.

Vrh