Šta je novo?

Šta jedemo?

Polako dolazi vreme da će masa ljudi hteti da napravi lepe kuhinje sa dobrim ugradnim pločama, rernama, funkcionalne, lepo osvetljene...Koje će više da služe kao eksponati i imaju dekorakitni katakter. I sada masa ljudi kaže: ,,Jeftinije mi je da platim i da mi stigne, nego da kuvam". Nemam ništa protiv, da ne niko pogrešno ne shvati. Neka svako radi onako kako njemu odgovara i kako mu je lepše. Stvar izbora.

Polako dolazi vreme da će masa ljudi hteti da napravi lepe kuhinje sa dobrim ugradnim pločama, rernama, funkcionalne, lepo osvetljene...Koje će više da služe kao eksponati i imaju dekorakitni katakter. I sada masa ljudi kaže: ,,Jeftinije mi je da platim i da mi stigne, nego da kuvam". Nemam ništa protiv, da ne niko pogrešno ne shvati. Neka svako radi onako kako njemu odgovara i kako mu je lepše. Stvar izbora.
Iz mog iskustva je obrnuto. Od kako smo konacno napravili kuhinju bas po svom ukusu, kuva se daleko vise i narucuje daleko manje.

Poslednja izmena:
IZ mog iskustva je obrnuto. Od kako smo konacno napravili kuhinju bas po svom ukusu, kuva se daleko vise i narucuje daleko manje.
Sve je individualno i svako gleda sta mu je bitno, ali jesam primetio trend taj... evo devojka je radila drugarici kuhinju, medijapan sljasti - sve novo.
Kaze osim kafe nista drugo ne sprema u kuhinji, stoji kao ukras, rernu jos nije palila nijednom u poslednjih 6 meseci.

Kod mene je jedan od uslova za stan bio velika kuhinja sa mogucnosti da imam kitchen island + veliku dnevnu sobu, jer volim da spremam hranu ali zelim da imam velik radni prostor i kuhinju po mojoj meri.

IZ mog iskustva je obrnuto. Od kako smo konacno napravili kuhinju bas po svom ukusu, kuva se daleko vise i narucuje daleko manje.
Tvoje iskustvo nije standard danas u tom smislu. I kod mene je tako, al ali mislim da smo ti, ja i još po neko u manjini.

I ja volim, što kaže Extroniks da imam veliki radni prostor, gde god da radim. Ali prostora nikad dovoljno. Za cas cu da skrenem sa teme, recimo u garazi, koliko god se trudim da sortiram stvari i da sve ima svoje mesto, prosotra je uvek imalo. Tako je i u kuhinji, generalno i u stanu. I nekada sam sebi ne mogu da se nacudim kako sve držim generalno urednim. A moram tako, jer u haosu ne mogu da radim, neko se u tome snalazi, ja ne.

Pitanje je sad da li ljudi koji su pre kuvali prave fensi kuhinje pa vise ne kuvaju, ili ljudi koji ni ranije nisu kuvali prave fensi kuhinje i onda i dalje ne kuvaju :)

U mom okruzenju, nema nikoga da je pravio kuhinju a da mu je bas nekoriscena. A tu ima dosta ljudi koji su pre toga maltene ziveli na dostavi. Jos drasticnija je promena kad dodju deca.

Ranije su pravili, bilo je manje izbora materijala i manje kreativnosti, nego danas, ali su se te kuhinje više koristile svrsi, nego što se sada koriste.

To što isprzis jaja, skuvaš viršle za doručak ili tako nešto...Skuvaš kafu, a ručak skuvaš toliko retko da je ravno tome kao kad grmi na Svetog Savu....i za retko šta drugo je koristis, skoro pa može da se nazove nekoriscenom kuhinjom. Malo prešla :)

Meni ne treba ni šporet a kamoli kuhinja. Potpuno može stan bez toga. 😊 stan je samo da spava i odmara... sve drugo radim napolju 🙂

Jedino što meni treba je mikrotalasna i frižider. Ja tu i kafu spremam, zato mi ne treba šporet, mislim zgodno je imati rešo al ni to ne koristim. Prosto svako jutro spremim instant kafu u hladnoj vodi i ugrejem. 🙂 rernu nisam uključio ni jednom za 15 god zivota u ovom stanu.

Inače bih kuvao da imam vremena i da je isplativo al nije.

Naravno vi imate potpuno drugačije životne stilove, porodični ljudi, deca, pa je normalno da kuvate i treba...

Sve zavisi kakve su cije potrebe, životne okolnosti, stil života,...Ako ziviš sam, u stanu, radiš dva posla ili imaš posle posla u većini slučajeva neku drugu aktivnost (uglavnom, ćešće nisi kući većinu dana, nego što jesi), naravno da ti nije potrebno sve ovo sto si naveo. Stan ti je skoro pa samo mesto gde ces da prespavaš.

Baš tako. Imam 2 stana a bez kućne pomoćnice. Ne znam koji ću pre da sredim. Još da kuvam bio bi pravi haos iza mene.

