Šta je novo?

Šta jedemo?

Ja idem u najsocijalniju prodavnicu koja je u mojoj zgradi, bukvalno po par puta dnevno izadjem u papučama i šorcu čak kad je i zima i sneg koja je ujedno i najskuplja, nemaju ni cene na proizvodima pa je lutrija koliko će izaći 😂 Ali mi takodje služe za razne stvari, tu mi dostava ostavi pakete kada nisam kod kuće, plaćaju zakup našoj stambenoj zgradi itd...
Tu vlasnicu sam video da kupuje u Metro skoro sve proizvode i na Kvantaškoj pijaci.
Kada je bila ona priča i kačenje slika koliko košta kod nas milka od 300g, ona je napravila akciju, koja je i dan danas na samoj kasi su milke 300g od 350din.

Na Zemunskoj pijaci su 280-300, ali teško ćeš do nje zimi u papučama ;)
Ma ja ih decenijama ne kupujem. Od komercijalnih slatkiša uzmem za sebe jedino Bounty čokoladicu, ove godine sam jedanput uzeo i meni je jedino ona od slatkog ok.Žena mi je navučena na slatko, pa kad je ispred mene onda uzmem nešto što je otvorila(to sam u poslednje vreme radio i sada izbacio i to) , ali sve je to meni slično i katastrofa, sada učim i samokontrolu da uopše ne uzimam ni kada mi nude ni kada je ispred mene ni na rodjendanima i svadbama parče torte ne volim i ne uzimam.
Bolje slanog više ili repete nego slatko, tako sam i kao mali.
Limunadu nikad nisam zasladjivao, a u kafu sam prestao posle faksa da stavljam i kašičicu šećera.

Ma ja ih decenijama ne kupujem. Od komercijalnih slatkiša uzmem za sebe jedino Bounty čokoladicu, ove godine sam jedanput uzeo i meni je jedino ona od slatkog ok.Žena mi je navučena na slatko, pa kad je ispred mene onda uzmem nešto što je otvorila(to sam u poslednje vreme radio i sada izbacio i to) , ali sve je to meni slično i katastrofa, sada učim i samokontrolu da uopše ne uzimam ni kada mi nude ni kada je ispred mene ni na rodjendanima i svadbama parče torte ne volim i ne uzimam.
Bolje slanog više ili repete nego slatko, tako sam i kao mali.
Limunadu nikad nisam zasladjivao, a u kafu sam prestao posle faksa da stavljam i kašičicu šećera.
Konačno da naidjem na istomišljenika! I ja vilim te baunti. Inače sam skroz batalio šećer, slično tebi, ne jeden ni torte, ni kolače osim ako nisu voćni i bez šećera, džem samo ako nema ni gram šećera, ne zaslažujem ni čaj ni kafu, znači bukvalno ni gram.
Ali te Baunti čokolade mn volim, ne znam zašto.

Konačno da naidjem na istomišljenika! I ja vilim te baunti. Inače sam skroz batalio šećer, slično tebi, ne jeden ni torte, ni kolače osim ako nisu voćni i bez šećera, džem samo ako nema ni gram šećera, ne zaslažujem ni čaj ni kafu, znači bukvalno ni gram.
Ali te Baunti čokolade mn volim, ne znam zašto.
Još samo da se rešim i povremenog uzimanja belog brašna zbog brzine života kao i konzumacije skoro redovnog alkohola i eto 😉
Belo brašno i mogu, nekad i preskočim da jedem ako mi je samo te neka opcija i krenuo sam da imam u tom slučaju uvek po 1.5 litru vode samnom.
Ujutru i uveče popijem minimum 0.75l vode iz cuga, baš mi odgovara, preko dana kada se setim.

Lazanje i nezačinjena salata.. Voda i kafa.. Ali sam vozio bajs posle toliko da sam mogao još jednu uveče ali nisam...

Nikako ne izbavujem šećere iz ishrane bio bih kostur koji hoda...

IMG_20250421_160654.jpg

Kupio sam "Rich bitch" iz Richard Girosa jer su ga snizili na oko 600 dinara... to su inače 3 giros pite sa pilećim girosem između, salatom, tzatzikijem, malo pomfrita i dobiješ kečap kao sos... Meso je bilo zaista odlično, znate kako nekad giros bude ono izgorelo, škartirano, sitno, izgrebano s dna... A nekad ti iseku lepo meso...

