Šta je novo?

Šta jedemo?

Untappd је потпуно нереалан у смислу рангирања, једино може да послужи појединцу за сопствену евиденцију, или за проналажење неких препорука.

У мом тефтеру има преко хиљаду пива, а да не понављам сад те слике. Само ћу се похвалити шта тренутно кријем под степеништем:

Pogledajte prilog 250081
Moram da pohvalim UrkVel jos jednom. Posle duze vremena sam preterao sa pivom, popio dosta vise nego inace, za divno cudo, nije bilo mamurluka sutradan. A bukvalno koliko god da je kvalitetno pivo, ako preteram, probudim se sa glavoboljom. Ovo nije reklama za preterivanje u alkoholu, pijte umereno!
Šta mislite da li bi Untappd za rakije bio koristan? Ima sve više novih destilerija i kod nas i u regionu.
Bio bi dosta koristan, u poslednjoj deceniji se desila eksplozija kvalitetnih rakija. Po meni sa sljivom se jedino moze meriti neki konjak. Imas onaj blog rakija uglavnom gde par njih ocenjuje i opisuje rakije. Nije moguce ocenjivanje, tako da je prilicno jednostrano: cuje se samo njihovo misljenje, ali nije lose pogledati ako treba neka inspiracija.

Sa Balija ostala mi je još jedna kutija kafe, najskuplja kafa Luwak Coffe. Nakupovao sam se tada mnogo začina, raznih kafa itd... Ne volim da dajem drugima suvenire ali ovako počastim kolege i prijatelje, sa nečim nesvakidašnjim i sa tog mesta.Za kolege @Analitičar i @enfario pošto pišu na drugoj temi o ovome 😉

IMG_1850.jpeg

Prilozi

• IMG_1851.jpeg
    IMG_1851.jpeg
    136,7 KB · Pregleda: 16
Sa Balija ostala mi je još jedna kutija kafe, najskuplja kafa Luwak Coffe. Nakupovao sam se tada mnogo začina, raznih kafa itd... Ne volim da dajem drugima suvenire ali ovako počastim kolege i prijatelje, sa nečim nesvakidašnjim i sa tog mesta.Za kolege @Analitičar i @enfario pošto pišu na drugoj temi o ovome 😉

Pogledajte prilog 250715
Za ovo sam samo cuo haha

Na Zanzibaru ima puno zanimljivih zacina i vrsta kafa. Ne secam se sta sam sve doneo, ima neko ostrvo cini mi se gde prodaju zacine, za vecinu stvari sam prvi put cuo, ali se odusevio i sve probao kao dodatak ishrani.

Generalno sada razmišljam koja hrana i u kojoj državi mi se najviše svidja. Definitivno je to tamo gde ima ribe, voća i mesa i pored mora gde je toplo. Sve to igra ulogu.
Kritska kuhinja i hrana su mi se neverovatno svidela.
Ali svakako taj uzitak da se jede u prirodi pored mora, pa i na samoj plaži mi je odličan.
Bilo to sveža riba ili meso, pa neka je samo i cedjeni sok.
Opušteno lagano bez neke žurbe i na prijatnom mestu u prirodi je pun pogodak pa je i sama hrana ukusnija, to jest baš tada cenim svežu kvalitetnu hranu i uživam u njoj.
Ovako često usled žurbe, čak i kada je odlična hrana se ne uživa u njoj, već nekako često i mahinalno samo pojede, jer se ima osećaj neke žurbe. Zato i jesu toliko popularni fast-food restorani, gde dobiješ ekspresno brzo hranu i često je tako brzo ljudi i pojedu. Evo ga i film, jedan od mojih omiljenih iako ne volim McDonald's. Radi se o početku i ekspanziji McDonald's-a.

Kad vec pominjemo hranu mora i gde je toplo, sinoc sam probao specijalitet sa Sardinije, sto bi nas narod rekao prase sisavče.
Iako preferiram jagnjetinu, nisam siguran da bih je izabrao pre ovog specijaliteta.
IMG_1103.jpeg
IMG_1102.jpeg

Kad vec pominjemo hranu mora i gde je toplo, sinoc sam probao specijalitet sa Sardinije, sto bi nas narod rekao prase sisavče.
Iako preferiram jagnjetinu, nisam siguran da bih je izabrao pre ovog specijaliteta.
Pogledajte prilog 250753Pogledajte prilog 250754
Sada sam googlao o ovome jer mislim da prvi put čujem.
arbar je sisavče: jagnje, prase ili tele, koje se doji na cucli sa kravljim mlekom, jer mu je majka ostala bez mleka, ili nema na sisi mesta za njega

Italiani valjda kazu porćedu (porceddu), a na engleski prevode kao suckling pig. Meni je sisavče odgovarajuci prevod, mada moguce je da ima neke razlike. Eto, nisam znao da se doji kravljim mlekom.

To sisavče je imalo srecu, umesto da odbačeno ugine , ono je na cuclu lepo poraslo i još lepše ispečeno. 🤣
Jel da, da nisam mnogo zavidan,
što mi je tako slasan zalogaj promakao.😄

Сисавче или сисанче је младунче које сиса мајчино млеко. Прасићи до 4 недеље старости, јагњад до 6 недеља. Кад мајка нема млека, даје се замена. Не даје се кравље већ формула млека у праху погодно за врсту. У овчарству је пракса да се већ другог дана прекине сисање мајке и да се даје замена.

Сисавче или сисанче је младунче које сиса мајчино млеко. Прасићи до 4 недеље старости, јагњад до 6 недеља. Кад мајка нема млека, даје се замена. Не даје се кравље већ формула млека у праху погодно за врсту. У овчарству је пракса да се већ другог дана прекине сисање мајке и да се даје замена.
Eto sa kakvim se predznanjem ide u kafanu 😄

Vrh