I ovako gomilam ostatke moje jednovrsne ishrane. Ideja je bila opraću ih, pa da imam čaše... 😏 i stoje tako mesecima i sad sam ih izvadio da ih bacim. 😄 Gluposti potpune, da ostanu čaše, ne znam ni čime sam mislio ovu masnoću da sklonim. Potpuno zaboravio i sad gledam po kuhinji, podsetili ste me da kuhinja postoji.

20251016_222134.jpg

Pa može to da se opere, ništa strašno. Deterdžent, krpa i trljaj. I ja sam tako pre 20 godina oprao jednu i uzeo kao čašu. 😄 Ali ako ti ne treba, baci.

U stvari sad se setih da sam i pre par godina isto tako oprao par tegli od Nutelle i nekih začina i sačuvao ih, tu su mi u ormanu.

Meni deluje da je suviše masno i da će trajati... možda sa onom metalnom mrežicom... odluciću do sutra 🙂

Ma skida se to, pogotovu sa stakla. Prvo napuni vodom i ostavi preko noći. Sledećeg dana skidaj rukama pod vodom. Iskreno, ja sam prstima, najlakše mi tako, lakše se spere sa kože nego sa krpe ili sunđera. Pa dodaj deterdžent i ispiraj dok se ne skine.

Čitao sam malo o štetnom dejstvu šecera, aditiva i narocito ulja, pa sam probao da napravim domacu alternativu kolačima, nuteli ostalim neodoljivim a mozda nezdravim slatkim zadovoljstvima. Pa da podelim svoj popodnevni snek, mozda se nekome dopadne...

Trecina šolje ( na primer za nes kafu ) ovsenih pahuljica, dve supene kašike grčkog jogurta ( za mene je najlepši sa šumskim vocem iz maksija), malo čia semenki, nekoliko zrna oraha ili badema (mogu i mleveni) , sve to lepo izmešate i na vrh dodati malo zaledjenog šumskog voća. Voće se otopi za pet minuta na sobnoj temperaturi i mozete odmah da uživate. Nema potrebe za bilo kakvim prirodnim ili zamenama za šećer jer je mala količina u jogurtu i šumskom voću sasvim dovoljna da bude finog ukusa. Plus je prilično jeftin dezert.

To @Sweet Dee kao YT short da uradiš a ne ovako kao da je 20ti vek 😄

I obično krenu short da bi ostao do kraja sa: šta ako... uzmes dva jaja, staviš mleko, dodaš brašno... dobijemo jednostavan slatki dezert za nedeljno popodne 🍰

Ajde 10tak takvih i da zapratimo svi odavde da započnes svoj kontent. 🙂

Ljudi danas za recept imaju 30 sekundi vremena i vizuelno a ne čitanje. Uglavnom prstohvat i šaka, ne meri se više ništa.

Čitao sam malo o štetnom dejstvu šecera, aditiva i narocito ulja, pa sam probao da napravim domacu alternativu kolačima, nuteli ostalim neodoljivim a mozda nezdravim slatkim zadovoljstvima. Pa da podelim svoj popodnevni snek, mozda se nekome dopadne...

Trecina šolje ( na primer za nes kafu ) ovsenih pahuljica, dve supene kašike grčkog jogurta ( za mene je najlepši sa šumskim vocem iz maksija), malo čia semenki, nekoliko zrna oraha ili badema (mogu i mleveni) , sve to lepo izmešate i na vrh dodati malo zaledjenog šumskog voća. Voće se otopi za pet minuta na sobnoj temperaturi i mozete odmah da uživate. Nema potrebe za bilo kakvim prirodnim ili zamenama za šećer jer je mala količina u jogurtu i šumskom voću sasvim dovoljna da bude finog ukusa. Plus je prilično jeftin dezert.
Mala kolicina secera u vocnom jogurtu? :)

Jedino bih promenio taj jogurt u grcki.

Poceo sam mnogo da ga koristim u ishrani. Moze i slano moze i slatko, cas posla (recimo ako sam u fazi zdrave ishrane, samo uzmem par kasika grckog jogurta, prelijem sa kasicicom dve meda i to je to.

Ili grcki jogurt, puter od kikirikija i sveze borovnice. Dobro je za veceru, kad necu da jedem mnogo pred spavanje.

Jedino treba izbegavati ove “grcki tip jogurta” i uzeti pravu stvar.

Jedino bih promenio taj jogurt u grcki.

Poceo sam mnogo da ga koristim u ishrani. Moze i slano moze i slatko, cas posla (recimo ako sam u fazi zdrave ishrane, samo uzmem par kasika grckog jogurta, prelijem sa kasicicom dve meda i to je to.

Ili grcki jogurt, puter od kikirikija i sveze borovnice. Dobro je za veceru, kad necu da jedem mnogo pred spavanje.

Jedino treba izbegavati ove “grcki tip jogurta” i uzeti pravu stvar.
Probacu danas sa medom i grckim jogurtom, da bude zdravije, odlican predlog. Uzeo sam vocni jer sam voleo taj ukus od ranije i mrzelo me je da menjam :)

Vrh