E ovog puta je bilo lepo i gabaritno baš. Nisam mogao 2 sata posle da se pomerim.

Došao sam na forum moleći boga da je neko pisao nešto interesantno da ubijem vreme u ta dva sata jer mi se nije dalo da ustajem s kauča.

Ali prilično je tiho bilo na temama koje pratim. 😐

Zatim sam batalio telefon i vozio bajs 3 sata do Zemuna i nazad i sad se vratio i još nisam gladan al sam popio litru čokoladnog mleka i kupio plazmu za kasnije. Jutros sam jeo nutelu i neki jako lep hleb za doručak.

Ova tema mi dobro dođe kao dnevnik ishrane da znam šta treba da menjam posle nekog vremena 😁

Danas mi je falilo voća i još povrća, priznajem al ipak ne žalim se...

IMG_20250425_163625.jpg

Svež tekst, juče objavljen i u svetskim medijima.

Ukratko - rano i preterano izlaganje odnosno razmnožavanje nekih sojeva Ešerihije Koli u crevima ostavlja "ožiljke" koji kasnije prerastaju u tumore. Najveći rizici su nedovoljno obrađeno meso i pojedine salate na kojima se nekad nastani E. Koli.

Uobičajene probavne smetnje koje su mnogi imali tokom detinjstva možda su okidač za epidemiju raka debelog creva među mladim ljudima, pokazalo je novo istraživanje.

Rak debelog creva, koji se dugo smatrao bolešću starih ljudi, sve više pogađa mlade, one u dvadesetima, tridesetima i četrdesetim godinama u SAD i Velikoj Britaniji, što je zbunilo i lekare.

Istraživači s Univerziteta u Kaliforniji San Diego sada veruju da su pronašli potencijalnog krivca: ešerihiju koli (E. coli), bakteriju koja se prenosi hranom, kojom se svake godine zarazi oko 75.000-90.000 Amerikanaca i najmanje 1.500 Britanaca, prenosi Guardian.

Tim naučnika je analizirao DNK mladih pacijenata obolelih od raka debelog creva. Pronašli su jedinstvene genetske promene u njihovom probavnom traktu, a čini se da te promene povećavaju rizik od nastanka tumora. Te su se promene verovatno razvile još tokom detinjstva, dok se telo još razvijalo.

Određeni sojevi E.coli, njih šest, proizvode kolibaktin, toksin povezan s rakom, a pronađen je u tumorima pacijenata mlađih od 40 godina. E. coli koja proizvodi toksine može uzrokovati krvavi proliv, grčeve u želucu, povraćanje i groznicu. U teškim slučajevima može dovesti do dehidracije i hemolitičkog uremičkog sindroma i oštećenja bubrega.

Najčešći izvor zaraze E.coli je nedovoljno kuvana mlevena govedina, u kojoj se bakterije tokom obrade mogu proširiti. Ali, tom bakterijom moguće je zaraziti se i preko lisnatog povrća kao što je salata ili spanać. To povrće je često kontaminirano zaraženom vodom ili kontaktom sa stokom. Rizik su i sirovo mleko i drugi nepasterizovani mlečni proizvodi, ali i sirovo voće i povrće poput jabuka, krastavaca i klica.

„Ovi obrasci mutacije svojevrsni su istorijski zapis u genomu i ukazuju na izloženost kolibaktinu u ranoj životnoj dobi kao pokretačku snagu ranog početka bolesti“, rekao je Ludmil Aleksandrov, viši autor studije i profesor ćelijske i molekularne medicine na Kalifornijskom univerzitetu San Diego.

On dodaje da ovo menja način na koji se razmišlja o raku.

„Možda se ne radi samo o onome što se dogodi u odrasloj dobi, pa na rak potencijalno mogu utjecati događaji u ranijem životu, možda čak i prvih nekoliko godina. Ulaganje u ovakva istraživanja biće ključno u globalnim nastojanjima da se spreči i leči rak pre nego što bude prekasno“, dodao je.

Tim je takođe otkrio da mutacije povezane s kolibaktinom počinju rano u razvoju tumora debelog creva, što je u skladu s prethodnim istraživanjem koje sugeriše da se te mutacije javljaju u prvih 10 godina života.

