Bok čoj?
Pošto si jedan od retkih koji (zna da) kuva/sprema, hajde češće postavljaj fotke ove zdravije hrane koju spremaš, malo i da nam daš inspiraciju i poslužiš kao primer kad se
prehrambeno ulenjimo a i nije loše da malo izbalansiraš ove pljeskavice i bureke

. Koliko se sećam ti si spremao prokelj valjda u rerni (otud mi ideja).
Zdrav mikrobiom ne čini samo jedna vrsta hrane koja se unosi za "zdrava creva";
lepotu mikrobioma (njegov kvalitet) čine raznovrsne namirnice koje redovno unosimo kao prebiotske i probiotske kulture. Što je na istoku "kimči" to je kod nas npr.kiseli kupus zimi (misli se na prirodno kiseljenje) i na zdrav način obogaćuje miikrobiom.
@Filip 01 Msm da je bolje prevenirati zdravom ishranom sad dok smo mlađi da usvojimo zdrave navike i da naviknemo decu od ranog uzrasta, koliko možemo, nego "očekivati tegobe" u zrelom dobu kad već malo toga možemo lično da učinimo.
@Cotra ti si svojevremeno pitao u vezi pahuljica: najzdraviji vid unosa su cela zrna žitarice. Nije komplikovano kao što zvuči: u "zdravoj hrani"(biošpajzu) možeš da kupiš i da spremiš (na Kaleniću postoji jedan od najbolje snabdevenih, koliko sam upućena, u Beogradu). Ne znači da je najidealnije kako ih ja spremam/kombinujem ali uzimajući u obzir tempo života i obaveze, ovo spada u najbrži vid spremanja doručka: uveče operem žitarice koje kombinujem u zavisnosti od konzumenata, raspoloženja itd. npr. raž, heljdu (neprženu jer mi se ne sviđa ukus propržene), proso, ječam ... i potopim u dosta vode; to preko noći nabubri; ujutru stavim da se kuva (ako staviš proso moraš češće promešati) i dok se spremim, to je već kuvano (znači tipa 15'); isključiš, skloniš i ostaviš u to malo vode koliko ti je ostalo jer će upiti tokom dana. Možeš odmah da jedeš, poneseš u nekoj posudi, kako god...Lično mi prija da kombinujem sa golicom, lanom, raz.semenkama, cimetom, ubacim neko voće npr.bananu (ako komb.sa prob.jogurtom), suvo voće npr.ukusno mi je sa suvim grožđem i sipam kefir. Ne pravi nagle skokove šećera u krvi (ako je dobro izbalansirano), sporo otpušta šećer u krv. Dugo me drži sitom, duže nego tipa sendvič sa šunkom i kačkav. Svo to zrnevlje je dobro za nešto: raž je antikancerogena, dobra za dijabetičare, proso je super kod problema sa bubrezima, tj.prevencije, kod reumatoidnog artritisa (empirijski sam se uverila da smanjuju nivo mok.kis. te mogu blagotvorno uticati na smanjenje tegoba kod ljudi koji pate od
reume), o heljdi su vrv svi već čitali, starije
kulture, žitarice su odlične; lično obožavam ječam (bogatstvo vit.B kompleksa) jer mi
smiri živce, tj.ako znam da mi sledi stresan dan stavim više ječma i "uživam". Sad bi
@GOJE na ovu temu imao štošta pametno da sugeriše

Uglavnom to spremim, pokrijem, uveče ubacim u frižider i uzimam za doručak po volji.
U navedenom se ograđujem od aflatoksina tj.njegovog nivoa u žitaricama, kefiru; koji cimet koristiti (u smislu porekla) itd. jer nešto moramo da jedemo; ako smo svesni kako sve funkcioniše u ovoj državi niko ne bi ništa jeo ni pio jer počev od voća, povrća koji su prskani ko zna čime, meda u koji dodaju ne biste verovali šta sve radi postizanja boje, gustine, profita itd. pa do mleka, mlečnih proizvoda i mesa.
Manje stresa i prijatno!
P.S.
@Cotra pominjao si negde (znam enciklopedija nepotrebnih informacija sam) kako imaš problema sa venama: nadam se da si uradio dopler krvnih sudova (nogu) kao u da si se konsultovao sa nekim vaskularcem oko vask.čarapa koje bi možda trebao da nosiš tokom stajanja i dužih putovanja; vrv će ti savetovati da dosta hodaš, vrv ne bi trebao da trčiš (ne znam da li trčiš) , da duže stojiš i kad sediš da držiš odignute noge.
P.P.S. Da "uđe u zapisnik", vrv ne mogu da se spremim za 15', ali se spremam.