Istraživači planiraju da saznaju kako su deca izložena bakterijama koje proizvode kolibaktin i mogu li lekovi poput probiotika eliminisati štetne vrste bakterija. Tim takođe planira da ispita kako izloženost okolini kasnije u životu može da poveća rizik od raka debelog creva.

„Ne ostavlja svaki činilac okoline trag na našem genomu. Ali kolibaktin to može da učini. U ovom slučaju, čini se da je njegov genetski otisak snažno povezan s kolorektalnim karcinomom kod mladih osoba“, zaključio je Aleksandrov.

Broj slučajeva kolorektalnog karcinoma, odnosno raka debelog creva, kod mlađih od 50 godina u svetu je u velikom porastu. Tako se predviđa da bi do 2030. to mogao da postane glavni uzrok smrtnosti od raka kod mlađih od 50 godina u nizu zemalja, prenosi Jutarnji list.

Poslednja izmena:
Srbija prednjači , zbog NE sušenja suhomesnatih proizvoda na hladnom dimu. ...
plus što u modernije vreme dosta se koristi hemikalija za premaz suhomesnatog koja daje aromu ko iz pušmice...
Takodje za sireve , hemikalijama se ne samo ubrzava proces dobijanja, nego se podešava i aroma. Naj gori primer je ,,pekarski,, sir.
Hemikalija za premaz grisina , bavarske kifle i sl. pri nanošenju bez rukavica pojede kožu na rukama....
I tome kad se pridodaju povrtarska i dr. hemija, šta očekivati.

Dobro je što u opšte još uvek imamo unutašnje organe...

Poslednja izmena:
Tek je pušten prvi glas o ,,tranzitnom,, mesu od nekud preko Holandije, Hrvatske ,RS, pa na dalje.... koje ne samo što uspt se papirološki podmladjuje
nego i menja status od namene za źivotinjski ishranu do ispravnosti za ljudsku ishranu. a kao vrhunac dobija etiketu ,,domace,,.
Jedan od više br. zvora od 24.04.2025 g.

Na ovoj temi je ranije bilo priče o čokoladama, i mnogi su tada govorili da su """domaći""" brendovi i bolji i jeftiniji.

Nedavno sam išao u neke goste i bili su i ljudi iz Amerike sa decom. Hteli smo da im usput uzmemo nešto čega nema u Americi, reko ajde Galeb čokolade. Kad sam video cene nisam mogao da verujem.
Screenshot_20250426-122916~2.png

Možda Milka i jeste precenjena (mnoge čokolade trenutno jesu) ali ako je ona precenjena, ne znam kako onda pa ovo opisati?

Pored bezobrazne cene, dodatnu odbojnost mi pravi to što su i oni u "pakujem ti čokoladu u 80gr i pravim te boodalom" klubu. Za Milku i Mondelez znam već godinama da se ciganišu na taj način, i zato svi odreda i prozivaju Milku, što i treba. Ali slušajući priče istih ljudi, očekivao sam neki nivo od tog famoznog Pionira, međutim jok, ista gamad ko i Mondelez a pritom još i skuplji.

Idemo dalje - čuveni """domaći""" Štark. Pre nedelju dana uđem u jedan posle godinu dana bojkotovanja/ izbegavanja. Vidim rinfuzna čokolada sa lešnikom. Ona bezimena, raznih oblika, izlomljena, suva, bukvalno ostaci sa proizvodne trake. Ovaj put još punija lešnicima jer tako nadomešćuju manjkove kakaoa. Pogledam cenu - 220 dinara 100 grama. Ne razumem, 220 dinara za ostatke?

Tako da ne znam šta se ljudi međusobno lože da su Milke nešto precenjene a ovi """naši""" kao neki kvalitet i pristupačni. Mondelez jesu smradovi i hohštapleri ali to i nije neka novost. Kao što nije novost i da im je kvalitet srozan. Ali ko voli taj ukus, kupovaće to. S druge strane, Pionir i Štark se predstavljaju kao neki srpski svetionici u moru škarta, a u realnosti su isto srozano precenjeno smeće, pogotovu od Korone i od cunamija "šitflacije". A pritom čak nisu više ni domaći.

Pa onda lepo

1000034126.jpg

Kakav Galeb 🤣 Ako nije i Scandivian candy digao cene, drasticno bar.

Mozda je nostalgija, ali za mene najjaca cokolada 😎

Ma i to je preskupo.
Manje nego Štark i Pionir, ali ipak preskupo.
Jedino mogu da razumem ako je ukus baš baš daleko iznad ovih pa onda i ajd nekako.
Ne znam,možda i jeste bolja, možda vredi te pare. Ali sumnjam.

Dosta čokolada danas (osim onih najskupljih) je u zadnjih godinu dana usled napravljene nestašice pretvoreno u šećerne table. Na papiru i na deklaraciji imaju 30% kakaoa ali se po ukusu vidi da je nešto izmenjeno i srozano, i da nemaju istu i jaku aromu kao pre. Čak je i kod onog Shoegettena isto to urađeno. Kad se zagrize, kao da je neka šećerna tabla sa malo kakaoa, a ne čokolada kao čokolada, tvrda, prepoznatljiva i specifične arome.

I od nedavno svi forsiraju neke nebulozne ukuse i kombinacije - jogurt, keks, krem, čizkejk, brownie... da bi prikrili nestašice kakaoa i navikli ljude da plaćaju isti iznos za manje čokolade odnosno čokoladu sa manje kakaoa a više s..nja.

Poslednja izmena:
Nisam probao al cuo sam da je ,,vrh,, ćokolada sa pistacima.
Srecom stiźe leto a tad postajen alav na na sladoled od ĉokolade sa višnjom 😍

Da li zna neko razliku u kvalitetu tvrdih sireva kod nas, pivnički, gauda, trapist, emmental, cheddar, kada sam u Lidlu svaki put uzmem drugačiji.
Sada sam u Aromi sam uzeo neki Landana sir(i prošli put sam uzeo).
Uopšte ne mogu da procenim koji su kvalitetni, ok mocarelu isto uzmem u Lidlu.

Nikad nisam probao, eto sledeći je on za probu, gledam sastav deluje sve ok.

Ma i to je preskupo.
Manje nego Štark i Pionir, ali ipak preskupo.
Jedino mogu da razumem ako je ukus baš baš daleko iznad ovih pa onda i ajd nekako.
Ne znam,možda i jeste bolja, možda vredi te pare. Ali sumnjam.

Dosta čokolada danas (osim onih najskupljih) je u zadnjih godinu dana usled napravljene nestašice pretvoreno u šećerne table. Na papiru i na deklaraciji imaju 30% kakaoa ali se po ukusu vidi da je nešto izmenjeno i srozano, i da nemaju istu i jaku aromu kao pre. Čak je i kod onog Shoegettena isto to urađeno. Kad se zagrize, kao da je neka šećerna tabla sa malo kakaoa, a ne čokolada kao čokolada, tvrda, prepoznatljiva i specifične arome.

I od nedavno svi forsiraju neke nebulozne ukuse i kombinacije - jogurt, keks, krem, čizkejk, brownie... da bi prikrili nestašice kakaoa i navikli ljude da plaćaju isti iznos za manje čokolade odnosno čokoladu sa manje kakaoa a više s..nja.
Да, као клинац сам волео чоколаду са пиринчем, нашао сам у Лидлу (Fin Carre). Може, али ми је онај укус(не знам да ли је била Штаркова) још у сећању.

Ja volim tvrde sireve, kupim više pakovanja kada su na nekoj akciji, mada su i tada skupi. Ova 2 su mi omiljena:

Ja volim tvrde sireve, kupim više pakovanja kada su na nekoj akciji, mada su i tada skupi. Ova 2 su mi omiljena:
Ovaj desno mi deluje kvalitetnije 😉 Ne mogu da lepo zumiram i vidim na ovome je neka ocena E ne znam za šta i otkud da su to morali da stave 😂

Za jaja znam da moraju da pišu klase, ali za sireve sam totalna neznalica.

To E je Maxi nutri-score, namirnice sa oznakom E ne treba da se jedu svaki dan, previše kalorija. A skor imaju recimo jaja iz slobodnog uzgoja, neko zrnevlje tipa kinoa, neke vrste brašna...

Vrh